Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kėdainiai baigia atsikvošėti nuo Viktoro Uspaskicho kerų?

Darbo partijos populiarumas sumenko daugelyje šalies rajonų bei miestų. Ne išimtis net ir ten, kur ji jautėsi tvirčiausiai – Kėdainių rajone. Čia Darbo partija negavo užtikrintos daugumos, o jos kandidatė į merus Nijolė Naujokienė dar turės rungtis antrajame rinkimų ture.
Rinkiminiai plakatai
Rinkiminiai plakatai Kėdainiuose / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kėdainių rajono taryboje Darbo partija turi 13 vietų iš 26. Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) – 5, Lietuvos liberalų sąjūdis, Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), socialdemokratai, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – po 2.

Mero rinkimuose darbietei Nijolei Naujokienei irgi nepavyko laimėti pirmame ture (49,33 proc. balsų). Jai pirštinę metęs Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) kandidatas Saulius Grinkevičius (27,77 proc. balsų) mano, kad Kėdainiuose tai jau nemenka pergalė.

2011 m. Darbo partija Kėdainių rajono taryboje laimėjo 16 vietų.

Žmonės nekalbūs

Kėdainiuose labiausiai į akį krenta daug didesnis nei kituose miestuose nenoras kalbėti apie vietos valdžią. Dauguma į klausimą, kaip jie vertina savivaldybės darbą, atsakydavo, kad į politiką nesikiša.

Sutikusių kalbėti kėdainiečių nuomonės buvo įvairios. 18-metė moksleivė Viktorija mano, kad Darbo partija visada tik daug žada, bet neskuba tęsėti: „Žmonės juos rinko be reikalo, kiti labiau pateisins jų lūkesčius.“

Senjorė Aleksandra, priešingai, yra įsitikinusi, kad Darbo partija nuolat puolama dėl smulkmenų: „Viskas apie šią partiją keliama į aikštę, o apie kitas nieko nežinome. Pasakykite draugui Uspaskichui, kad mes už jį. Apie jį per daug visko skelbiama.“

Asmeninio archyvo nuotr./Nijolė Naujokienė
Asmeninio archyvo nuotr./Nijolė Naujokienė

Kėdainietė Romualda mano, kad kandidatė į merus darbietė N.Naujokienė pranašesnė vien tuo, kad yra mokytoja, o S.Grinkevičius – verslininkas: „Verslininkai juk ieško naudos.“

Užtat daug diskusijų internete. Socialiniame tinklalapyje „Facebook“ veikia grupė „Laisvi Kėdainiai“. 

Jame Darbo partija sulaukia ypač daug kritikos. Ji taip pat kaltinama  dėl vengimo dalyvauti kandidatų į merus debatuose. 

VIDEO: Kėdainių gyventojai apie smukusį Darbo partijos populiarumą

Viliasi sugriauti partijos monopolį

S.Grinkevičius mano, kad rinkimų į Kėdainių rajono savivaldybės tarybą  rezultatai – ženklas, kad kėdainiečiai jau nori permainų. „Jau negirdžiu argumentų: „Sauliau, mielai už tave balsuočiau, bet negi tu laimėsi prieš Darbo partiją?“ Šiuose rinkimuose sulaukiau labai daug palaikymo“, – kalbėjo kandidatas į Kėdainių rajono merus.

Sauliaus Grinkevičiaus nuotr./Saulius Grinkevičius
Sauliaus Grinkevičiaus nuotr./Saulius Grinkevičius

Įmonės „Daumantai LT“ vadovas sakė sulaukęs ir replikų, kad nieko gero negalima tikėtis ir iš jo.

„Tai rodo, kad žmonės jau praranda pasitikėjimą bet kokia valdžia, o tai labai negerai. Aš už aktyvius žmones, nuomonių įvairovę, o ne bandymus ją slopinti. Dabar rajone bijoma reikšti savo mintis.

Kėdainių taryboje dirbu jau nuo 1995 m. Esu įsitikinęs, kad savivaldybės vaidmuo – ne tik ūkis, bet ir bendravimas su žmonėmis. Į Vyriausybę retas gyventojas nuvažiuoja, o savivaldybė yra šalia žmogaus, todėl nusivylę savivaldos valdžia žmonės nusivilia ir valstybe“, – dėstė S.Grinkevičius.

Koją pakišo purvo pylimas ant konkurentų

Liberalų sąjūdžio Kėdainių skyriaus pirmininkas Boleslovas Rimvydas Rinkevičius pastebi, kad Darbo partija šiuose rinkimuose kaip niekada metė daug lėšų į reklamą.

„Esu politikos senbuvis, bet tiek daug jų reklamos mieste ir kitur dar nebuvau matęs. Per savo laikraštį „Rinkos aikštė“ jie nuolat pylė purvą ant Viktoro Muntiano ir S.Grinkevičius. Tai Darbo partijai padarė meškos paslaugą“, – įsitikinęs liberalas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Boleslovas Rimvydas Rinkevičius
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Boleslovas Rimvydas Rinkevičius

B.R.Rinkevičius mano, kad rinkėjams jau atsibodo ir tai, kad daug metų Kėdainiai valdomi ne tiek iš savivaldybės, kiek iš bendrovės „Vikonda“.

„Rajono valdžia pati beveik nieko nesprendė be šios įmonės atstovų žinios“, – tvirtino Liberalų sąjdžio vietos vadovas.

TS-LKD Kėdainių rajono skyriaus pirmininkas Rimgaudas Rimošaitis teigė, kad Darbo partija buvo įpratusi netoleruoti jokios kitokios nuomonės. „Taryboje iš kitokių minčių turinčių narių valdantieji tik šaipėsi“, – tikino R.Rimošaitis.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rimgaudas Rimošaitis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rimgaudas Rimošaitis

Po pirmojo tiesioginių mero rinkimų turo Liberalų sąjūdis, Lietuvos laisvės sąjunga, TS-LKD ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga nusprendė vienyti jėgas ir palaikyti antrajame ture Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) kandidatą.

Tačiau nepavyko įkalbėti prisijungti prie šios koalicijos socialdemokratų, kurie paskelbė remsiantys Darbo partijos kandidatę.

Tebesijaučia nugalėtojais

Į tarybą vėl išrinktas Rimantas Diliūnas nesutinka, kad Darbo partijos populiarumas pradėjo menkti. „Žiūriu į skaičius ir matau, kad surinkome daugiausia balsų. Mūsų kandidatė į merus N.Naujokienė lenkia konkurentą daugiau kaip 20 proc. Darbo partija buvo ir yra tvirta“, – tikino jis.

R.Diliūnas piktinosi teiginiais, kad rinkėjai Kėdainiuose ir visoje šalyje prabunda iš miego ir renkasi kitas partijas.

„Man tai įžeidimas. Mes nemiegojome, bet dirbome. Kėdainių rajone daug nuveikėme žemės ūkio, pramonės, sveikatos, švietimo srityse. Turime daug strateginių planų ir ateinančiai kadencijai“, – tvirtino dabartinis Kėdainių meras.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimantas Diliūnas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimantas Diliūnas

Paklaustas, kodėl ne jis buvo keliamas kandidatu į merus, atsakė: „Dabar aš dar nesenas, 62 metų amžiaus, bet kadencija trunka 4 metus. Tai daug. Mero darbas nėra lengvas. Reikia užleisti vietą jaunesniems.“

Laidoti dar anksti?

Politologas Algis Krupavičius įsitikinęs, kad prastesni Darbo partijos rinkimų rezultatai Kėdainiuose yra dėsningi. „Kai viena kuri nors partija ilgai būna valdžioje, bėgant laikui ji neišvengiamai pradeda prarasti populiarumą“, – teigė A.Krupavičius.

Darbo partija iš viso savivaldybių tarybose šiuo metu turi 148 vietas ir pagal šį rodiklį yra ketvirtoje vietoje. 2011 m. ji turėjo 165 vietas ir buvo trečioje vietoje. 

Jis nemano, kad populiarumo sumažėjimas šiai partijai yra dramatiškas ir šalies mastu. 

„Gal Darbo partija ir gyvena nuosmukio laikotarpį, bet jis nėra dramatiškas. Ji neatsidūrė ties nebūties slenksčiu kaip partija „Tvarka ir teisingumas“. O jei prisiminsime juodosios buhalterijos bylą, ankstesnius partijai nepalankius įvykius, skandalus, darbiečiai dar palyginti netgi labai gerai laikosi. Darbo partija išlieka Seime, nors jau ir ne pirma ar antra, o trečia ar penkta pagal svarbumą, bet vis dėl to parlamentine partija“, – mano A.Krupavičius.

Darbo partija savivaldybių tarybose po šių rinkimų turi 148 vietas ir pagal šį rodiklį yra ketvirtoje vietoje. 2011 m. ji turėjo 165 vietas ir buvo trečioje vietoje. 

Skandalų neišvengė ir per šiuos rinkimus

Darbo partija per kiekvienus rinkimus niekaip neišvengia skandalų dėl balsų pirkimų. Nors konkrečių įrodymų nerandama, bet partijos vardas šia tema linksniuojamas dažnai. Per šiuos rinkimus labiausiai nuskambėjo įtarimai, kad Darbo partijos atstovai galėjo klastoti rinkimų rezultatus.

Kauno rajone policija yra gavusi pranešimų apie vaikštančias partijos atstoves ir dalijančias puodelius, saldainius, maišelius su partijos simbolika. Apie tokius atvejus kalbėjo ir Kėdainių rajono gyventojai. Tačiau sučiupti įtariamųjų nepavyko. Įstatymas draudžia partijoms ir rinkimų komitetams agituoti dalijant dovanas.

Neišvengta keisto partijos elgesio ir prieš antrąjį mero rinkimų turą Kėdainiuose.

Neišvengta keisto partijos elgesio ir prieš antrąjį mero rinkimų turą Kėdainiuose.

Darbo partija stebėtojais bandė užregistruoti merą ir kitus kovo 1 d. išrinktus tarybos narius. Duomenys apie stebėtojus jau buvo patekę į Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenų bazę, tačiau stebėtojų pažymėjimų jie negavo.

Partijai paaiškinta, kad kandidatai į savivaldybių tarybas stebėti rinkimus apylinkėse negali. 

VRK Rinkimų organizavimo skyriaus vedėja Reda Daniškevičiūtė aiškino, kad kovo 1 d. išrinkti tarybos nariai oficialiai tokiais dar nėra patvirtinti, todėl tebelaikomi kandidatais.

„Greitai gavome kitą Darbo partijos stebėtojų sąrašą. Mes šio nesusipratimo nelaikome kokiu nors pažeidimu, todėl tuo viskas ir baigėsi“, – sakė R.Daniškevičiūtė.

R.Diliūnas sakė nieko nežinantis apie minėtą nesusipratimą: „Nesidomėjau, kas sudaro stebėtojų sąrašus ir kaip ten pakliuvau aš.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius