-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viktoras Uspaskichas ir Algirdas Butkevičius teigia bandysiantys sumažinti dujų ir šildymo kainas

Daugiausiai balsų pirmajame Seimo rinkimų ture sekmadienį iškovojusios Darbo bei socialdemokratų partijų lyderiai teigia bandysiantys sumažinti iš Rusijos importuojamų gamtinių dujų ir šildymo kainas.
Algirdas Butkevičius ir Viktoras Uspaskichas
Algirdas Butkevičius ir Viktoras Uspaskichas / Luko Balandžio ir Juliaus Kalinsko nuotr.

Politikai nežada greitai, jau šį sezoną atpiginti šilumos energiją, kuri šiemet bus brangiausia per visą šalies istoriją, ir kalba apie ketinimus pažaboti monopolijas.

„Dėl šilumos kainų. Gerbiamieji, tas sezonas jau atėjo ir negalime žadėti žmonėms to, ko negalime padaryti. Galbūt kitam sezonui kažką galima padaryti.

O šitam sezonui vienintelė galimybė yra iš kompetencijos pusės stipri Valstybinę kainų ir energetikos komisiją, kuri galėtų skubos tvarka padaryti monitoringą įmonėse, kurios yra monopolinės ir valstybinės, kad ten galėtų sumažinti išlaidų straipsnius“, – pirmadienį LRT naujienų tarnybai sakė Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas.

„Taip mes darėme savo privačiame versle ir kai atėjo krizės laikotarpis, mes tikrai suradome galimybę nuo 23 iki 30 proc. sumažinti išlaidas, generuojant kažkokią energiją. Aš galvoju ten, kur yra monopolinės organizacijos, iš tikrųjų galima surasti tokias galimybes“, pridūrė V.Uspaskichas.

Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius palaikė Darbo partijos lyderį dėl monopolijų, jis taip pat tikino kol kas nesiruošiantis dalyti pažadų ir greitai atpiginti šilumą. Tačiau, anot A.Butkevičiaus, galima būtų bandyti greitai susitarti su Rusijos dujų koncernu „Gazprom“ dėl mažesnės dujų, kurias degina daugelis didžiųjų Lietuvos miestų šiluminių elektrinių, kainos.

„Bet aš manau, dar galima būtų greitai sudaryti vyriausybinę darbo grupę ir pabandyti su “Gazpromu„ vesti derybas dėl dujų kainos sumažinimo Lietuvai iki tokio lygio, koks yra Estijai ir Latvijai taikomas.

O žiūrint į perspektyvą, aš manau bus paruošta nacionalinė programa, kurioje bus numatyti europiniai pinigai, kad kuo greičiau šilumos gamybą pertvarkyti, pereinant prie biokuro. Vis dėlto reikia peržiūrėti monopolininkų finansinius dokumentus ir ypač tame ūkyje, kuris yra išnuomotas privačiam ūkio subjektui“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Konservatorių ir liberalų Vyriausybei per 4 darbo metus nepavyko susiderėti su „Gazprom“ dėl pigesnių dujų ir sumažinti šilumos kainas, nors buvo priimtos įstatymo pataisos, turėjusios išskaidyti monopolijų veiklą.

Tačiau Vyriausybė ėmėsi įgyvendinti trečiąjį energetikos paketą dujų sektoriuje, išskaidydama iš dalies „Gazprom“ valdomą bendrovę „Lietuvos dujos“ – šis sprendimas supykdė „Gazprom“, kuris pernai inicijavo bylą Stokholmo arbitraže prieš Lietuvą.

Tačiau šiemet Lietuva išsikovojo teisę apskųsti „Gazprom“ kainų politiką ir neseniai tai padarė, pateikdama skundą tam pačiam arbitražui.

Be to, Lietuva apskundė „Gazprom“ Europos Komisijai, kuri neseniai pradėjo tyrimą dėl „Gazprom“ veiklos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius