Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 18

SEB banko su akcijomis susietos obligacijos: saugi investicija

Pernai rudenį prasidėjus finansų krizei dalis investuotojų patyrė didelių nuostolių. Šįmet rinkos atsigauna, tačiau nėra garantijų, jog scenarijus nepasikartos. Vienas tinkamiausių sprendimų ieškant saugios ir patikimos investicijos – SEB banko su akcijomis susietos obligacijos.

SEB bankas pradėjo platinti obligacijas, susietas su Brazilijos įmonių akcijų krepšeliu bei su euro ir Lenkijos zloto kursu. Iš penkių emisijų galima pasirinkti labiausiai tinkančią: nuo garantuotos 8 proc. investicijų grąžos su galimybe gauti apie 40 proc. akcijų krepšelio ar valiutų kurso pokyčio, iki obligacijų be garantuotos grąžos, tačiau leisiančių uždirbti kelis kartus daugiau nei kils akcijų krepšelio vertė ar kris valiutų kursas.

Šios obligacijos bus platinamos nuo lapkričio 9 iki gruodžio 21 dienos.

Įveikite sunkmetį su Brazilijos pagalba

Mažiausiai rizikingas variantas – pirmoji šių obligacijų emisija („SEB Brazilija – 1“). Obligacijas, susietas su Brazilijos įmonių akcijomis, sudaro 10–ties Brazilijos įmonių akcijų krepšelis. Jame lygiomis dalimis „sukrautos“ akcijos tų įmonių, kurios yra vienos pirmaujančių Brazilijos energetikos, finansinių paslaugų, metalų gamybos, telekomunikacijų ir maisto pramonės srityse.

Kodėl Brazilija? Tai viena pirmaujančių žaliavų eksportuotojų pasaulyje, o kadangi žaliavų kainos pastaruoju metu auga didėja ir investavimo patrauklumas. Šalis, pagal gyventojų skaičių užimanti penktą vietą pasaulyje, yra viena iš lyderių tarp valstybių pradedančių įveikti pasaulio ekonominę krizę. Nereikėtų pamiršti ir fakto, kad 2016 metais Brazilijoje rengiama olimpiada gali paskatinti infrastruktūros plėtrą.

Vienos obligacijos kaina ir nominalioji vertė yra 100 Lt. Šioms obligacijoms suteikiamos ir kas metus išmokamos, garantuotos 8 proc. palūkanos. Obligacijos bus išperkamos po trejų su trupučiu metų – 2013 m. vasario 8 dieną.

Už vieną obligaciją klientams garantuojama išmokėti nominaliąją obligacijų vertę bei priemoką už padidėjusią akcijų krepšelio vertę. Net jei viso akcijų krepšelio vertė nepakis ar sumažės, 8 proc. palūkanos garantuojamos, taigi klientas už vieną obligaciją per trejus metus atgaus mažiausiai 127 Lt.

Obligacijas galima parduoti ir anksčiau, tačiau tuomet jų kaina priklausys nuo akcijų kainų pokyčių ir gali būti mažesnė už nominaliąją obligacijos vertę.

Palūkanos bus mokamos kasmet vasario 8 dieną. Po pirmų metų klientas už vieną įsigytą obligaciją gaus 9 Lt, po antrų ir trečių metų – dar po 8 Lt.

Antroji šių obligacijų emisija skiriasi tuo, jog investuotojams negarantuojamos palūkanos, tačiau akcijų krepšelio vertei pakilus, grąža gali būti beveik keturis kartus didesnė. Pavyzdžiui, jei akcijų krepšelis pabrangs 10 proc., investuotojas gali atgauti beveik keturiskart tiek. Tokiu atveju laikotarpio pabaigoje klientas gautų nominalią obligacijos vertę – 100 Lt ir dar 40 Lt už krepšelio prieaugį.

Trečioji su Brazilijos įmonėmis susietų obligacijų emisija platinama eurais, viena obligacija kainuoja 105 eurus, jos nominali vertė yra 100 eurų, SEB bankas numato, jog investavimo koeficiento reikšmė gali siekti 190 proc. Tokiu būdu, nesėkmės atveju prarasite 5 eurus nuo obligacijos, o galima grąža už krepšelio brangimą gali būti beveik dviguba.

Atkreipiame dėmesį, kad Brazilijos emisijose yra nustatyta maksimali akcijos kainos pokyčio riba, kuri yra 20 procentų. Tai reiškia, kad į krepšelio sudėtį įtrauktos akcijos vertei pakilus daugiau nei 20 procentų, toks akcijos kainos pokytis bus rodomas kaip 20 procentų.

Jei akcijų krepšelio bendra vidutinė vertė nepakis ar sumažės, klientas vis tiek atgaus sumą, kurią investavo. Tiesa, įsigyjant šiame straipsnyje minimas obligacijas taikomas įsigijimo mokestis, kuris lygus 1 procentui įsigyjamų obligacijų nominaliosios vertės.

Šio įmonių akcijų krepšelio kainų pokyčiai procentais suvedami į aritmetinį vidurkį. Pavyzdžiui, penkių įmonių akcijoms pabrangus 10 proc., o kitų penkių nepakitus, bendras pokytis bus 5 proc.

Atkreipiame dėmesį, kad akcijų krepšelio vertės pokytis lygus krepšelį sudarančių įmonių akcijų kainų pokyčių, apskaičiuotų įvertinus viršutinę akcijos kainos pokyčio ribą, kuri yra 20 procentų, aritmetiniam vidurkiui. Tai reiškia, kad jei kurios nors akcijos kainos pokytis yra didesnis už 20 procentų, apskaičiuojant akcijų krepšelio vertės pokytį, šios akcijos tikrasis kainos pokytis yra pakeičiamas į 20 procentų.

Tikintiems zloto galia

Tai, jog Lenkija yra vienintelė valstybė Europos Sąjungoje, išvengusi recesijos (Lenkijos BVP šįmet nesmuko), stiprina tikėjimą jos valiuta. O tiems, kas nukentėjo mažiausiai, ir atsigauti lengviausia.

Prognozuojama, jog kitų metų pabaigoje Lenkijos zlotas gali pabrangti, todėl bankas pusantrų metų terminui platina su euro–zloto kursu susietas obligacijas. Kitaip sakant, siekiama pasinaudoti zloto brangimu euro atžvilgiu.

Vienos obligacijos kaina ir nominalioji vertė – 100 Lt.

Pirmoji jų emisija („SEB EUR/PLN – 1“) garantuoja 5 proc. metines palūkanas, o investavimo koeficientas lygus 100 procentų. Taigi jei per pusantrų metų zlotas susilpnės euro atžvilgiu ar kursas nepakis, investuotojas už vieną obligaciją atgaus apie 107 Lt (pridedamos garantuojamos palūkanos, sukauptos per pusantrų metų). Zlotui pabrangus euro atžvilgiu, investuotojas papildomai gaus tokią sumą litais, kiek procentų zlotas pabrangs euro atžvilgiu.
Antroji emisija negarantuoja palūkanų, tačiau suteikia 250 proc. investavimo koeficientą. Taigi zloto–euro valiutų kursui nepakitus ar zlotui susilpnėjus, investuotojas atgaus tiek, kiek investavo. O zlotui pabrangus euro atžvilgiu, investuotojas gaus 2,5 karto daugiau, nei zlotas pabrango. Pavyzdžiui, zlotui euro atžvilgiu pabrangus 10 proc., investuotojas už vieną obligaciją po pusantrų metų atgaus 125 Lt.


Svarbi informacija

Įsigyjant visas anksčiau išvardintas obligacijas taikomas įsigijimo mokestis, kuris lygus 1 procentui įsigyjamų obligacijų nominaliosios vertės.

Ši informacija apie su akcijomis ir valiutų kursu (toliau – finansinės priemonės) susietas obligacijas yra reklaminio pobūdžio ir nėra investicinis tyrimas ar kita asmeninė ar bendro pobūdžio rekomendacija, susijusi su vertybinių popierių sandoriais, todėl ji parengta ne pagal teisės aktuose nustatytus investicinių tyrimų reikalavimus.

Straipsnyje pateikti duomenys ir pavyzdžiai yra informacinio pobūdžio ir negali būti interpretuojami kaip asmeninė ar bendro pobūdžio rekomendacija, nurodymas ar kvietimas pirkti ar parduoti vertybinius popierius ir negali būti jokio vėliau sudaryto sandorio pagrindas ar dalis.
Prieš priimdami sprendimą investuoti į su finansinėmis priemonėmis susietas obligacijas, turite patys ar padedami konsultantų įvertinti, kad esant infliacijai, pasikeitus euro kursui lito atžvilgiu ar įvykus tam tikriems įvykiams, gali sumažėti Jūsų investicijų vertė.

Susipažinti su obligacijų emisijų prospektu ir gauti išsamesnę informaciją apie šių finansinių priemonių savybes, teikiamą naudą ir rizikos veiksnius galite visuose SEB banko klientų aptarnavimo padaliniuose ar banko interneto svetainėje www.seb.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius