-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išvengti žarnyno infekcijos?

Per vasaros karščius paūmėja susirgimų skaičius virškinimo trakto ligomis, kurias sukelia į organizmą patekę įvairūs streptokokai, stafilokokai, salmonelės ir virusai. Kenksmingi mikroorganizmai aktyviai dauginasi vandens telkiniuose, ant vaisių ir kitų produktų paviršiaus. Apsisaugoti nuo nemalonios infekcijos galima, jei laikysitės paprastų taisyklių.
Dešrelės ant grilio
Dešrelės ant grilio / The Busy Brain, Flickr.com
  • Nešvarus, purvinas miesto upių ir tvenkinių vanduo, taip pat nepatikrinti kiti vandens telkiniai – ne vieta maudynėms. Laikykitės sanitarinių reikalavimų.
  • Daugelis į iškylas mėgsta pasiimti šašlykinę. Tačiau atminkite, kad per karščius šašlykų marinavimosi laiką reikėtų pailginti. Paruoštą mėsą gerai iškepkite: jau geriau keli apskrudę mėsos gabaliukai nei žarnyno infekcija.
  • Turguje ar parduotuvėje atidžiai rinkitės vaisius ir daržoves. Apžiūrėkite ar ant išsirinktų produktų nėra nei menkiausių puvimo požymių. Venkite plautų vaisių ir daržovių, nes nežinote ar jų plovimui buvo naudotas kokybiškas, atitinkantis sanitarinius reikalavimus vanduo.
  • Iš kur be patektų daržovės, vaisiai ar uogos ant jūsų vaišių stalo, visada šiuos produktus kruopščiai nuplaukite. Bebaigiant plauti dar praskalaukite virintu vandeniu.
  • Ledai – išsigelbėjimas nuo karščio. Tačiau, tai ne visada saugus desertas. Nepirkite aptirpusių, praradusių formą ledų pakuočių, taip pat venkite produktų, kurie atrodo lyg būtų pakartotinai sušaldyti.
  • Nepirkite paruoštų patiekalų neaiškiuose kioskuose, gatvėse, atsisakykite „gatvinio“ greito maisto – čeburekų, kebabų, sušių, pyragėlių su mėsa ar grybais ir kt. panašių patiekalų.
  • Namuose maisto ruoškite tik vienam kartui ir valgykite iš karto, tik pagaminus. Nepalikite pašildymui. O jei visgi liko sriubos, laikykite ją šaldytuve ir prieš vartojant ne pašildykite, bet užvirinkite.
  • Gėrimui naudokite atvėsintą virintą vandenį arba pirktinį vandenį. Prieš atidarant butelį, nepamirškite jo nuplauti.
  • Ant pravertų langų uždėkite tinklelį nuo musių ir uodų. Kiekviena musė – tarsi transporto priemonė tūkstančiams mikrobų.

Jei visgi jums nepavyko apsisaugoti ir išvengti žarnyno infekcijos, nedelsiant kreipkitės į gydytojus. Žarnyno infekcija pasireiškia staiga, jos simptomai – silpnumas, galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai, viduriavimas, šaltkrėtis, karščiavimas. Jei nėra galimybės kreiptis medicininės pagalbos, tuomet pabandykite sukelti vėmimą (įkiškite du pirštus į burną), pasidarykite klizmą, išgerkite aktyvintos anglies (iki 10 tablečių) arba vidurius laisvinančių vaistų. Kad išvengtumėte organizmo dehidratacijos po vėmimo ar viduriavimo, gerkite daug skysčių, ypač tinka šilta pasaldinta arbata.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius