-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VRK patvirtino Seimo rinkimų rezultatus ir nusprendė teikiant rinkėjų pažymėjimus parlamentarų nevaišinti šampanu

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sekmadienį patvirtino galutinius Seimo rinkimų rezultatus. Nors VRK nariams teko išnagrinėti ne vieną skundą ir net prašymą rezultatus anuliuoti, vis dėlto nuspręsta, kad pažeidimai esminės įtakos galutiniams rezultatams negalėjo turėti.
Išankstinis balsavimas Kaune
Patvirtinti Seimo rinkimų rezultatai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Naujiesiems Seimo nariams pažymėjimai bus įteikti trečiadienį, lapkričio 7 dieną. VRK teko ne tik apsispręsti, ar kartu su pažymėjimu parlamentarams įteikti po rožę, ar po gvazdiką, bet ir ar sugrąžinti krizės metu panaikintą tradiciją vaišinti šampanu. Vis dėlto alkoholio nuspręsta atsisakyti.

Pirmiausia VRK patvirtino visų vienmandačių rinkimų apygardų rezultatus. Nors kai kuriose apygardose pasitaikė skundų dėl pažeidimų ar rinkimų organizavimo, VRK nariai gana vieningai patvirtino visų apygardų rinkimų rezultatus.

Pripažinę, kad 2008 metų Seimo rinkimuose nebuvo susidurta su tiek pažeidimų, kaip buvo šiemet, VRK nariai teigė, jog tai ir buvo priežastis, kodėl tiek VRK, tiek apygardų komisijos nebuvo tinkamai pasiruošusios suvaldyti šį procesą. VRK narys Liutauras Ulevičius bandė įtikinti kolegas, kad rinkimų rezultatams pritarti nereikia. Jo nuomone, rinkimų rezultatus daugiamandatėje apygardoje neturėtų būti tvirtinami dėl daugybės šiurkščių pažeidimų, padarytų rinkimų metu. L.Ulevičius tvirtino esąs tikras, kad dalis tų pažeidimų nėra tinkamai įvertinti ar tiriami.

Tačiau kitiems VRK nariams kai kurie L.Ulevičiaus pateikti faktai pasirodė labiau asmeninė nuomonė, nei dėmesio verti dalykai. Todėl po ilgų diskusijų rinkimų rezultatai vis dėlto buvo patvirtinti.

Į naująjį Seimą per eilinius rinkimus spalio 14 dieną ir antrąjį turą vienmandatėse apygardose spalio 28 dieną išrinkta 140 tautos atstovų. Zarasų-Visagino apygardoje balsavimo rezultatai pripažinti negaliojančiais po pirmojo turo dėl pažeidimų. Čia per pusę metų bus surengti pakartotiniai rinkimai.

Suskaičiavus balsus tiek daugiamandatėje, tiek vienmandatėse apygardose, paaiškėjo, kad didžiausio rinkėjų pasitikėjimo sulaukė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), kuri naujajame Seime turės 38 mandatus. Antrieji liko pastaruosius ketverius metus daugumą sudariusi Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys (TS-LKD) demokratai su 33 mandatais.

Darbo partija užims 29 vietas, „Tvarka ir teisingumas“ – 11, Liberalų sąjūdis – 10, Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) – 8, „Drąsos kelias“ – 7. Taip pat į Seimą išrinkti trys savarankiški išsikėlę kandidatai ir viena Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė.

Kada įvyks rinkimai Zarasų-Visagino apygardoje – dar nežinia. Greičiausia tai bus kovo mėnesį, tačiau dėl konkrečios datos VRK turės apsispręsti kitame posėdyje.

Jau pirmajame ture į Seimą per šiuos rinkimus buvo išrinkti trys parlamentarai – LSDP lyderis Algirdas Butkevičius, Darbo partijos vicepirmininkė Virginija Baltraitienė ir LLRA atstovas Leonardas Talmontas.

Po pirmojo rinkimų turo daugiamandatėje apygardoje daugiausiai balsų – 19,82 proc. – surinko Darbo partija, antri su 18,37 proc. balsų liko socialdemokratai, o treti – TS-LKD su 15,08 proc. balsų. Liberalų sąjūdis gavo 8,57 proc. balsų, „Drąsos kelio“ partija – 7,99 proc. balsų, partija „Tvarka ir teisingumas“ – 7,31 proc. balsų, LLRA – 5,83 proc. balsų.

Kitos partijos neperkopė 5 proc. barjero ir daugiamandatėje apygardoje mandatų dalybose nedalyvavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius