-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

4 priemonės, be kurių į kalnus geriau nekilti

Šaltis – gražios ir sveikos odos priešas. O kur dar kalnuose spiginanti saulė grasinanti rimtomis problemomis akims. Visos šios sąlygos – itin rimtas išbandymas sveikatai, galintis sukelti ne tik diskomfortą, bet ir rimtų problemų, galinčių apkartinti taip ilgai lauktas atostogas. Tačiau tinkamai pasirengus, visų nesklandumų galima išvengti. Štai 4 priemonės, be kurių į slidinėjimo kurortą geriau nekelti kojos.
Moteris kalnuose
Moteris kalnuose / Vida Press nuotr.

1. Apsauga nuo saulės

Daugelis klaidingai mano, kad žiemą pasirodanti saulė – ne tokia

kenksminga. Tačiau kalnuose saulės radiacijos lygis yra net aukštesnis – jau dviejų kilometrų aukštyje UV radiacija yra daugiau nei 20 proc. aukštesnė negu jūros lygyje. Be to, sniegas atspindi 80 proc. saulės spindulių, todėl „nudegti“ odą slidinėjant gana paprasta.

Labai šviesios odos žmonėms rekomenduojama ne mažesnė nei 50 SPF apsauga nuo saulės. Vidutinio tamsumo odai tinka ir priemonės su 30 SPF faktoriumi, tačiau nerekomenduojama rinktis priemonių su žemesne apsauga nei 20 SPF. Apsauginį kremą reikia tepti likus maždaug 20-30 minučių iki išeinant į lauką. Jei kalnuose būnama ilgiau nei 2 valandas, apsaugą nuo saulės verta atnaujinti.

2. Akiniai

Akiniai – labai stiprus slidininko aksesuaras. Jie apsaugo akis nuo saulės, vėjo ir sniego. Šiandien galima įsigyti ir akinių, kurie saugo nuo rasojimo bei pasižymi didele apsauga nuo žalingų UV spindulių.

Slidinėjimo akinių būna įvairių atspalvių. Gerai parinktas akinių lęšio tonas blokuoja vienas spalvas ir paryškina kitas, naikina atspindžius bei blokuoja ryškią šviesą. Tai padeda geriau matyti slidinėjant.

3. Kremas nuo šalčio

Išsiruošus slidinėti, kremas, apsaugantis nuo šalčio, tiesiog būtinas. Pagrindinis pavojus – tai šaltas stiprus vėjas, su kuriuo susiduriama slidinėjant. Tokios atšiaurios sąlygos pažeidžia apsauginį odos barjerą, oda parausta, praranda drėgmę.

Šaltyje nebetinka kremai, kuriuos naudojame vasarą. Drėkinamajame kreme esančios vandens molekulės, susidūrusios su šalčiu, ne saugo, o žeidžia odą. Todėl slidininkams rekomenduojama rinktis ne drėkinamuosius, o maitinamuosius kremus. Kremai nuo šalčio paprastai yra švelnūs, sudėtyje neturi vandens. Tokiuose kremuose daugiau vaškų, aliejų bei sviestų, kurie sukuria apsauginį odos barjerą nuo šalčio ir vėjo.

4. Apsauga lūpoms

Nemažiau nei veido oda, nuo slidinėjimo kenčia ir lūpos. Lūpų oda – viena ploniausių žmogaus odos vietų. Ji neturi riebalinių ir prakaito liaukų, taigi neturi ir apsauginio epidermio mechanizmo. Todėl lūpos itin jautrios šalčiui, žvarbiam vėjui ir UV spinduliams.

Norint apsaugoti lūpas, būtina jas tepti lūpų balzamu, aliejumi ar vazelinu. Šios priemonės sukuria apsauginį barjerą nuo šalčio ir vėjo, kurie slidinėjant neišvengiami. Vykstant slidinėti į kalnus rekomenduojama rinktis priemones lūpoms su apsauga nuo UV spindulių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius