Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Insbrukas – slidinėjimo ir kultūros sostinė

Tikrai nedažnai sutiksime reiškinį, kai ta pati vieta yra ir miesto istoriją menantis didmiestis, ir modernus slidinėjimo kurortas. Kaip tik toks yra Austrijos istorinio regiono Tirolio ir Alpių kalnų sostinė Insbrukas.
Slidinėjimas Insbruke
Slidinėjimas Insbruke / himountains.lt iliustr.

Tai unikali vieta, į kurią visus metus plaukia tiek slidinėjimo, tiek istorijos bei kultūros fanatikai (ir, žinoma, studentai). Jeigu laikote save šių sričių žinovais, geresnės vietos atostogoms už Insbruką šioje žemėje turbūt nerasite.

Slidininkų blog'o konkursas
Slidininkų blog'o konkursas

Slidinėjimas Insbruke

Apie slidinėjimą Insbruke faktai ir skaičiai kalba patys už save. Šis miestas yra net aštuonių slidinėjimo zonų kaimynystėje: iš viso 57 trasos, į kurias kelia 59 keltuvai, o bendras trasų ilgis – 130 km. Čia net dukart – 1964 ir 1976 metais – vyko Žiemos olimpinės žaidynės, 2012 m. surengtos Jaunimo olimpinės žaidynės, kasmet vyksta Air&Style varžybos, o trasų paruošimas ir priežiūra visada atitinka profesionalius standartus.

Akzameris Lizumas

Jei paklaustumėt vietinių, kur aplink geriausia slidinėti, dažniausiai išgirsite Akzamerio Lizumo (Axamer Lizum) pavadinimą. Šią slidinėjimo zoną nuo Insbruko skiria tik 15 min. kelio automobiliu arba autobusu. Trasos čia įvairios, pritaikytos pramokusiems ir vidutiniokams – 40 km malonaus slydimo plačiomis trasomis ant saulėtų šlaitų yra idealios sąlygos įgūdžių tobulinimui.

VIDEO: Akzamerio Lizumo sniego parkas

 Vis dėlto Akzamerio Lizumo tikrai neaplenkia ir patyrę slidininkai, norintys išbandyti juodą olimpinę slalomo trasą, o patiems drąsiausiems vietiniai gidai mielai nurodys, kur geriausios užtrasės (off-pistai). Laisvojo stiliaus mėgėjus čia pasitiks puikiai prižiūrimas parkas, kuriame viena iš populiariausių atrakcijų yra Kanonenrohr (patrankos vamzdis) – gigantiškas, net 2,5 km ilgio natūralus pusvamzdis (half-pipe) su 10 m aukščio sienomis.

Štubajaus Glečeris

Pietinėje Insbruko pusėje įsikūręs Štubajus (Stubai) yra didžiausias slidinėjimui paruoštas ledynas visoje Austrijoje, kuris turi ypatingai gerą reputaciją tarp viso pasaulio slidininkų. Moderni keltuvų ir kalnų įrangos sistema čia nepriekaištinga, o viršutinis kelia į svaiginantį 3200 m aukštį, kuriame sniegas visada natūralus ir tobulas, o sezonas tęsiasi nuo vėlyvo rugsėjo iki vasaros pradžios. Iš viso čia yra 34 įvairaus sudėtingumo trasos (bendras ilgis – 59 km), į kurias kelia 26 liftai (vienas jų turi net šildomas sėdynes). Ilgiausia trasa yra 10 km ilgio, kuria galima leistis nuo aukščiausio kalno taško iki pat žemutinės stoties. Daugiau kaip 5 ha ploto užimantis „Moreboards Stubai Zoo“ sniego parkas turi atskiras pradedančiųjų, pažengusių ir pro linijas, kuriose rampos ir figūros formuojamos kasdien.

VIDEO: Štubajaus Glečeris

Schlick 2000

70 ha plotą nepaprastai gražiame Štubajaus slėnyje užimantis Schlick 2000 slidinėjimo centras garsėja savo universalumu. 16 šiame centre esančių trasų sudaro 19,1 km. Jos aiškiai suskirstytos pagal sudėtingumo lygius, o vienoje – Pistenflitzerio – net matuojamas greitis.

VIDEO: Schlick2000 trasos

Tad slidinėjant keliese galima nesunkiai išspręsti visus ginčus, kuris leidžiasi greičiausiai. Mėgstamiausias slidininkų taškas yra į 2138 m aukštį pakilusi Kroicjocho (Kreuzjoch) stotis, kur sniegas yra dažniausiai natūralus (kaip ir didžiojoje dalyje Schlick trasų), bet prireikus, trūkumas greit užpildomas dirbtiniu sniegu. Dar čia gana dažnos puraus sniego dienos, per kurias į lauką išlenda visi vietiniai užtrasių gerbėjai.

Daugiau apie Insbruko regiono istorines vietas, slidinėjimo trasas ir kultūrinį gyvenimą skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius