-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nelaimėjusi rinkimų pirmame ture Dalia Grybauskaitė neturėjo kuo džiaugtis

Ilgai delsusi komentuoti rinkimų rezultatus Dalia Grybauskaitė 2 val. nakties pagaliau pasirodė viešai. Įžengusią į rinkimų štabą D.Grybauskaitę komanda pasitiko plojimais, tačiau šampano niekas neiššovė. Stojusi prie tribūnos D.Grybauskaitė dėkojo rinkėjams už parodytą pasitikėjimą.
D.Grybauskaitės rinkimų štabas
D.Grybauskaitės rinkimų štabas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Labas rytas. Pirmadienio rytas po pirmojo turo. Žmonių sprendimas buvo toks, kad bus dar ir antrasis turas, bet noriu visiems Lietuvos žmonėms padėkoti, kad surinkau beveik 47 proc. Tai yra didelis pasitikėjimas. Visiems noriu pasakyti, kad tikiu visais, kurie balsavo, tikiu sąžininga Lietuva ir labai tikiuosi, kad lietuviai sugebės visi susitelkti ir ateiti į antrąjį turą, taip pat ir į Europos Parlamento rinkimus“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

„Noriu palinkėti mums būti ištikimiems savo valstybei. Ir tikrai tikiuosi, kad jūs visi, kurie balsavote šiandien už mane, ateisite mane palaikyti ir po dviejų savaičių. Ačiū visiems“, – pridūrė ji.

Po vos pusę minutės trukusio pasisakymo valstybės vadovė apsisuko ir išėjo, neatsakiusi į nė vieną žurnalisto klausimą.

R.Švedas: nesakysiu, ką patariau

D.Grybauskaitės rinkimų štabo vadovas Romas Švedas 15min.lt klausiamas, kas, jo nuomone, pakišo koją D.Grybauskaitei, kad ši nebuvo perrinkta antrai kadencijai pirmame rinkimų ture, išsisukinėjo.

„Matote, prezidentė pasakė, tą, ką prezidentė pasakė, ir aš nenorėčiau dabar ant viršaus dar kartą komentuoti. Renkasi rinkėjai, yra daug kandidatų. Aš nesakyčiau, kad kažkas pakišo koją. Situacija yra tokia, kokia yra“, – sakė jis.

Prezidentė pasakė, tą, ką prezidentė pasakė, ir aš nenorėčiau dabar ant viršaus dar kartą komentuoti, – teigė R.Švedas.

R.Švedas neatskleidė, ar patarė prezidentei rinkimų rezultatų laukti tyloje ir neatsakyti į nė vieną žurnalistų klausimą.

„Situacija yra tokia, kad pačių galutinių rezultatų dar nėra ir prezidentė padarė pranešimą spaudai. Tiesiog pranešimą ir tiek. Kas patarė ir ką patarė, čia sunku pasakyti ir komentuoti“, – teigė R.Švedas.

Klausiamas, ar prezidentė ketina tapti atviresnė per dvi savaites, likusias iki antrojo rinkimų turo, jos štabo vadovas taip pat liko paslaptingas: „Pamatysite. Mes nekomentuojame tokių dalykų. Bus debatai, pamatysite. Būtų per daug neatsargu ir neatsakinga iš mano pusės dabar jums pasakyti visas savo strategijas“.

Anksčiau D.Grybauskaitės rinkimų štabo vadovas sakė, kad prezidentė tikisi būti perrinkta antrai kadencijai jau pirmajame rinkimų ture, tačiau pralaimėjimu nelaikytų ir antrojo turo.

D.Grybauskaitė bus favoritė

Prezidentė Dalia Grybauskaitė bus favoritė antrajame prezidento rinkimų ture, o socialdemokratų kandidatas Zigmantas Balčytis savo pozicijas sustiprintų atsisakęs kandidatuoti į Europos Parlamentą, sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto vadovas Ramūnas Vilpišauskas.

„Manau, kad dabartinė prezidentė būtų favoritė, bet, žinoma, ne absoliuti. Nemažai kitų kandidatų surinktų balsų gali atitekti socialdemokratų kandidatui Z.Balčyčiui“, – BNS sakė R.Vilpišauskas, paaiškėjus prezidento rinkimų pirmojo turo rezultatams.

Pasak politikos eksperto, dalyvaudamas dviejuose rinkimuose, Z.Balčytis rodytų „nepagarbą rinkėjams ir savo partijos rėmėjams“.

„Jeigu jis išdrįstų atsisakyti dalyvavimo rinkimuose į Europos Parlamentą, tada rinkimų kampanija galėtų tapti įdomi“, – teigė jis.

Z.Balčytis yra įrašytas pirmuoju numeriu socialdemokratų sąraše į Europos Parlamentą, ir rinkimų naktį teigė neketinantis atsisakyti šio kandidatavimo.

Vertindamas abu kandidatus, R.Vilpišauskas pažymėjo, kad jų stipriosios savybės yra panašios – jiedu turi patirties dirbant finansų ministrais ir Europos Sąjungos institucijose.

„Išskirčiau ir Z.Balčyčio ramų kalbėjimą, kuris patinka kai kuriems rinkėjams. Bet tai gali būti ir jo trūkumas – ypač jei jis toliau dalyvaus dvejose rinkimų kampanijose, tai jau atrodys kaip neryžtingumas ir noras turėtų atsarginį išėjimą, kuris gali rinkėjams daryti blogą įspūdį“, – sakė politikos ekspertas.

Negalutiniais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, D.Grybauskaitė pirmajame rate surinko 46 proc. balsų, Z.Balčytis – 14 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius