Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 19 /13:41

Galimai kalinių balsus pirkęs „darbietis“ liūdi: nuostabaus rezultato nepasiekiau

Darbo partijos narys ir kandidatas Seimo rinkimuose Viačeslavas Ždanovičius sako, kad nepirko nuteistųjų balsų, nors tai darius įtarimus jam ketina reikšti teisėsauga. VRK penktadienį vienbalsiai nusprendė naikinti jo teisinę neliečiamybę.
Darbo partijos štabe.
Darbo partijos štabe. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

VRK posėdyje dalyvavęs prokuroras Mindaugas Dūda teigė, kad vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuotos galimos Darbo partijos atstovo V.Ždanovičiaus derybos dėl nuteistųjų balsų pirkimo, į teisėsaugos rankas pakliuvo atliekant kratą kitame ikiteisminiame tyrime.

Pasak jo, dvi USB atmintinės su fiksuotais vaizdo įrašais rastos per kratą automobilyje bandant nustatyti vengiančio atlikti bausmę asmens buvimo vietą.

„Mažiausiai viename iš tokių pokalbių dalyvavo ir Darbo partijos narys Viačeslavas Ždanovičius. Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad Igoris Solovuchas, Vladislovas Gaidis ir Ruslanas Orlovas, veikdami grupėje, šių metų rugsėjo-spalio mėnesiais susitikdami įvairiose Vilniaus vietose, tame tarpe ir Darbo partijos būstinėje, gavo iš Lilijos Davidovič, Eugenijaus Maciulevičiaus ir V. Ždanovičiaus, o taip pat ir kitų ikiteisminio tyrimo metu nenustatytų asmenų, nurodymą daryti įtaką asmenims atliekantiems laisvės atėmimo bausmes įkalinimo įstaigose, Seimo rinkimuose balsuoti už Darbo partiją daugiamandatėje apygardoje ir reitinguoti Živilę Pinskuvienę, Jolandą Gaudutienę, Sergejų Ursulą, Vytautą Gricių ir V.Ždanovičių bei nenustatytą pinigų sumą skirtą šiems asmenims papirkti“, – VRK posėdyje sakė M.Dūda.

V.Gaidis policijos buvo ieškomas dėl įtarimų kartu su nusikalstama gauja, kurios didžioji dalis jau įkalinti, 2002 m. vykdžius ginkluotas automobilių vagystes Vilniuje.

Anot jo, pareigūnai dėl šio įvykio iškart pradėjo tyrimą.

Pinigai kalinius pasiekė

Tyrime nustatyta, kad asmenis, atliekančius bausmes įkalinimo įstaigose, pasiekė pinigai iš I. Solovucho, V.Gaidžio ir R.Orlovo.

„Dabartiniai duomenys leidžia teigti, kad buvo kontaktai su įkalinimo įstaigose kalinčiais asmenimis, kad buvo pervesti pinigai ir kad įtaka buvo padaryta“, – teigė prokuroras. 

„Yra nustatyti kontaktai su realiai bausmes atliekančiais asmenimis, yra nustatytas pinigų perlaidos faktas į pataisos namuose turinčių žmonių sąskaitas. Tame pinigų pervedime dalyvavo būtent tie asmenys, kurie dalyvauja tuose pokalbiuose“, – teigė prokuroras.

Pasak M.Dūdos, ne visi vaizdo įrašai pateko į žiniasklaidą ir jie nutekėjo tikrai ne iš pareigūnų.

Prokuroras neprognozavo, kiek gali užtrukti ikiteisminis tyrimas, tačiau pripažino, kad per savaitę ar dvi to padaryti nepavyks.

Paklaustas, ar dėl šio tyrimo vykdymo turėtų būti nukeltas Seimo rinkimų rezultatų skelbimas, prokuroras teigė, kad tiriami nusikaltimai gali turėti ryšį ne vienai ar kelioms rinkimų apylinkėms, kurioms priklauso įkalinimo įstaigos, bet praktiškai visai Lietuvai, nes kaliniai balsuoja pagal savo gyvenamąją vietą. 

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas sako, kad prieš šiuos rinkimus buvo tokių kalinių, kurie panoro balsuoti būtent pagal įkalinimo įstaigos vietą.

V.Ždanovičius: Pravieniškėse buvau

Pats Darbo partijos atstovas V.Ždanovičius neigia per tarpininkus pirkęs kalinių balsus. Jis pripažįsta, kad teisėsaugos turimuose vaizdo įrašuose yra užfiksuotas, tačiau įrašus vadina „vaidybiniu filmu“.

„Ten aš esu, mačiau save einantį prie būstinės, o toliau, ką matau ir kas apie mane kalbama, yra tikrai vaidybinis filmas, gerai surežisuotas, gerai padarytas“, – VRK posėdyje sakė jis.

Aiškindamasis, kad nedalyvavo rinkėjų papirkinėjime V.Ždanovičius kaip argumentą pateikė tai, kad jis gavo vos 1304 pirmumo balsus.

„Viskas akivaizdžiai matosi, kad bendrai reitingavime aš gavau tik 1304 balsus, jokių nuostabių rezultatų nepasiekta“, – aiškino jis.

Kandidatas džiaugėsi iš 118 vietos sąraše pakilęs į 48 vietą, tačiau stebuklingu tokio rezultato nevadino.

Anot jo, daugiausia pirmumo balsų – 199 – jam davė Naujosios Vilnios rinkimų apygardos gyventojai, kuriuos jis agitavo sporto klubuose.

V.Ždanovičius pripažino kaip kandidatas kartu su „darbiete“ Živile Pinskuviene apsilankęs ir Pravieniškių pataisos namuose, tačiau kalinių balsų tikino nepirkęs.

„Pravieniškėse buvau kaip kandidatas, bet net medžiagos ten nepalikau“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius