Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar galima sulieknėti... gulint? 8 mitai apie masažą

Vieni žmonės mano, kad masažas visuomet naudingas, kiti gi į jį žiūri skeptiškai, vertina kaip pramogą. Kurie gi teisūs? Pabandykim išsiaiškinti.
Masažas. Ar visuomet gydo?
Masažas. Ar visuomet gydo? / Flickr.com
Temos: 1 Masažas
Mitas nr. 1. Rimtų susirgimų masažas neišgydys

Tai netiesa. Gydomasis masažas yra nepamainoma reabilitacijos priemonė po traumų ar tam tikrų operacijų. Jis taip pat yra viena iš sudedamųjų dalių gydant sąnarių ar kaulų ir raumenų ligas. Paprastai masažas yra derinamas su manualine terapija, kineziterapija ar fizioterapija. Tokį masažą geriausia daryti specializuotuose medicinos centruose.

Masažu gydomi ir kiti susirgimai, nors dažniausiai jis naudojamas simptomų pašalinimui, pavyzdžiui, galvos skausmui. Taip pat masažas padeda sergant bronchitu.

Mitas nr. 2. Sveikam žmogui masažas nereikalingas

Profilaktinis masažas, dar vadinamas higieniniu, skirtas normaliai organizmo veiklai palaikyti ir tinka visiems žmonėms. Jis mažina nuovargį, emocinę įtampą, tinkamas įvairių susirgimų profilaktikai. Toks masažas būna bendras, vietinis, manualinis ar aparatinis. Jis gerina kraujotaką, pakelia kraujagyslių ir nervų sistemos tonusą, ramina bei atpalaiduoja. Higieninio masažo kursas nuo 8 iki 15 seansų. Praėjus šį kursą, vėliau galima darytis po vieną seansą du–tris kartus per metus. To pakanka, kad palaikyti gerą formą.

Mitas nr. 3. Masažuoti reikia tik skaudančią vietą

Kartais būna, kad pacientas skundžiasi kojų skausmais, o problema juosmens srityje. Skausmas gali „judėti“ kūnu, priklausomai nuo nervų šaknelių pažeidimo arba kraujotakos sutrikimų tam tikroje srityje. Pacientas turėtų žinoti, jei jam skauda pėdą, tai masažuojama ir ji, ir blauzda. O jei skausmas juntamas blauzdoje – masažuojama ir šlaunis.

Mitas nr. 4. Atostogos – masažas pliaže, saunoje.

Taip galite patekti į neprofesionalo rankas, kuris ne tik nepadės, bet gali ir pakenkti. Pirmiausia, pasidomėkite, ar masažuotojas turi tam reikiamą licenciją, kur jis dirba, pasidomėkite rekomendacijomis. Neverta taupyti masažo sąskaita, geriau naudokitės profesionalo paslaugomis.

Mitas nr. 5. Ar masažuotojas geras, atskirti galima tik po viso gydymo kurso

Išorinius profesionalo požymius galima pastebėti iš karto: tvarkinga išvaizda, prižiūrėtos rankos, be žiedų bei apyrankių, geras masažuotojas privalo turėti tam skirtą specialų masažo stalą. Be to, profesionalas niekuomet neatidengs viso kūno iš karto. Jei masažuojama nugara, tuomet kojos turi būti pridengtos, ir atvirkščiai. Kuomet tam tikra kūno dalis jau ilsisi po masažo, ją reikia šiltai apkloti. Tai padės išsaugoti šilumą ir jaustis komfortiškai.

Po seanso ant kūno neturi atsirasti mėlynių, kad ir kokios masažuotojo stiprios rankos būtų. Kad masažuotojas geras, pasako šiluma, plintanti per visą kūną. Raumenys ne tik glostomi, maigomi, jie masažuojami tam tikra seka, profesionalo judesiai tolygūs, plastiški.

Mitas nr. 6. Kuo ilgesnis seansas, tuo geriau

Masažo trukmė priklauso nuo taip vadinamų masažo vienetų. Kuo žmogaus masės daugiau, tuo ilgiau užtrunka procedūra. Jei paciento svoris 65–70 kg, tai bendras viso kūno masažas, be gydomųjų elementų, užtruks 35–40 min. Atskirų kūno dalių masažo darymas ilgai neužtrunka: nugaros – 15 min., kaklo srities – 20 min., abejų galūnių – 15–20 min.

Be to, masažo trukmė priklauso ir nuo rūšies, pavyzdžiui, klasikinis masažas trunka apie vieną valandą, o Tajų masažas – 2–2,5 val.

Mitas nr. 7. Masažas – visuomet malonu

Ši taisyklė tinka tik bendram profilaktiniam masažui. Po seanso juntamas lengvumo ir visiško atsipalaidavimo jausmas. Tačiau gydomojo masažo metu arba po jo pacientas gali jausti diskomfortą, o kartais ir skausmą. Po trečio–ketvirto seanso nemalonūs pojūčiai dingsta, jei gydomojo masažo metodika buvo tinkamai parinkta.

Mitas nr. 8. Masažo pagalba galima sulieknėti

Pašalinti nuo šlaunų storą celiulito sluoksnį arba netekti 10–15 kg masažas tikrai nepadės. Masažo procedūros pagerina kraujotaką bei medžiagų apykaitą. Dėl to galima netekti 0,5 ar 2 kg. Jei nesilaikysite specialios mitybos programos vien tik masažo dėka nesulieknėsite.

Jei per trumpą laiką numetėte daug svorio, masažas reikalingas, kad tam tikros kūno vietos – kaklas, krūtinė ar pažastų sritis – nesuglebtų.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius