Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Snieglentininkų rojus: Plačiau apie sniego parkus

Atvykus į kalnus akys užkliūna už įspūdingų sniego parkų tramplinų? Pasvarstai, jog norėtum išbandyti įvairius objektus, pasimokyti daryti įvairius triukus? Susipažink su pagrindiniais sniego parkų objektais ir sistema, kaip viskas veikia ir kaip saugiai čiuožti. Plačiau apie snieglentininkų (ir slidininkų) rojų – sniego parkus!
Snieglentininkas
Snieglentininkas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prieš 10 metų, žmonės, atvykę į slidinėjimo kurortą ir ieškodami sniego parkų – jų nerasdavo nei ženklo. Kai galų gale, kurortai pradėjo statyti snow‘parkus, dažniausiai jie būdavo įrengiami tam visai netinkamose vietose, toli nuo keltuvų arba lygiose vietose. Pusvamzdžiai suformuojami saulės atokaitoje išteždavo, o keletas vamzdžių ir dėžių būdavo sustatomi vienoje vietoje neatsižvelgiant į slidininkų gebėjimus. Kai pamažu vis daugiau žmonių pradėjo domėtis snieglenčių sportu, kurortai suprato – jog sniego parkai yra kurorto pliusas, o ne minusas, ir pritraukia daugiau lankytojų. Šiais laikais, snowparkai statomi puikiai matomose vietose, netoli pagrindinių keltuvų, kaip vienas iš pagrindinių kurorto traukos objektų. Neretai kurortuose netgi siūlomas pigesnis bilietas, su įėjimu tik į parko teritoriją, su naktiniu apšvietimu, tad snieglentininkai ir slidininkai gali mėgautis slidinėjimu nuo ryto iki vėlaus vakaro. Didesni kurortai kartais įsirengia net keletą sniego parko zonų.

Kad būtų aiškiau susigaudyti šiuolaikinių snowparkų „džiunglėse“, trumpai supažindinsime su pagrindiniais objektais, esančiais parkų teritorijose.

Parkuose yra daugybė pastatomų objektų (angl. jibs), kuriais galima čiuožti tiek slidėmis tiek snieglentėmis. Jais naudojantis galima daryti sukinius, šuolius bei įvairius triukus. Dažniausiai šie objektai yra naudojami ir riedlenčių parkuose ar kitose miesto erdvėse:

  • Turėklai (angl. Rails) – apvalūs arba plokšti metaliniai objektai, kuriais užšokęs pračiuoži žemyn;
  • Dėžės (angl. Boxes) – platesni nei turėklai, padengti specialia slystančia danga, kartais su metaliniais kantais;
  • Platūs dėžės tipo objektai (angl. Table Top) – yra gerokai platesni nei box‘ai, skirti besimokantiems slidininkams, nes mažesnė tikimybė nuo jų nukristi;
  • Medžiai – taip taip, patys paprasčiausi medžiai kartais naudojami kaip triukų objektai, dažniausiai čiuožiant už trasų, o kartais ir trasose.

Vamzdžių, turėktų ir dėžių būna įvairių rūšių, formų ir dydžių – dažniausiai pasitaikantys:

  • Pikniko staliukai ir suoleliai – specialiai pritaikyti stalai ir suoleliai, su metaliniais kantais ir padengti specialia danga;
  • Mail box – pašto dėžutės formos metaliniai vamzdžiai – įvairaus pločio ir ilgio, taip vadinami, nes primena pašto dėžutes;
  • Sienelės (angl. Wall rides) – vertikalios arba šiek tiek gulsčios specialiai pritaikytos sienelės;
  • Statinės (angl. Barrels) – itin populiarėjančios ir randamos bene visuose snowparkuose. Tai cilindro formos objektai su priešais suformuotu nedideliu tramplinu, kad čiuožiant būtų galima ant jų užšokti. Dažniausiai čiuožiant yra daromi įvairūs sukiniai;
  • Vaivorykštės (angl. Rainbows) – taip vadinami lenkti vamzdžiai ar box‘ai, dėl savo formos primenantys vaivorykštes;
  • Kink'ai – tai vamzdžiai arba box‘ai, turintys vieną ar kelis vingius ar „lūžio taškus“, kuomet čiuožiant pasikeičia slydimo paviršiaus kampas;
  • Pole jam'ai – vamzdis, sumontuotas į viršų taip, kad čiuožiantis slidininkas ar snieglentininkas iššoktų į viršų.

Taip pat – vienas pagrindinių sniego parkų atributų – tramplinai. Daugumoje parkų rasite tramplinus, suformuotus iš grunto su sniego danga arba tiesiog iš sniego. Jų aukščiai svyruoja priklausomai nuo parko ir kurorto, ir gali siekti nuo 1,5 iki 30 m aukštį. Šokant nuo tramplinų dažniausiai daromi sukiniai, kūlversčiai arba triukai sučiumpant snieglentės ar slidžių briaunas.

Parkuose tramplinai skirstomi į atskirus sektorius pradedant nuo lengvesnių ir žemesnių, vidutinių ir pereinant iki aukštų ir sudėtingų. Dažniausiai jie žymimi S (small – maži), M (medium – vidutiniai), L (large – dideli) ir XL (extra large – itin dideli). Betkokiu atveju, čiuožiantysis turėtų įvertinti savo sugebėjimus ir pasirinkti tinkamiausią trampliną.

Dar vienas objektas, kurį dažniau mėgsta snieglentininkai – pusvamzdis (angl. half pipe). Tai žemyn einanti trasa, suformuota kaip pusė cilindro. Ja čiuožiantys snieglentininkai taip pat daro įvairius triukus ir sukinius.
Jau pora metų iš eilės, nuo 2014-ųjų – Aspene, Kolorado valstijoje yra rengiamos dvigubo pusvamzdžio (angl. double pipe) varžybos – „Red Bull Double Pipe“. Jose varžosi geriausi pasaulio snieglentininkai, tai nemenkas iššūkis net profesionalams, kadangi du pusvamzdžiai yra suformuojami vienas šalia kito, kas suteikia galimybę parodyti snieglentininkų kūrybiškumą ir įgūdžius.

Pastaraisiais metais kurortuose labai padidėjo slidininkų užsukančių į snowparkus. Kiekvienas slidininkas turi skirtingus sugebėjimus, tad sniego parkai turi būti planuojami ne tik pažengusiems snieglentininkams, nes kitu atveju 70 procentų kurorto lankytojų būtų palikti „už borto“. Parkai šiais laikais yra formuojami sistemingai, kad slidininkai palaipsniui galėtų mokytis ir lavinti įgūdžius. Kurortai itin atkreipia dėmesį, kad mokomasi būtų sklandžiai ir saugiai, o tramplinai ir rail‘ai atitiktų sugebėjimų lygį. Pradedantieji plūsta į parkus norėdami išmokti įvairių triukų, ir renkasi nuo lengvų iki vidutinio sunkumo trasų, tad parkai dabar skirti ne tik pažengusiems.

Sekančiame mūsų tinklaraščio įraše pristatysime keletą populiariausių Europos sniego parkų, į kuriuos tikrai verta užsukti išbandyti jėgas arba tiesiog pastebėti profesionalių snieglentininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius