Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Anyžius – prieskonis, puoselėjantis moterišką grožį

Anyžius
Thor, Flickr.com / Anyžius
Šaltinis: Žvalus.lt
0
Skaitysiu vėliau
A A

Anyžiai jaunina organizmą. Paprastasis anyžius – Pimpinella anisum L – vienmetis augalas priklausantis salierinių šeimai, gali išaugti iki 70 cm aukščio. Jo lapeliai apvalios širdelių formos, o žiedeliai smulkūs, baltos arba rausvos spalvos. Žydi anyžius birželio–liepos mėnesiais. Bitės itin mėgsta šį augalą.

Anyžiaus vaisai sunoksta rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais ir yra rusvai pilkos spalvos, kriaušės formos. Anyžiaus sėklos yra itin vertinamas prieskonis, pasižymi sodriu maloniu aromatu. Jo skonis salstelėjęs.

Anyžiaus gimtine laikomas Libanas, tačiau šiais laikais paplitęs po visą pasaulį.

Anyžiaus vaisiuose yra vitaminų C, P, eterinių aliejų, riebalų, baltymų, cukraus ir kitų naudingų medžiagų.

Apie anyžiaus gydomąsias savybes buvo žinoma jau antikiniais laikais.

  • Hipokratas anyžius naudojo virškinimo trakto ligų gydymui.
  • Liaudies medicinoje rekomenduojama nuovirą iš anyžių gerti maitinančioms motinoms.
  • Dėl anyžiuose esančių eterinių aliejų, jis pasižymi antiseptinėmis savybėmis, skatina atsikosėjimą, todėl yra tinkamas bronchito ir kitų peršalimo ligų gydymui.
  • Anyžiaus vaisiai plačiai naudojami farmacijos pramonėje.
  • Anyžiai taip pat naudojami konditerijoje, alkoholinių gėrimų gamyboje, namų virtuvėje.
  • Gydomasis anyžių nuoviras. Vaistinėje įsigykite anyžių sėklų. 4 arbatinius šaukštelius susmulkintų sėklų užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens, palikti 1 valandai termose. Po to nukošti, gerti po ½ arba 1/3 stiklinės 3–4 kartus per dieną.

Be kitų vertingų savybių, anyžius pasižymi puoselėjančiu grožį poveikiu.

  • Nuoviras iš anyžių

Kad pagerintumėte odos būklę, gerkite anyžinį gėrimą. Jį pasigaminsite 1 arbatinį šaukštelį anyžiaus sėklų užpylę 2 stiklinėmis verdančio vandens. Palikite 1 valandai, gerkite kaip arbatą po ½ stiklinės prieš valgį.

  • Eterinis anyžiaus aliejus

Eterinis anyžiaus aliejus gerina odos elastingumą, stimuliuoja riebalų apykaitą, normalizuoja epidermio vandens–lipidų balansą, suteikia stangrumo. Į įprastą kremą įlašinkite 1 lašelį anyžių eterinio aliejaus ir tepkite veidą.

  • Jauninanti kaukė

2 valg. šaukštus grietinės sumaišyti su 1 arbatiniu šaukšteliu medaus ir 1 lašeliu anyžių eterinio aliejaus. Tepti ant veido, palaikyti 10 min. Nuvalyti kaukę servetėle, nusiprausti šiltu vandeniu, po to – vėsiu.

  • Kaukė sausai odai

Išvirti bulvę su lupenomis, ją nuvalyti, sutrinti į košelę, įpilti šilto pieno, kad gautųsi grietinės tirštumo masė. Įpilti 1 lašelį anyžių eterinio aliejaus, sumaišyti ir tepti ant veido. Po 10–15 min. nuplauti kambario temperatūros vandeniu.

  • Kaukė, suteikianti odai elastingumo

1 arbatinį šaukštelį anyžinio nuoviro (paruošto pagal aukščiau pateiktą receptą) sumaišyti su 2 valg. šaukštais minkštos varškės ir 1 valg. šaukštu sutarkuotos morkos. Viską gerai išmaišyti ir tepti ant veido. Po 10 min. nusiprausti kambario temperatūros vandeniu.

  • Drėkinanti kaukė

1 arbatinį šaukštelį anyžinio nuoviro sumaišyti su 2 valg. šaukštais sutarkuoto agurko. Įdėti kavamale susmulkintų avižinių dribsnių tiek, kad gautųsi grietinės tirštumo masė. Tepti ant veido ir palaikyti 10 min. Nuplauti kambario temperatūros vandeniu.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Sužinokite daugiau
Parašykite atsiliepimą apie 15min