-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Aukštieji Tatrai: slidinėjimo kurortas, kuriame yra ką veikti ir neslidinėjantiems

Atostogos slidinėjimo kurortuose smagu, tačiau neretai vien balto sniego viršukalnės pabosta. Ypač, jei atostogos trunka ilgiau. Tokiu atveju tenka sukti galvą, ką dar galima nuveikti? Siūlome pasižvalgyti po pramogas, kurias siūlo lietuvių itin pamėgti slidinėjimo kurortai Aukštuosiuose Tatruose Slovakijoje.
Aukštutiniai Tatrai
Aukštutiniai Tatrai / Flickr nuotr.

Mėgstantiems pasivaikščiojimus – vaizdingos trasos

Aukštieji Tatrai yra aukščiausia Karpatų kalnų dalis, priklausanti Slovakijai ir

Lenkijai. Rytuose kalnai pereina į Belianskio Tatrus, vakaruose – į Zapadne Tatrus. Tai yra žinomiausia ir Lietuvos turistų labiausiai mėgstama Tatrų kalnų dalis. Gariausi slidinėjimo kurortai Aukštuosiuose Tatruose –Tatranská Lomnica ir Stary Smokovec.

Tatrų Lomnica – viena iš didžiausių ir gražiausių gyvenviečių Aukštųjų Tatrų kalnuose, įsikūrusi 850–890 metrų aukštyje. Tai žymus kalnų slidinėjimo kurortas ir kelionių pėsčiomis po kalnus centras. Iš Tatrų Lomnicos veda kelios pėsčiųjų trasos aukštyn į kalnus: mėlyna spalva pažymėta trasa iki Rainerio trobelės (svk. Rainerova chata), žalia – iki Uolų ežero (svk. Skalnaté pleso), geltona – iki Tatrų Matliarės (svk. Tatranské Matliare). Nuo Tatrų Lomnicos iki Uolų ežero galima kilti ir kabinų keltuvu.

Nuo čia galima rinktis raudonai pažymėtą pėsčiųjų trasą, kuria nesudėtinga pasiekti Hrebienoką (svk. Hrebienok), Terio trobelę (svk. Téryho chata) ar trobelę prie Žaliojo ežero (svk. Chata pri Zelenom plese). Nuo Uolų ežero taip pat galima pakilti keltuvu iki Lomnicos balno (svk. Lomnické sedlo) ir ten pasivaikščioti žaliai pažymėta trasa iki Didžiojo Lomnicos bokšto (svk. Veľká Lomnická veža).

VIDEO: Žiemos akimirkos Slovakijos Tatruose

Pasivaikščiojimas ir padebesiais

Apsistojusiems Tatranska Lomnica siūloma pakilti net į dvi šalia esančias viršukalnes. Pirmoji iš jų – Skalnate Pleso – yra 1 757 metrų aukštyje esanti viršukalnė, į kurią pakilti galima keturviečiais keltuvais. Norintiems pasportuoti, tai padaryti galima ir pėsčiomis – į viršukalnę veda patogūs pėsčiųjų takai. Šalia viršukalnės įsikūrusi meteorologijos ir astronomijos observatorija, kurioje siūlomos įvairios programos lankytojams. Vaikams viršukalnėje įrengta uždara žaidimų aikštelė su įvairiomis čiuožyklėmis ir atrakcionais. Veikia restoranai, iš kurių atsiveria įsimintini panoraminiai vaizdai.

Lomnicos viršukalnė (svk. Lomnický štít) – vieta, kurią Aukštuosiuose Tatruose aplankyti tiesiog būtina. Tai antra pagal aukštį Tatrų kalnų viršūnė, kurios aukštis siekia 2 634 metrus virš jūros lygio. Čia pastatyta observatorija, meteorologijos stotis, įrengtas nedidelis viešbutis, baras ir apžvalgos aikštelė. Sakoma, kad giedrą dieną nuo šios viršukalnės matomas net penktadalis visos Slovakijos teritorijos.

Pakilti į Lomnicos viršukalnę galima keltuvu: pradžioje reikia įsigyti keltuvo bilietą nuo Tatrų Lomnicos iki Uolų ežero (keltuvas stabteli tarpinėje stotelėje „Štart“, kur išlipti nereikia), o paskui nusipirkti kito keltuvo bilietą nuo Uolų ežero iki Lomnicos viršūnės. Keltuvas viršūnėje stovi iki 50 min. Veikia visus metus, išskyrus gegužę. Tiesa, esant labai vėjuotam orui, keltuvas nuo Uolų ežero iki Lomnicos viršukalnės gali ir neveikti.

Didžiausias vandens parkas Centrinėje Europoje

Kita pramoga, kurią tiesiog būtina išbandyti atostogaujant Aukštuosiuose Tatruose – Liptovo regione įsikūręs didžiausias vandens parkas Centrinėje Europoje „Tatralandia”. Parke įrengta daugiau nei 300 įvairių pramogų zonų, 26 vandens čiuožyklos ir 14 baseinų su gėlu ir jūros vandeniu, kurio temperatūra siekia nuo 26 iki 38°C net žiemos metu. Šiame parke galima ne tik čiuožti įvairaus aukščio čiuožyklomis, bet ir nardant stebėti povandeninį koralų pasaulį.

„Tatralandia” vandens parke taip pat įrengta pirčių zona, golfo simuliatorius, 5D kino salė, boulingas, restoranai. Turint kelių dienų slidinėjimo abonementą (angl. GoPass), nemokamai į parką galima patekti visai dienai.

Peržiūrėti turinį naujame langehttp://s1.15min.lt/img/banners/2017-01_jeep_disclamer/jeep_disclamer.html

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?