-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šveicarijos Alpes užplūdo žurnalistų desantas

Champery kalnų slidinėjimo kurortą, esantį Prancūzijos pasienyje, savaitei užėmė žurnalistai iš viso pasaulio.
Pasaulio žurnalistų kalnų slidininkų klubo susitikimas
Pasaulio žurnalistų kalnų slidininkų klubo susitikimas / Gyčio Markausko nuotr.

Plunksnos broliai sugužėjo į pasaulio žurnalistų kalnų slidininkų klubo SCIJ susitikimą, nuo 1951 metų kasmet rengiamą vis kitoje šalyje. Tokia tradicija paranki turizmą ir kalnų slidinėjimą plėtojančioms šalims, populiarinant savo kurortus ir ypač naujai atidaromas trasas.

Šiemet Champery surengtas kasmetinis pasaulio žurnalistų kalnų slidininkų klubo susitikimas – jau 61-asis. Per turtingą šio klubo istoriją kasmetiniai forumai buvo rengiami ne tik tradiciniuose Vakarų Europos ir Skandinavijos slidinėjimo kurortuose, bet ir tokiose slidininkams egzotiškose šalyse, kaip Argentina, Japonija, JAV, Kanada, Marokas ar Turkija. Šioje vasaros poilsio oazėje buvo surengtas ir pasaulio kalnų slidininkų metinis susitikimas, prieš dvejus metus žiemą vykęs Erzurume.

Plėsdamas šalių geografiją, pasaulio žurnalistų kalnų slidininkų klubas į savo gretas stengiasi priimti naujus narius. Jais per pastaruosius kelerius metus tapo Marokas, Turkija, Kazachstanas, Islandija, Pietų Korėja.    

Gyčio Markausko nuotr./Pasaulio žurnalistų kalnų slidininkų klubo prezidentas Miguelis-Angel Aquiso
Gyčio Markausko nuotr./Pasaulio žurnalistų kalnų slidininkų klubo prezidentas Miguelis-Angel Aquiso

Planuodamos rengti metinius pasaulio žurnalistų kalnų slidininkų klubo susitikimus, valstybių vyriausybės dažniausiai tokius forumus derina su šalies turizmui ir sportui svarbiais renginiais, kaip antai, žiemos olimpinėmis žaidynėmis, pasaulio čempionato etapais ar naujų slidinėjimo kurortų atidarymais. Pavyzdžiui, 1998 metais toks pasaulio žurnalistų kalnų slidininkų kasmetinis susitikimas buvo surengtas Japonijoje, prieš Nagano žiemos olimpines žaidynes. Pagal šią tradiciją tikėtasi, kad šiais metais toks forumas turėjo būti surengtas Rusijoje, prieš Sočio žiemos olimpines žaidynes. Tačiau susikviesti per 200 žurnalistų iš viso pasaulio prezidentui Vladimirui Putinui pasirodė esąs per didelis galvos skausmas.

Į Champery susirinkę keli šimtai žurnalistų iš 30-ies pasaulio šalių ne tik mėgausis Portes du Soleil slidinėjimo kurorto, turinčio per 100 km gerai parengtų trasų pranašumais. Kasmetinių forumų programa tokia įtempta, kad tiesą sakant, slidinėti ir beveik nebelieka laiko. Susikvietę kolegas iš viso pasaulio, forumo šeimininkai stengiasi išnaudoti šią progą, pristatydami savo šalies politikos, ekonomikos ir mokslo bei kultūros elitą, kraštui svarbius projektus.

Champery metinio susitikimo, truksiančio iki kovo 29 d. įtemptoje programoje – daugybė spaudos konferencijų, diskusijų ir kitų renginių. Tarp jų – generalinė ataskaitinė – rinkiminė konferencija. Joje naujai ketverių metų kadencijai bus renkamas naujas SCIJ prezidentas. Jis pakeis dvejas kadencijas pasaulio žurnalistų kalnų slidininkų klubui vadovavusį Šveicarijos radijo žurnalistą Miguelį-Angel Aquiso. Vienas iš kandidatų į naujo prezidento postą – Kanados žurnalistas, slidininkas ekstremalas Frederikas Wallace‘as.   

Tad nuo pat pirmos susitikimo minutės užvirusios rinkimų agitacijos aistros forumo dalyviams nuobodžiauti neleidžia. Tiesa, šiek tiek apmaudu būna sėdėti konferencijų salėje ir stebėti pro langą slidininkus, besileidžiančius pasaulinio garso slidinėjimo kurorto šlaitais.   

Champery surengtas 61-asis pasaulio žurnalistų kalnų slidininkų metinis susitikimas prasidėjo pagal ilgametę tradiciją – oficialiomis dalyvių eitynėmis. Su atstovaujamų šalių vėliavomis forumo dalyviai pražygiavo Champery gatvėmis į miestelio sporto rūmus, kuriuose surengta oficiali atidarymo ceremonija.  

Antrosios forumo dienos pabaigoje taip pat surengtas tradicinis Nacijų vakaras. Šiame renginyje forumo dalyviai pristato iš namų atsivežtus tradicinius valgius ir gėrimus. Tokia forma padeda ne tik kompaktiškoje erdvėje susipažinti su 30-ies šalių kulinariniu paveldu, bet ir organizatoriams sutaupyti lėšas, skirtas 200 žmonių vakarienei.

Lietuvos atstovai ant stalo pateikė juodą ruginę duoną, lietuviškus šokoladinius saldainius, rūkytą skilandį, medaus trauktinę „Suktinis“ ir keletą rūšių lietuviško sūrio – „Džiugas“ bei „Varškės“.

Įdomiausia, kad lietuviškas baltas varškės sūris pelnė didelį susidomėjimą net tarp tokių sūrio „tėvynės“ atstovų, kaip šveicarai ir prancūzai.

Champery 61-ojo metinio susitikimo dalyvių laukia dar keli tradiciniai renginiai – tai į programą nuo pat klubo gyvavimo pradžios įtraukiamos slalomo milžino ir bėgimo lygumų slidėmis varžybos. Dalyviai varžosi atitinkamose amžiaus grupėse. Šiose varžybose intriguoja tai, kad prie starto linijos greta mėgėjų rikiuojasi ir praeityje pasaulinio garso kalnų slidinėjimo žvaigždės, šiuo metu dirbančios žurnalistinį darbo, sporto laidų vedėjais bei komentatoriais ir pan.

Mat pagal nuostatus klubo nariu gali būti tik profesionalios žurnalistikos atstovai. Jeigu žurnalistas ima pelnyti duoną viešųjų ryšių srityje, jis automatiškai netenka klubo narystės. Vakariečiai, sudarantys tarptautinės klubo vadovybės branduolį, šio reikalavimo laikosi labai griežtai.

Lietuvos atstovai didesnes viltis sieja su bėgimo lygumų slidėmis varžybomis. Jose tautiečiai visada patenka į geriausiųjų dešimtuką savo amžiaus grupėse. Tačiau neblogai lietuviams sekasi ir slalomo milžino varžybose. Jose kiekvienas, įvykdęs trasos reikalavimus ir pasiekęs finišą, savo šaliai pelno 1000 taškų kraitį. Tad ne kartą pasitaikė, kai laikydamiesi nuosaikios taktikos lietuviai atsidurdavo aukštesnėje turnyrinės lentelės pozicijoje už praeityje pasaulinio garso pažibas, kurie siekdami parodyti kuo geresnį laiką krisdavo, pralėkdavo vartus ir būdavo diskvalifikuoti dėl trasos reikalavimų neįvykdymo.      

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius