-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tautininkų sąjungos skundą dėl Seimo rinkimų rezultatų VRK baigs nagrinėti tik sekmadienį

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) šeštadienio posėdyje nagrinėjo Tautininkų sąjungos skundą, kuriame prašyta dėl šiurkščių pažeidimų naikinti spalio 14-osios Seimo rinkimų rezultatus. Tačiau po ilgų diskusijų nutarta sprendimą priimti tik sekmadienį, kai VRK turės paskelbti galutinius rinkimų rezultatus.
Gintaras Songaila
Gintaras Songaila kol kas neįtikino VRK netvirtinti Seimo rinkimų rezultatų. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tautininkų sąjungos lyderis Gintaras Songaila skundą VRK įteikė jau po pirmojo rinkimų turo, tačiau jį nutarta nagrinėti tik po abiejų turų.

Skunde prašoma naikinti Seimo rinkimų daugiamandatėje ir visose vienmandatėse rinkimų apygardose rezultatų galiojimą ir įstatymų nustatyta tvarka skelbti pakartotinius Seimo rinkimus. G.Songaila įsitikinęs, kad teisėsauga vangiai reagavo į skundus per rinkimus ir neužkirto kelio „masiniams pažeidimams“ per rinkimus.

VRK posėdyje G.Songaila dar kartą pareiškė, kad pažeidimų buvo daugybė – masiškai pirkti balsai, „balsavimo akcija“ kalėjimuose, pasitaikė taip vadinamųjų „karuselės“ atvejų, kai biuleteniai išnešami iš rinkimų apylinkių, žmonės vežami balsuoti. Be to, netrūko ir rinkimų organizavimo problemų – urnos nebuvo sandarios, biuleteniai atsidūrė šiukšlių dėžėse ir pan.

Tautininkai tvirtina, kad jų skundas yra tik objektyvesnis dėl to, jog jie patys pretenzijų dėl balsavusiųjų už jų partiją skaičiaus neturi. Tautininkų sąjunga Seimo rinkimuose dalyvavo su koalicija „Už Lietuvą Lietuvoje“. Ji surinko vos 0,94 proc., o koalicijai, norint patekti į Seimą, reikėjo peržengti 7 proc. ribą.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas suabejojo, ar išvardinti pažeidimai gali būti pakankama priežastis netvirtinti rinkimų rezultatų. „Rinkimuose balsavo daugiau nei 1,3 mln. rinkėjų daugiamandatėje apygardoje, rinkimų rezultatai atitinka sociologinių tyrimų rezultatus. Nėra ginčų ir dėl 5 proc. barjero peržengimo“, – kalbėjo Z.Vaigauskas.

Taip pat VRK pirmininkas klausė tautininkų, ar jie gali atsakyti, kiek rinkėjų balsavo sąžiningai ir garbingai, o kiek – ne. Anot Z.Vaigausko, pastarųjų yra vos apie procentą, tad vargu ar jie nulėmė rinkimų baigtį. Tačiau pirmininkas įžvelgė įstatymų trūkumų, o to turėtų imtis Seimas. Esą sugriežtinus tiek atsakomybę už balsų pirkimą, tiek įvedus sankcijas pačioms partijoms, kurioms gali būti net kelerius metus karpomos valstybės dotacijos, rinkimai būtų skaidresni.

Dėl šio skundo VRK nariai balsuos sekmadienį. Sekmadienio posėdyje bus skelbiami ir galutiniai Seimo rinkimų rezultatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius