Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl ko atsiranda blogas kvapas iš burnos?

Blogas kvapas iš burnos ne tik sukelia diskomfortą, nepatogumus bendraujant, bet ir įspėja apie galimus rimtus susirgimus.
Kvapas iš burnos
Kvapas iš burnos / Toan Nguyen, Flickr.com

Galitozė – taip moksliškai vadinamas nemalonus kvapas iš burnos. Pateikiame keletą dažniausiai pasitaikančių galitozės priežasčių.

Nepakankama burnos higiena

Pati dažniausia galitozės priežastis. Net jei valote dantis du kartus per dieną, vis tiek nesate apdrausti nuo blogo kvapo iš burnos. Pilnai burnos higienai reikia naudotis dantų siūlu, nepamiršti nuvalyti liežuvio. Ant liežuvio ir po juo kaupiasi bakterijos, kurios ir sukelia blogą kvapą. Taip pat nemalonų kvapą sukelia ir maisto likučiai, užstrigę tarpdančiuose.

Rūkymas

Pageltę dantys – užkietėjusio rūkalio vizitinė kortelė. Kodėl? Kiekviena cigaretė palieka pėdsaką ant dantų paviršiaus – kaupiasi dervos. Jos nusėda ant viršutinių kvėpavimo takų gleivinės, o tai ją džiovina. Dėl šios priežasties burnoje ir gerklėje neišsiskiria pakankamas kiekis seilių ir gleivių, kurios palaiko normalų rūgščių–šarmų balansą burnos ertmėje, o tai skatina bakterijų dauginimąsi.

Mitybos ypatumai

Daugelis produktų, tokie kaip česnakai, svogūnai, sūris, kopūstai, tam tikri prieskoniai, gali „sugadinti“ burnos kvapą net 72 valandoms. Tačiau tai laikina, ilgalaikių pasekmių ši priežastis nesukelia.

Badavimas

Jei laikotės alinančios dietos, badaujate – laukite nemalonumų. Dėl žemo cukraus kiekio kraujyje organizmas pradeda naudoti riebalų sankaupas, kad gautų energijos. Iš vienos pusės, to jūs ir siekiate dietos pagalba, tačiau iš kitos, tarpiniai šio proceso produktai (ketonai) sukelia saldžiai–rūgštų kvapą iš burnos.

Dehidratacija

Organizmo dehidratacija, kurią gali sukelti pernelyg didelis fizinis krūvis, piktnaudžiavimas alkoholiu, karštis arba neteisinga mityba, taip pat mažina seilių ir gleivių gamybą. O tai, kaip jau minėta anksčiau, skatina daugintis bakterijas, o jos sukelia blogą kvapą.

Sloga

Išskyros iš nosies gleivinės patenka į gerklę ir ten kaupiasi, taip sukurdamos idealią terpę bakterijų dauginimuisi. Todėl užsitęsus peršalimui, net jei nieko rimto ir nėra, o tik lengvas kosulys bei sloga, reikia kuo dažniau praplauti nosį ir gerklę specialiais vaistiniais preparatais.

Šergeno sindromas

Blogas burnos kvapas gali kilti ir dėl Šergeno sindromo, kuriam būdingas liaukų veiklos, įskaitant ir seilių sumažėjimas. Kiti šios ligos simptomai:

  • Išsausėjusios akys, šviesos baimė, juntamas „smėlis“ akyse;
  • Greitai plinta kariesas;
  • Užkimimas;
  • Dažnai ir ilgai besitęsiantys sinusitai (sloga) ir kiti viršutinių kvėpavimo takų susirgimai;
  • Išsausėjusi oda, sumažėjęs prakaitavimas;
  • Padidėję limfmazgiai.

Plaučių abscesas

Plaučių absecas – tai plaučių pūlinys, uždegiminė liga. Šią ligą gali sukelti įvairios infekcijos, imuniteto nusilpimas, kiti susirgimai. Iš pradžių ši liga būna panaši į anginą arba gripą, nes lydima aukštai pakilusios kūno temperatūros. Sergant šia liga juntamas nemalonus burnos kvapas, tad šis simptomas gali padėti gydytojui nustatyti teisingą diagnozę.

Lėtinis inkstų nepakankamumas

Šis susirgimas vystosi ilgai ir palaipsniui, todėl sergantieji gali ilgai net neįtarti apie savo diagnozę. Sergant lėtiniu inkstų nepakankamumu sutrinka bendra rūgščių–šarmų pusiausvyra organizme (acidozė), organizmo ląstelėse pradeda kauptis organinės rūgštys. Organizmas nebegali pats jų pašalinti, sunkiais ligos atvejais galima koma.

Skrandžio arba stemplės vėžys

Sunkus rijimas, nuolatinis pykinimas, vėmimas, riaugėjimas – pagrindiniai stemplės vėžio simptomai. Puvėsių kvapas iš burnos atsiranda, kuomet navikai audiniuose pradeda pūti arba virš jų susikaupia maisto likučiai. Skrandžio vėžys – kur kas sunkiau nustatoma liga. Nes ne kiekvienas rimtai reaguoja į tokius simptomus, kaip apetito stoka arba epizodinis viduriavimas. Kiti šios ligos simptomai: silpnumas, nuovargis, svorio sumažėjimas, diskomfortas pilvo srityje.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius