Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Raseinių policija kol kas nepradeda tyrimo dėl su biuleteniais sulaikytų komisijos narių

Raseinių policija nepradėjo ikiteisminio tyrimo dėl įvykio pirmadienį, kai buvo sulaikytos trys vietos rinkimų komisijos narės, kurios nešėsi balsavimo biuletenius.
Vilniaus Naujamiesčio apygardoje
Rinkimų biuleteniai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Nematome pagrindo, tikėtina, kad jis ir nebus pradėtas, nebent kažkas kardinaliai pasikeistų patikslinimo metu, kuriam mes turime dešimt dienų. Nusikalstamų veiksmų ar pasikėsinimo juos padaryti mes nematome“, – BNS sakė Raseinių policijos komisariato viršininkas Kęstutis Užemeckas.

Aiškindamasi įvykio aplinkybes policija bendradarbiauja su Vyriausiąja rinkimų komisija, aiškinamasi, kokie teisės aktai buvo pažeisti, kieno tai kompetencija.

Pareigūnai iš sulaikytų rinkimų komisijos narių ir apygardos komisijos paėmė paaiškinimus.

„Mes turime duomenis, kad viskas buvo pateikta komisijai ir paskui buvo tikslinamos aplinkybės, kurios, mūsų manymu, turėjo būti tikslinamos vietoje, neišnešant“, – sakė K.Užemeckas.

Raseinių policijos vadovo manymu, incidentą galėjo lemti nuovargis ir patirties stoka, „kažkoks labiau nesusispratimas ir nesupratimas, ką ir ir kur daryti, galbūt žinių trūkumas“.

Pirminiais duomenimis, jau apygardoje suskaičiavus ir peržiūrėjus biuletenius, rinkimų komisijos nariams buvo nurodyta pašalinti smulkius trūkumus.

„Tik po to buvo išnešta ir sulaikyta prie pat pastato. Kai pasiimi iš žmonių paaiškinimus, viskas logiška, bet netvarkinga. Trūkumai turi būti nustatyti vietoje surašytas protokolas ir tuo baigtis“, – sakė K.Užemeckas.

Raseinių policijos vadovas svarsto, kad tokie incidentai kyla galbūt rinkimų komisijos nariams neįsigilinus į Rinkimų įstatymą, jo gerai neišnagrinėjus.

„Neturėjimas patirties ir nesusipažinimas su teisės aktais galėjo įtakoti vakarykštį tokį netinkamą sprendimą, kuris sukėlė ažiotažą, negu kad galima įžiūrėti pažeidimą“, – sako Raseinių policijos vadovas.

Jis mano, kad klaidų ir nesusipratimų padėtų išvengti elektroninis balsavimas – sistema greičiau identifikuotų klaidas.

„Juk deklaruojant turtą ir pajamas, viešuosius ir privačius interesus išsiųsti negalima, jei ji užpildyta su klaidomis“, – mano K.Užemeckas.

Kaip skelbta, Raseiniuose V.Kudirkos gatvėje pirmadienio vakarą apie 19 val. policijos pareigūnai sulaikė tris vietos rinkimų komisijos nares, kurios nešėsi balsavimo biuletenius. Viena sulaikytųjų – Raseinių apygardos rinkimų komisijos pirmininkė, Darbo partijos atstovė Birutė Daukšienė.

Tai BNS patvirtino Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

Moterys sulaikytos prie Raseinių apygardos komisijos pastato.

„Iš komisijos patalpų išėjo trys moterys, kurios nešėsi balsavimo biuletenius. Pareigūnai jas sulaikė ir pristatė į komisariatą. Komisijos pirmininkė, komisijos narė ir sekretorė“, – sakė R.Matonis.

Pirminiais duomenimis, Raseinių rinkimų apygardoje daugiausia balsų per rinkimus sekmadienį surinko Darbo partija, gavusi 5561 arba 27,39 proc. rinkėjų balsų. Antroje vietoje liko Lietuvos socialdemokratų partija su 5474 arba 26,96 proc. balsų.

Šioje apygardoje į antrąjį rinkimų turą išėjo socialdemokratas Edmundas Jonyla (30 proc.) ir „darbietis“ Darius Ulickas (25 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius