-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vieni socialdemokratai džiaugiasi išlaikę rinkėjus kaime, kiti dūsauja dėl Šiaulių ir Alytaus

Savivaldos rinkimuose sekmadienį valdantieji socialdemokratai gavo daugiausia balsų, tačiau didžiuosiuose miestuose juos aplenkė dešiniosios partijos. Partijos pirmininkas, premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad šie rezultatai yra geri. Tiesa, kiti socialdemokratai pripažino, kad didžiuosiuose miestuose įtaką prarado – pralaimėjo merų rinkimus Alytuje ir Šiauliuose bei Seimo rinkimus Žirmūnų apygardoje.
Juozas Olekas, Algirdas Butkevičius, Algirdas Sysas ir Gediminas Kirkilas
Juozas Olekas, Algirdas Butkevičius, Algirdas Sysas ir Gediminas Kirkilas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mūsų partija yra viena iš didžiųjų partijų, esančių valdžioje. Tokiais atvejais dauguma partijų pralaimėdavo, bet mums taip neatsitiko“, – gyrėsi A.Butkevičius.

Jis tvirtino, kad rinkėjų paramą kaimuose socialdemokratai galėjo prarasti dėl euro įvedimo, bet džiaugėsi, kad taip nenutiko.

A.Butkevičius taip pat pažymėjo, kad tiesioginiai merų rinkimai pasiteisino, nes prie balsadėžių atėjo daugiau rinkėjų. „Tuo pačiu padidės mero atsakomybė“, – pažymėjo jis.

Tuos merus, kurie dirbo, parodė rezultatus, žmonės pastebi, – sakė A.Butkevičius.

Pirmajame ture išrinkti aštuoni socialdemokratų merai, dar 22 varžysis antrame ture.

„Tai parodo, kad tuos merus, kurie dirbo, parodė rezultatus, žmonės pastebi“, – teigė A.Butkevičius.

Pasak premjero, po Savivaldybių tarybų rinkimų Vyriausybės darbe niekas nepasikeis.

Prarado Šiaulius ir Alytų

Jis pripažino, kad situacija miestuose prastesnė – pozicijas prarado Šiaulių meras Justinas Sarkauskas, Vilniuje gauta mažiau mandatų.

Algirdas Sysas pridūrė, kad skandalai socialdemokratams kainavo ne tik Alytaus mero postą, kurį prarado Jurgis Krasnickas, bet atsiliepė visos Lietuvos rezultatams.

Socialdemokratų vadovybė neatmetė, kad trys į Vilniaus tarybą išrinkti socialdemokratai gali prisidėti prie liberalų ir konservatorių kuriamos koalicijos, nors pirmadienį į derybas ir nebuvo kviesti.

„Tai gera pamoka, kad reikia galvoti, ką kalbėti ir kur kalbėti“, – sakė jis.

Pralaimėjimą Seimo rinkimuose Žirmūnų apygardoje A.Butkevičius paaiškino Algirdo Raslano nežinomumu. „Rinkėjai rinkosi tuos, kurie labiau žinomi“, – pažymėjo A.Butkevičius.

Taip pat A.Butkevičius paaiškino ir prarastas pozicijas Vilniaus savivaldybėje. Pasak jo, jaunimas buvo per mažai žinomas ir per vėlai pradėjo kampaniją.

„Bet aš labai optimistiškai vertinu atsinaujinusią komandą“, – teigė jis.

Socialdemokratų vadovybė neatmetė, kad trys į Vilniaus tarybą išrinkti socialdemokratai gali prisidėti prie liberalų ir konservatorių kuriamos koalicijos, nors pirmadienį į derybas ir nebuvo kviesti.

Pirmauja, bet ne miestuose

Duomenys iš daugumos rinkimų komisijų rodo, kad socialdemokratai surinko apie 20 proc. balsų, sulaukė daugiau nei 200 tūkst. rinkėjų ir užėmė pirmas vietas tiesioginiuose merų rinkimuose trečdalyje savivaldybių, tačiau jų kandidatai nepateko į antrąjį rinkimų turą nė viename iš šešių didžiųjų Lietuvos miestų.

Sekmadienį vykę rinkimai buvo nesėkmingi mažesniesiems koalicijos partneriams Vyriausybėje „darbiečiams“ ir „tvarkiečiams“, tuo tarpu neparlamentinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partija sustiprino savo pozicijas.

Politologai tvirtina, kad didžiausias šių rinkimų laimėtojas yra Liberalų sąjūdis, pelnęs rinkėjų pasitikėjimą ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir mažesniuose. Taip pat gerai vertinami „Lietuvos sąrašo“ rezultatai, nes šis visuomeninis judėjimas sugebėjo patekti į Vilniaus ir Klaipėdos tarybas, nors neturėjo jokių finansinių resursų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius