-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl sensta oda?

Grožis prasideda nuo odos. Kol ji lygi ir sveika, mes neskiriame jai itin daug dėmesio. Tačiau, kai tik joje atsiranda raukšlelių – sunerimstame. Kodėl vyksta odos senėjimas ir ar galima šį procesą nors šiek tiek sulėtinti?
Kodėl oda sensta?
Kodėl oda sensta? / Flickr.com

Oda sensta pagal visus gamtos dėsnius, kaip ir visas organizmas. Tačiau oda yra labai pažeidžiama, jautriai reaguoja į aplinkinius neigiamus faktorius, todėl praranda savo jaunystę anksčiau, nei kiti organai. Paveikti šį procesą galima skirtingais būdais: nuo profilaktinių iki chirurginių.

Apie prasidėjusį senėjimo procesą byloja šie išoriniai ženklai:

  • Susilpnėjusi odos kraujotaka;
  • Sulėtėjusi medžiagų apykaita per kapiliarų sieneles;
  • Epidermio suplonėjimas;
  • Mažėja odos elastingumas;
  • Odos riebalų sekrecijos pokyčiai.

Be to, vyksta ir išoriniai pokyčiai. Oda tampa sausa ir lengvai pažeidžiama, šiurkštėja odos reljefas, sutrinka pigmentacija. Išryškėja venų tinklas, didesnės kraujagyslės gerai matomos odos paviršiuje. Oda įgauna balkšvai gelsvą atspalvį.

Kalbant apie odos senėjimą, mes, pirmiausia, įsivaizduojame raukšles veide, ant kaklo ir rankų. Tačiau raukšlės ne visuomet pasako apie žmogaus biologinį amžių. Kartais jos atsiranda dėl visai kitų priežasčių. Pavyzdžiui, dėl per dažno buvimo saulėje, dėl to oda praranda elastingumą, spindesį ir senėja anksčiau laiko. Todėl būtina saugoti odos paviršinį sluoksnį nuo kenksmingo UV poveikio, paslėpti jį po rūbais arba užtepti apsauginius kremus. Bet negalima pamiršti ir vidinių priežasčių, kurios sukelia raukšlių atsiradimą. Pavyzdžiui, raukšlės ant kaktos gali perspėti apie skrandžio ligas arba streso poveikį. Išraiškinga mimika taip pat gali palikti „žymes“ ant veido: „žąsies kojelės“ akių kampučiuose atsiranda dėl prisimerkimų, raukšlės kaktoje dėl įpročio raukytis.

Priešlaikinį odos senėjimą gali sukelti daugybė išorinių faktorių:

  • Ultravioletinė šviesa. Kosmetologijoje netgi yra toks terminas „šviesos senėjimas“. Saulės spinduliai kenkia kolageninėms skaiduloms, kurios yra atsakingos už odos sugebėjimą išsaugoti ir kaupti drėgmę.
  • Ilgalaikiai stresai. Adrenalinas, kurio pagausėja streso metu, siaurina smulkius kapiliarus. O tai reiškia, kad oda negauna pakankamai deguonies ir dėl to greičiau praranda savo grožį.
  • Bloga ekologinė aplinka. Išmetamosios dujos, gamyklų dūmai ir kiti oro teršalai išleidžia didelį kiekį laisvųjų radikalų. Prasiskverbę pro odos ląsteles, jie sutrikdo normalią jų veiklą.
  • Rūkymas. Jau seniai įrodyta, kad rūkančios moterys sensta greičiau ir to priežastis yra tie patys laisvieji radikalai.
  • Alkoholis. Jis, skirtingai nei nikotinas, plečia kraujagysles. Tačiau tai nereiškia, kad alkoholiniai gėrimai naudingi odai. Įraudęs veidas po alkoholio taurelės – tai mažiausiai kenksmingas simptomas. Ant veido gali atsirasti raudonos gyslelės. Be to, alkoholis dehidratuoja audinius ir atima iš jų vertingus mineralus.
  • Kava, arbata, riebus maistas. Vartojant saikingai, šie produktai nėra kenksmingi. Tačiau, jei jais piktnaudžiaujama, galimos neigiamos pasekmės odai.
  • Mažai judrus gyvenimo būdas.
  • Neišsimiegojimas.
  • Ryškūs svorio pokyčių svyravimai.

Biologinio odos senėjimo profilaktikai naudojamos įvairios kosmetinės priemonės, kurios drėkina paviršinį odos sluoksnį. Taip pat senatvę atitolina chirurginė intervencija. Tačiau šie metodai negali visiškai užkirsti kelią senėjimo procesui. Tačiau reguliari ir tinkama veido odos priežiūra padės ilgiau jai išlikti jaunai ir gražiai.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius