-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kokia dešra lietuvių mėgstamiausia?

Ant tradicinio lietuviško pietų stalo be konkurencijos karaliauja Jo Didenybė cepelinas, o daugelio mūsų pusryčių ar užkandžių stalas neįsivaizduojamas be jos – kvapnios ir sočios dešros. Bet kokios jos tautiečiui nepasiūlysi – pasak „Mažeikių mėsinės“ vyriausios technologės Jūratės Maslinikovienės, per daugelį metų lietuviai pamėgo itin švelnaus ir subtilaus skonio gaminius.
Dešra
Dešra / Archyvo nuotr.

Įmonės atstovė pasakoja, kad lietuviai labiausiai vertina kiaulienos dešras, o mėgstamiausi jų prieskoniai  – juodieji bei kvapieji pipirai. Be jų, tradicinės dešros skaninamos ir česnakais, kalendromis, o siekiant įvairovės dedama ir džiovintų baravykų, kadagio uogų, netgi pilama romo.

J. Maslinikovienė akcentuoja, kad lietuviai dešros neįsivaizduoja be dar vieno ingrediento – lašinukų. „Vienose jie smulkesni, ne taip matomi, kitose   stambesni, kaip skilandyje. Tačiau tiek vienu, tiek kitu atveju lašinukų dešrose nevengiame“, – tikina vyriausioji technologė.

Vytinta ar rūkyta – į šį klausimą vieningo atsakymo nėra, mat tarp lietuvių populiarūs abu dešros ruošimo būdai. Tiesa, vytinta dešra dažniausiai brangesnė dėl sudėtingesnio gamybos proceso:  džiūdamos dešros netenka daug svorio, o ir vytinti jas reikia laiko.

Anot J. Maslinikovienės, dešrų gamybos procese eksperimentuota ne kartą, tačiau apsistota ties asortimentu, pateisinusiu savo kokybę, skonį ir išvaizdą. „Pavyzdžiui, norėdami greičiau subrandinti dešras, naudojome atitinkamus priedus, greitinančius šį procesą. Dėl jų gaminiai įgydavo rūgštoką skonį, kuris, matyt, pirkėjui pasirodė nepriimtinas. Taigi tokias dešras nustojome gaminti“, – patirtimi dalijosi „Mažeikių mėsinės“ atstovė.

Dabar, pasak vyriausiosios technologės, patirtis ir tautiečių skonio pažinimas leidžia gana greitai sukurti naujus dešrų receptus, kurie priimtini lietuvių  skoniui ir piniginei, tinka jiems ir savo kaina, ir kokybe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius