Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slidinėjimas. Patarimai naujokui

Jeigu savo aktyvų laisvalaikį nusprendėte praleisti ant slidžių ir šioje srityje dar esate naujokas, be abejo, jums svarbu žinoti, kaip teisingai pasirinkti reikiamą inventorių.
Slidinėjimas
Slidinėjimas / Eriko Ovčarenkos/ „15 minučių“ nuotr.

Visi SLIDININKŲ BLOGO įrašai

Slidžių gausybė

Dažnoje žiemos inventoriumi prekiaujančioje parduotuvėje pamatysite ne vienos ir net ne dviejų tipų slides — vienos siauresnės, kitos platesnės, pagamintos iš skirtingų medžiagų, mirga firmų pavadinimai... Tad kurios geresnės?

Parduotuvės „Winner Sport“ pardavėjas konsultantas Rimas Kvedaravičius sako, jog prieš renkantis slides svarbiausia nuspręsti, kur jomis slidinėsite — ant puraus sniego aplink savo sodybą kaime ar miške, pramintomis slidinėjimo trasomis, ieškositės kalvotų vietovių, o gal lėksite į užsienį ant kur kas aukštesnių kalnų. Tuomet bus lengviau išsirinkti jūsų poreikius labiausiai atitinkančias slides. Slidinėti puriu sniegu, kur nėra jokių slidinėjimo trasų, geriau tiks platesnės slidės, o, tarkim, Vingio parke, išraizgytame slidininkų pramintomis vėžėmis, kur kas geriau jausitės ant siauresnių slidžių.

„Pakankamai populiarios, patikimos ir tvirtos yra firmoje „Fischer“ gaminamos „Summit Wax“ turistinės slidės. Tuščiavidurė konstrukcija ir ypatingai lygi slidžių apatinė dalis, leidžia pasiekti didelį greitį. Unitec pagrindas tinkamas bet kokiai temperatūrai ir sniego sąlygoms. Taip pat mielai perkamos firmos „Karjala“ įvairių rūšių slidės“, — pastebėjo pardavėjas konsultantas.

Kaip pasirinkti

Suprantama, slides reikia rinktis atsižvelgiant į savo ūgį ir svorį. Kas tiks mažiukui, netiks ilgšiui ir atvirkščiai. Suaugusiems rekomenduojama rinktis maždaug 15-20 cm ilgesnes nei slidininko ūgis slides — ištiesus ranką slidės turėtų siekti riešą.

Svarbu tinkamai pasirinkti ir slidinėjimo lazdas. Jas reikia rinktis tokias, kad pasistiebus jos tilptų po pažastimi.

Slidinėjimas nebus patogus, jeigu neavėsite specialiai tam pritaikytais batais. Tokių batų modeliai pagaminti taip, kad būtų patogu juos pritvirtinti prie slidžių apkaustų. Nereikėtų mūvėti vilnonių kojinių, nes jos sugeria prakaitą, tad ilgesniam laikui sustojus, greitai galima peršalti. Geriausiai tinka kojinės, kuriose yra poliesterio, vilnos ar medvilnės. Jos išgarina prakaitą.

Kaip žinia, slidėms yra reikalingi specialūs tepalai. Galima naudoti ir parafiną. Bet jam paruošti reikės daugiau laiko ir įrankių. R.Kvedaravičius pataria įsigyti specialų purškiklį, t.y. skystą jau paruoštą naudojimui tepalą. Jų yra dviejų rūšių — skatinantys slydimą ir stabdantys. Kokį pirkti? Pasirodo, reikalingos abi rūšys.

Kad šliuožiant į kalniuką, slidės neslystų atgal, reikia naudoti slydimą stabdantį tepalą. Juo purškiamas ne visas slydimo paviršius, o tik tam tikra vieta. Tą vietą nustatyti nesunku. Tereikia atsistoti ant slidės ir bandyti po ja pakišti A4 formato popieriaus lapą. Tas vietas, kur popierius užstrigs, reikėtų pažymėti markeriu. Tarpą nuo vienos žymės iki kitos reikia padengti stabdančiuoju tepalu. Likusi slidės dalis purškiama slydimą skatinančiąja priemone.

Slidžių tepimas skystaisiais tepalais daug laiko neužims. Tą galima padaryti dešimt minučių prieš slidinėjimą. Naudojant kitus tepalus, pavyzdžiui, parafiną, ši procedūra užims apie valandą. Slides ištepus skystais tepalais, saugiai galima šliuožti tris-penkis kilometrus, parafino užtenka maždaug 15 km.

Slidininkai turėtų atkreipti dėmesį ir į tinkamą aprangą. Ir atsiminti, kad kalnų slidininko apranga netiks slidinėjant lygumomis. Jų esminis skirtumas — kalnų slidininkų apranga yra laisvesnė, tuo tarpų lygumose slidininkai geriau jausis užsivilkę labiau aptemptais drabužiais, neperpučiamais džemperiais, boloninėmis treninginėmis kelnėmis. Parduotuvėse galima įsigyti specialiai slidinėjimui skirtus kostiumus.

Kainos nesikandžioja

Mus konsultavęs slidžių ekspertas tikina, jog gerai prižiūrimos slidės gali tarnauti labai ilgai — net ir visą gyvenimą. Tad, anot jo, tai nėra brangus pirkinys, jeigu jį įsigyji vieną kartą gyvenime.
Visą lygumų slidinėjimo komplektą galima įsigyti mažiausiai už 400 Lt: slidės kainuotų apie 170 Lt, apkaustai — 30 Lt, lazdos — 50 Lt, batai — 140 Lt. Dar apie 80 Lt tektų išleisti tepalams, kurių vidutiniškai užtektų trejiems metams.

Kalnų slidinėjimo inventorius gerokai brangesnis. Už jį tektų pakloti ne mažiau kaip 1200 Lt.

Slidėmis reikia rūpintis

Slidininkams mėgėjams reikėtų atsiminti keletą pagrindinių slidžių priežiūros taisyklių.

Slidės nemėgsta slysti per akmenis, žvyrą, žemę arba pabarstytą druska sniegą. Todėl rinkitės gerus sniego šlaitus, toliau nuo autostradų. Transportuojant slides tolimais atstumais, patartina jas sudėti į specialius dėklus. Tai apsaugo jas nuo galimų išorinių poveikių. Slidinėjimo sezonui pasibaigus, slides reikia švariai nuvalyti ir laikyti suglaustas viena su kita slystamais paviršiais, išlinkimo vietoje įdėjus trinkelę, kad per ilgą laiką jos neprarastų lankstumo ir formos. Nenaudoti neteptų slidžių.

Reikia rūpintis ir tinkama apkaustų priežiūra. Svarbu, kad į juos nepatektų purvas, žemė, smėlis arba kelio druska. Nešvarius apkaustus reikia apiplauti šaltu vandeniu, nenaudojant tirpiklių, valymo priemonių, arba nuvalyti drėgnu minkštu audiniu.

Po slidinėjimo apkaustus palikite atidarytus. Juos geriausia saugoti tamsioje, vėsioje vietoje. Galima dėkle balkone, arba sausame garaže.

Apžiūrint slidinėjimo lazdas, svarbiausia tikrinti žiedų ir dirželių būklę. Pamestą žiedą galima pakeisti į bet kokį kitą, tinkamą pagal formą ir dydį. Dirželis taip pat remontuojamas arba keičiamas.

Jei susilankstė aliumininės lazdos, pakanka jas ištiesinti tiesiog suėmus abejomis rankomis ir tiesinant pridėjus prie kojos kelio. Sugadintas lazdas reikia tiesiog pakeisti.

Slidinėjimui skirtais batais nevaikščiokite asfaltu ar kitokiais kietais paviršiais. Sugadinsite juos. Prieš įstatydami juos į apkaustus, apžiūrėkite, ar jie yra švarūs. Nusiavę batus juos galite palikti atvertus balkone, bet nedžiovinkite ant radiatorių.

Pasibaigus slidinėjimo sezonui, batus geriausia laikyti užsegtus dėkle ir tamsioje vietoje. Prieš padedant batus saugojimui iki kito sezono, būtina rūpestingai išplauti muilo tirpale vidinį minkštą batelį, kad prakaitas ir nešvarumai jo negadintų. Kaip ir į bet kokią avalynę, į slidinėjimo batus galima prikimšti laikraščių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius