-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Citrina – ir maistas, ir vaistas

Sveikuoliai dieną ragina pradėti stikline vandens su citrinos sultimis. Apie citrinos gydomąsias savybes buvo žinoma jau prieš 3000 metų. Tai liudija Egipto karalių slėnio kapavietėse rasti piešiniai.
Citrinos
Citrinos / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Anglijos jūrininkai apsisaugojimui nuo skorbuto kasdien išgerdavo po 30 g citrinų sulčių, kadangi citrinos pasižymi stipriu dezinfekciniu poveikiu. Jogai žinojo, kad citrinos sultyse esantys pektinai padeda iš organizmo pašalinti šlakus.

Šiandien apie citrinos vertę žino bene kiekvienas. Sultimis ir žievele gardinama daugybė saldžių bei aštrių patiekalų. Citrinų sultys yra būtina gėrimų, marinatų, padažų ir salotų užpilų dalis ir dar naudojama įvairių ligų gydymui ir profilaktikai.

Dažniausiai sultis iš citrinos spaudžiame rankomis, perpjovę citriną pusiau. Tačiau taip visiškai išspausti citriną nėra lengva. Sultis lengviau išspausime, jei prieš tai citriną įmerksime į karštą vandenį, o po to lengvai pakočiosime. Lengvai išspausime iš citrinos sultis, jei prieš tai ją užšaldysime, o paskui atšildysime. Užšaldytos citrinos nepraranda savybių beveik metus.

Vaisiaus minkštime yra 5–8 proc. citrinų ir obuolių rūgšties, azotinių, pektininių medžiagų, cukraus. Citrinose gausu kalio, vario, vitaminų B1, B2, D, P, flavonoidų, didinančių atsparumą radiacijai, saugančių odą nuo žalingo saulės poveikio. Citrina yra svarbus vitamino C šaltinis. Kai organizme trūksta šio vitamino, žmogus jaučia nuovargį, blogiau gyja žaizdos, sumažėja atsparumas infekcijoms. Šis vaisius didina kraujo šarmingumą. Ajurvedos traktatuose rašoma, kad vienos citrinos sultimis, praskiestomis stikline šilto vandens, galima sureguliuoti skrandžio rūgštingumą ir net išsigydyti gastritą.

Mokslininkai nustatė, kad citrusiniai vaisiai padeda išvengti piktybinių ligų. Citrinų sultys praskiestos vandeniu gerina apetitą, tinka avitaminozei, podagrai gydyti. Nuolat vartojant citrinas galima išvengti akmenų susidarymo šlapimtakiuose ir inkstuose. Norint greičiau atsigauti po sunkios ligos patartina gerti citrinų sultis sumaišytas su burokėlių, salierų ir morkų sultimis.

Citrinos tinka ne tik maistui ar vaistams, bet ir puikiai kovoja su mūsų grožio problemomis. Vitaminas C ne tik balina odą, bet ir stangrina. Citrinos padeda, jei žmogus jaučiasi psichiškai pavargęs, reikia pagreitinti kraujo cirkuliaciją, naikinti celiulitą, skauda kūną. Valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus sumaišomas su eterinio citrinų aliejaus lašu ir šiuo mišiniu kasdien masažuojamos celiulito pažeistos vietos. Citrina padeda skaidyti riebalus organizme, todėl metančioms svorį moterims rekomenduojama kasdien išgerti po valgomąjį šaukštą citrinos sulčių.

Citrinų sulčių nereikėtų vartoti nuolat, rekomenduojama daryti pertraukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius