-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slidininkų blogas. Lietuvos kalnų slidininkai svajoja lįsti po stogu

Bus sniego, nebus? Ši spėlionė jau daugelį žiemų įprasta Lietuvos kalnų slidinėjimo mėgėjams, norintiems savo slidinėjimu mėgautis netoli nuo namų, o ne užsienyje.
Slidinėjimas
Slidinėjimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kai sausio 24-ąją Ignalinoje vyko Rolando Sėliuko  atminimo varžybos, lietus pylė kaip iš kibiro ir sniegas akyse žliugo. Ne geresnės sąlygos buvo ir kitose keliose Lietuvoje esančiose trasose su pakėlėjais. Kai kurios visai buvo uždarytos.

Praėjusį savaitgalį “Žalgirio” draugijos žaidynėse tame pačiame Lietuvos žiemos sporto centre Ignalinoje lenktyniavę kalnų slidininkai varžėsi kiek geresnėmis sąlygomis.

Žiemos pas mus – vis trumpesnės. Pastaraisiais metais labai sunku surengti visas Lietuvoje numatytas varžybas.

Bet ar pavyks surengti dar dvejas šią žiemą Lietuvoje numatytas varžybas, nežino niekas.

Federacijos vadovo nuomone, padėtis iš esmės pasikeistų, jei, kaip ir numatyta, jau kitų metų pabaigoje Druskininkuose atsirastų dengta kalnų slidinėjimo trasa.

„Ši trasa mums būtų išsigelbėjimas. Dabar tik keliolika jaunų kalnų slidininkų turi galimybę treniruotis užsienyje keletą kartų per metus. Kitiems – per brangu. Jei Druskininkuose būtų ši trasa, vaikai galėtų treniruotis savo šalyje visus metus“, - svarstė P.Augūnas.

Tiesa, Lietuvos čempionatas ir toliau tikriausiai būtų rengiamas užsienyje, kur trasos artimesnės tarptautiniams varžybų standartams. Bet treniruotis būtų galima ir namie, o svetur keliauti daug rečiau.

Pasak P.Augūno, Druskininkų trasos ilgis Lietuvos masteliais – įspūdingas. Ilgiausias šlaitas būtų net 418 m ilgio ir 50 m pločio.

Tokios trasos, kurioje galima slidinėti net vasarą, nėra apie 1000 kilometrų spinduliu. Artimiausios – Maskvoje ir Vokietijoje.

Apskritai uždaros kalnų slidinėjimo trasos yra 18-oje šalių. Daugiausia – net 7 – Olandijoje, kur, kaip ir Lietuvoje, nėra aukštų kalnų.

Pagal šlaito ilgį Lietuvoje numatoma statyti arena patektų į pirmąjį penketą planetoje. Ilgiausia įrengta Vokietijos mieste Botrope – 640 m.

Be to, daugelyje uždarų trasų tenka slidinėti ant raižyto ledo. Tuo tarpu Druskininkuose, kaip tvirtina projekto vykdytojai, sniegas beveik niekuo nesiskirtų nuo natūralaus.

Druskininkuose pastačius kalnų slidinėjimo kompleksą, ne mes važiuotume į užsienį, o atvažiuotų pas mus, – įsitikinęs P.Augūnas.

Druskininkų trasoje vienu metu galėtų slidinėti iki 500 žmonių.

„Savaitgaliais, žinoma, treniruotis ten nepavyktų – per daug turistų. Bet šiokiadieniais  pratyboms laiko ir vietos tikrai atsirastų“, - į ateitį viltingai pažvelgė federacijos vadovas.

Bet kol kas tenka  susitaikyti su realybe – žiema Lietuvoje trunka vos kelias savaites, o dirbtinio sniegio patrankas turi tik penkių trasų šeimininkai. Apie kažkokį verslą, šiuolaikiškus nuomos punktus, nėra net minčių. Nes neapsimoka – kam plėtoti kalnų slidinėjimo kurorto verslą, jei nėra sniego?

Kiek ilgiau dirbtinį sniegą trasose išlaiko artimiausi kaimynai latviai ar lenkai. Tad norint slidinėti, tenka keliauti į užsienį ir ten leisti pingus.

Visi Slidininkų blogo įrašai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius