Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išsaugoti gražią šypseną

Gražūs ir sveiki dantys byloja apie gerą sveikatą, rodo kad žmogus yra tvarkingas, rūpinasi savo higiena bei estetiniu vaizdu. Be to, graži šypsena puošia kiekvieną. Ką gi daryti, kad dantys būtų sveiki?
Balta šypsena
Balta šypsena / Flickr.com

Kaip teisingai valytis dantis?

Dantis valytis išmokstame ankstyvoje vaikystėje, tačiau ar darome tai teisingai? Stomatologai tvirtina, kad norint jog dantys būtų švarūs reikia juos valyti 3–5 min., būtent tiek reikia laiko, kad pasijustų dantų pastos efektas. Dantų šepetuku braukite nuo dantenų iki dantų galiukų, „nušluodami“ apnašas ir bakterijas. Šepetėlį rinkitės, kurio šereliai vidutinio minkštumo arba minkšti, kad kuo mažiau traumuotumėte dantenas.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, tik 5 proc. žmonių valo dantis teisingai.

Odontologų patarimai

Stenkitės valyti dantis po kiekvieno valgio, tai vienintelis būdas išlaikyti sveikus dantis.
Periodiškai keiskite dantų pastą, nes kenksmingos bakterijos pripranta prie tam tikros sudėties ir tampa atsparios.
Reguliariai (2 kartus per metus) būtina atlikti 1,5 mėnesio dantų valymo kursą su specialiomis pastomis – gydomosiomis arba papildytomis fluoru ir kalciu.

Kramtyti kramtomąją gumą ar ne?

Deja, kad ir kaip bebandytų reklama įteikti kramtomosios gumos naudą, ji niekada neatstos dantų šepetėlio. Visa įmanoma jos nauda – tai maisto likučių pašalinimas, burnos gaivumas, rūgščių–šarmų pusiausvyros atstatymas (tačiau tik jei jos sudėtyje yra ksilitolio arba sorbitolio). Pašalinti visų apnašų, apsaugoti nuo karieso ar balinti dantų jokia kramtomoji guma negali.

Patarimas. Užsilikusių maisto likučių pašalinimui stomatologai rekomenduoja naudoti specialų dantų siūlą.

Ką valgyti?

Mūsų dantų sveikata ir grožis priklauso nuo to, ką mes valgome. Į savo kasdieninį racioną įtraukite maisto produktus, kuriuose yra būtinų amino rūgščių, mineralų ir vitaminų (pieno produktai, įvairūs riešutai, žuvis ir jūros gėrybės, liesa mėsa, šviežios daržovės ir vaisiai). Dėl gražios šypsenos vertėtų atsisakyti įvairių saldumynų ir gazuotų gėrimų.

Balinti ar ne?

Pamatę reklamą, kaip mergina su pageltusiais dantimis akimirksniu virsta gražuole su akinančio baltumo šypsena, ne vienas susigundome reklamuojamos priemonės rezultatu ir trokštame tokios pat šypsenos. Tačiau cheminių dantų balinimo priemonių sudėtyje yra rūgšties, kuri pažeidžia dantų emalį. Dažikliai, esantys kavoje, arbatoje, raudoname vyne ar kituose produktuose, įsigeria kur kas stipriau į pažeistą dantų emalį.

Pats saugiausias dantų balinimo būdas – burnos higiena, atlikta stomatologo kabinete. Tačiau ši procedūra gali sugrąžinti tik buvusį dantų baltumą ir natūralią spalvą. Balinančios pastos didelio baltumo efekto taip pat nesuteiks. Jas naudojant dantys gali tapti vienu tonu, geriausiu atveju dvejais, baltesni. Svarbiausia, kad tokioje pastoje nebūtų grubių dalelių, kurios gali pažeisti emalį.

Šis tas apie dantų pastą

Visas šiuo metu gaminamas dantų pastas specialistai skirsto į dvi dideles grupes: higieninės (šalina apnašas ir suteikia burnos gaivumą) ir gydomąsias–profilaktines (universalios, turinčios savo sudėtyje sodos, balinančios, priešuždegiminės).

Antrosios grupės dantų pastos savo sudėtyje turi aktyvių medžiagų, kurių paskirtis šalinti tam tikrą problemą. Pavyzdžiui, saugančios nuo ėduonies pastos turi fluorido ir kalcio. Priešuždegiminių pastų pagrindas yra triklozanas, kuris užkerta kelią periodontito vystymuisi. Tačiau būtina atminti, kad teisingai parinkti gydomąją dantų pastą gali tik gydytojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius