Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slidinėjimo aprangos ABC: kokius drabužius rinktis, kad nebūtų šalta ir šlapia

Jei slidinėjant jums darosi šalta, atsakymas vienas – vilkite netinkamą aprangą. Kad pirmasis šiemet kartas ant slidžių nesibaigtų peršalimu ar plaučių uždegimu, patariame, kokie drabužiai slidinėjimui tinka labiausiai ir kaip juos dėvėti tinkamai.
Liepkalnio slidinėjimo trasoje
Liepkalnio slidinėjimo trasoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trijų sluoksnių taisyklė

Viena pagrindinių taisyklių, kurių būtina laikytis renkantis aprangą

slidinėjimui – vilkėti plonesnius, lengvus, bet kelių sluoksnių drabužius. Išsiruošusius slidinėti, ekspertai pataria vilkėti bent tris sluoksnius drabužių: termo apatinius, viršutinius drabužius (megztinis ar džemperis, tamprės) ir striukes bei slidininko kelnes. Pirmasis sluoksnis reguliuoja drėgmę, vidurinysis – išlaiko šilumą, o išorinis aprangos sluoksnis saugo kūną nuo vėjo ir sniego.

Kodėl reikia termo apatinių

Renkantis aprangą slidinėjimui, būtina atkreipti dėmesį į arčiausiai kūno esančius drabužius. Užsiimant fizine veikla, kūnas gausiai prakaituoja, tad jei vilkėsite ne specialiai sportui skirtus drabužius, galite lengvai peršalti, mat sušlapę audiniai traukia šaltį. Dėl šios priežasties netinka įprasti medvilniniai apatiniai drabužiai.

Šaltu oru sportuojant lauke rekomenduojama, kad arčiausiai kūno esantys drabužiai pašalintų prakaitą į išorę, o ne jį sugertų – iš tokių audinių pasiūti dauguma šiuolaikinių sportui skirtų drabužių. Slidininkams specialistai pataria vilkėti termo apatinius drabužius, kurie ne tik pašalina drėgmę, bet ir palaiko optimalią kūno temperatūrą šaltu oru. Tokie drabužiai yra ploni, tad nesukelia diskomforto užsiimant aktyvia fizine veikla.

Taip pat apatiniam drabužių sluoksniui slidinėjant tinka rinktis gaminius iš merino vilnos. Tokie drabužiai taip pat gerai praleidžia orą ir padeda išlaikyti šilumą. Tačiau tokie gaminiai tinka tik lengvam sportui, nes jie prasčiau garina drėgmę, nei specialūs sintetiniai pluoštai.

Ieškokite vilnos arba fliso

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liepkalnio slidinėjimo trasoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liepkalnio slidinėjimo trasoje

Renkantis vidurinįjį drabužių sluoksnį, svarbu įvertinti du kriterijus: pirma, tokie drabužiai turi būti lengvi ir patogūs tam, kad nevaržytų judesių; antra, patariama rinktis gaminius iš natūralių pluoštų (pavyzdžiui, vilnos ar žąsų plunksų) arba fliso, nes tokie efetyviausiai sulaiko šilumą.

Vilnos ir kitų natūralių pluoštų drabužiai puikiai izoliuoja temperatūrą, tačiau jų negalima sušlapinti – tik taip kūnas išlaikomas šiltas. Tad tokie drabužiai labiau tinka tais atvejais, kai sportuojama nelabai intensyviai. Jei slidinėti ketinate visą dieną, arba užsiimdami kad ir lengva fizine veikla, prakaituojate gausiai, geriausia rinktis gaminius iš fliso. Flisas – tai sintetinė vilna, pagaminta iš poliesterio. Šis audinys gerai sulaiko šilumą, leidžia odai kvėpuoti, o sušlapęs greitai išdžiūsta.

Kad ir kokio pluošto gaminį pasirinktumėte, nemažiau svarbu, kad jis nevaržytų judesių ir būtų lengvas. Priešingu atveju sportuoti nebus patogu.

Apsaugai nuo vėjo ir sniego

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liepkalnio slidinėjimo trasoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liepkalnio slidinėjimo trasoje

Viršutinis drabužių sluoksnis turi apsaugoti kūną nuo vėjo ir sniego. Slidinėjimui patariama rinktis striukę ir kelnes arba kombinezoną. Tokie viršutiniai drabužiai turi būti impregnuoti, kad nepraleistų drėgmės. Slidinėjimo striukė turi būti ir pralaidi orui – toks gaminys užtikrins, kad išgarinamas kūno prakaitas.

Renkantis striukę, būtina skaityti gaminio etiketes – paprastai čia pateikiama informacija, kokiai veiklai skirtas drabužis, aprašomos jo savybės (atsparumas vandeniui, oro pralaidumas). Rengiantis slidinėti kalnuose, rekomenduojama rinktis viršutinius drabužius, kurių audinio atsparumas vandeniui yra 5 000 mm, o oro pralaidumas bent 5 000-10 000 g/kv.mm/24 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius