-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rolandui Paksui džiaugtis per anksti – VRK registruoja kiekvieną norintį, bet ne kiekvienas norintis taps kandidatu į prezidentus

Daugelį nustebinusį sprendimą registruoti Rolandą Paksą Prezidento rinkimų politinės kampanijos dalyviu, nors įstatymai jam neleidžia kandidatuoti, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narys Jonas Udris aiškina paprastai – tai formalumas, kitaip komisija pasielgti negalėjo. J.Udris įsitikinęs, kad „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis nebus registruotas kandidatu.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

VRK R.Paksą prezidento rinkimų kampanijos dalyviu registravo antradienio vakarą.

Rinkimų kampanijos dalyviu gali registruotis ne tik R.Paksas, bet ir asmuo su dviguba pilietybe, asmuo, neturintis tinkamo amžiaus, – sakė J.Udris.

Kaip 15min.lt sakė J.Udris, pirmajame etape bet kas gali kreiptis į VRK ir pareikšti pageidavimą dalyvauti prezidento rinkimuose.

„Rinkimų kampanijos dalyviu gali registruotis ne tik R.Paksas, bet ir asmuo su dviguba pilietybe, asmuo, neturintis tinkamo amžiaus. Tai tėra žmogaus pranešimas apie ketinimą kandidatuoti ir jis niekuo neįpareigoja ir nereiškia, kad tas žmogus bus registruotas kandidatu“, – sakė teisininkas.

J.Udris pabrėžė, kad neregistravus R.Pakso politinės kampanijos dalyviu, VRK negalėtų svarstyti jo registravimo kandidatu klausimo.

J.Udris: nebūtų protinga leisti kandidatuoti

„Registruodami kandidatu mes turime patikrinti keletą dalykų – ar jis registruotas dalyviu, ar sumokėjęs rinkimų užstatą, ar surinkęs reikiamą parašų skaičių ir ar atitinka kitų įstatymų reikalavimus“, – pabrėžė pašnekovas.

J.Udriui teko girdėti svarstymų, kad R.Paksas gali dalyvauti rinkimuose, tačiau negalėtų eiti prezidento pareigų, nes jam neleidžiama prisiekti. Į tokį įstatymų interpretavimą teisininkas rimtai nežiūri: „Teisinėje valstybėje žiūrime į įstatymus ir Konstituciją. Demokratiniame pasaulyje rinkimų principai yra pakankamai aiškūs, jie universalūs, šioje situacijoje nebūtų protinga leisti kandidatuoti asmeniui, kuris negali prisiekti“.

J.Udris įsitikinęs, kad R.Paksas kandidatu nebus registruotas, tačiau tai nuspręs VRK.

„Galiu tik už save kalbėti, tačiau jeigu iš kepurės neišlįs naujas teisinis zuikis, panašu, kad R.Paksas neturėtų būti registruotas kandidatu“, – sakė jis.

Mazuroniams R.Pakso pokštai nejuokingi

R.Pakso ketinimas siekti prezidento posto, nors to jam neleidžia įstatymai, sukėlė šurmulį „Tvarkos ir teisingumo“ partijoje.

Savo kandidato neturėjimas artėjančiuose prezidento rinkimuose reiškia ne ką kitą, kaip savo turimų balsų, savo elektorato, politinio kapitalo išbarstymą, – R.Pakso sprendimą kritikavo A.Mazuronis.

Pirmasis tuo pasipiktino parlamentaras Andrius Mazuronis. Jis sukritikavo „tvarkiečių“ tarybos sprendimą kandidatu kelti R.Paksą, nes tai, anot parlamentaro, reiškia, kad „Tvarka ir teisingumas“ neturi kandidato prezidento rinkimuose.

„Savo kandidato neturėjimas artėjančiuose prezidento rinkimuose reiškia ne ką kitą, kaip savo turimų balsų, savo elektorato, politinio kapitalo išbarstymą ar atidavimą kitoms politinėms partijoms ir politinėms jėgoms“, – įsitikinęs A.Mazuronis.

Partijos vadovybės sprendimas abejonių sukėlė ir jo tėvui, aplinkos ministrui Valentinui Mazuroniui, kuris pabrėžė pats nematantis galimybės siekti prezidento posto.

Kandidatuoti R.Paksui neleidžia prieš dešimtmetį priimtas Konstitucinio Teismo nutarimas, pagal kurį jis negali būti renkamas ne tik prezidentu, bet ir Seimo nariu, skiriamas Konstitucinio Teismo, Aukščiausiojo Teismo, Apeliacinio teismo teisėju, Vyriausybės nariu, valstybės kontrolieriumi.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Andrius Mazuronis ir Valentinas Mazuronis
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Andrius Mazuronis ir Valentinas Mazuronis

Nuskriaustojo spektaklis repetuojamas prieš rinkimus į EP?

Gali būti, kad registravimą rinkimų kampanijos dalyviu R.Paksas išnaudos tinkamai. Jis rinkėjų širdis galės minkštinti sakydamas, kad VRK pradžioje jį prileido prie kovos, o vėliau eliminavo.

Sausį Seimas ketino priimti pataisas, kurios būtų atvėrę R.Paksui kelią į rinkimus, tačiau išbraukti šį klausimą iš darbotvarkės paprašė patys „Tvarkos ir teisingumo“ atstovai Seime, nes pamatė, kad pataisų priėmimui trūksta balsų.

Šios partijos frakcijos Seime seniūnas Petras Gražulis yra sakęs, kad R.Paksas ir nenori kandidatuoti į prezidentus, jo tikrasis siekis – Europos Parlamento rinkimai. Prieš juos R.Paksas nori vaidinti nuskriaustąjį ir taip pelnyti rinkėjų simpatijas siekiant perrinkimo.

Kalbėdamas su 15min.lt R.Paksas tokią versiją griežtai atmetė, jis teigė nuoširdžiai norintis siekti prezidento posto.

Gali būti, kad registravimą rinkimų kampanijos dalyviu R.Paksas irgi bandys išnaudoti. Jis rinkėjų širdis galės minkštinti sakydamas, kad VRK pradžioje jį prileido prie kovos, o vėliau eliminavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius