Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaiminio įdegio kremai

Įsibėgėjant pavasariui visi norime būti gražūs. Po žiemos stengiamės pagyvinti išbalusią kūno odą, todėl vieni skubame degintis soliariumuose, o kiti naudojame savaiminio įdegio kremus.
Moteris deginasi
Moteris deginasi / Photos.com nuotr.

Pagrindinė savaiminio įdegio kremo sudėtinė dalis, sukelianti odos patamsėjimą, yra dihildroksiacetonas – DHA, kuris buvo išrastas 1950 m. pabaigoje ir nuo 1960 m. pradėtas naudoti savaiminio įdegio kremuose. Baltaodžiams ir visiems, kurių oda netoleruoja saulės įdegio, spalvą sukeliantys preparatai prilygo amžiaus atradimui.

Priklausomai nuo preparato ir kūno spalvos, kai kurie savaiminio įdegio kremai suteikia odai natūralaus įdegio efektą. Toks odos tamsinimo procesas neturi nieko bendro su melanino sinteze, t. y. odos patamsėjimas nėra melanino nuopelnas, o atsiranda DHA sąveikaujant su amino rūgštimis. Naudojant savaiminio įdegio kremus oda nėra apsaugoma nuo kenksmingų saulės spindulių. Todėl vasarą reikia papildomai naudoti apsauginius filtrus turinčius kremus.

Užsitepus preparatą, oda ima ruduoti po 1–2, ilgiausiai po 6 valandų. Labai individualu, per kiek laiko įdegis nubluks, tai priklauso nuo odos sugebėjimo atsinaujinti.

Ar giliai preparatas įsiskverbia. DHA veikia tik viršutinį epidermio sluoksnį. Čia ląstelės išsidėsčiusios viena ant kitos. Jei prieš užtepant savaiminio įdegio kremą oda kruopščiai nušveičiama šveitikliu, ar vaisinių rūgščių turinčiais preparatai, tada įdegio preparatas įsiskverbs giliau ir įdegio spalva išliks ilgiau.

Įdegio atspalvis ir intensyvumas priklauso nuo:

  • Epidermio storio, kuo jis storesnis, tuo įdegio spalva bus tamsesnė;
  • Odos pH. Prieš tepant savaiminio įdegio preparatus patartina į odą įtrinti jos rūgštingumą didinantį losjoną – toniką. Dirbtinis įdegis tuomet bus gražesnis;
  • Amino rūgščių kiekio ir rūšies. Odos atspalvis priklauso nuo to, su kuria amino rūgštimi reaguoja DHA;
  • Užtepamo preparato kiekio.

DHA privalumai:

  • Nestabdo natūralaus (dėl saulės spindulių) odos tamsėjimo;
  • Veikia tik išorinį epidermio raginį sluoksnį;
  • Neužkemša porų;
  • Savaiminio įdegio preparatus su DHA gali naudoti ir nėščios moterys.

DHA trūkumai:

  • Sausina odą, todėl į šių kremų sudėtį dedamos drėkinančios medžiagos;
  • Pasitaiko, kad DHA išprovokuoja pernelyg didelį geltoną atspalvį, todėl į kremų sudėtį papildomai dedami natūralūs augaliniai pigmentai – juglon, lavson, kurie taip pat prisideda prie odos atspalvio keitimo, tačiau jie, vieni be DHA, odos spalvos nepakeičia;
  • Nemalonus DHA kvapas.

Nauji junginiai – daugiau privalumų. Savaiminio įdegio preparatuose taip pat naudojamas junginys – eritruloza. Jis veikia panašiai kaip DHA, tačiau žymiai lėčiau – oda pradeda tamsėti tik po kokių 24 valandų. Iš vienos pusės ilga tamsėjimo trukmė yra trūkumas, tačiau lėtesnis medžiagos skverbimasis į paviršinį odos sluoksnį leidžia jai tolygiau pasiskirstyti. Su eritruloza savaiminio įdegio priemonės išlieka ilgiau ir geriau drėkina odą nei DHA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius