-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip sumažinti temperatūrą natūraliomis priemonėmis?

Saulės ir šilumos trūkumas susilpnina organizmo apsaugines funkcijas. O būtent šiuo periodu ir padaugėja įvairiausių virusinių infekcijų. Deja, ne visuomet pavyksta laiku imtis profilaktinių priemonių ir užkirsti kelią susirgimams.
Temperatūra
Temperatūra / Flickr.com

Susirgus, įprasta kūno temperatūra 36,6 pakyla iki 37,0–37,5 ir dar daugiau. Ypač ji padidėja atėjus vakarui. Jei liga sparčiai progresuoja, tuomet išvengti lovos režimo gali ir nepavykti, nes aukštai pakilusi temperatūra sukelia bendrą organizmo silpnumą bei negalavimą. Todėl griebiamės įvairių karščiavimą mažinančių preparatų. Bet ar iš tiesų jie reikalingi organizmui?

Jei peršalimas yra virusinio pobūdžio, tuomet aukšta temperatūra yra geras ženklas. Jei virusas pateko į organizmą ir ten vyraujanti temperatūra yra 35–36 laipsniai, tuomet jam tokia aplinka yra komfortiška dauginimuisi. Bet kuomet temperatūra pakyla iki 38 ir šiek tiek daugiau, tuomet dauginimosi procesas baigiasi, o esant 39,0 laipsnių temperatūrai virusas žūva.

Tokiu atveju, reikia gerti daug skysčių. Tačiau atminkite, kad skysčiai turi būti ne karšti, o šilti. Galite pasiruošti arbatos iš šermukšnio ir putino uogų (lygiomis dalimis), užpilkite jas karštu vandeniu, įdėkite šiek tiek medaus ir gurkšnokite visą dieną. Jei pakilus temperatūrai negersite pakankamai skysčių, prasidės organizmo dehidratacija, tuomet savijauta dar labiau pablogės. Įvairias arbatas ir nuovirus gerkite ne rečiau nei kartą per dvi–tris valandas.

Kiekvienas organizmas individualiai reaguoja  į pakilusią temperatūrą. Vieni žmonės gali būti pakankamai judrūs ir darbingi temperatūrai pakilus iki 39,0, o kiti negali pasikelti iš lovos esant 37,5 laipsniams.

Lovos režimas – geriausias vaistas. Ne veltui sakoma, kad miegas gydo visas ligas. Tačiau esant aukštai temperatūrai, lydimai galvos skausmo bei raumenų spazmų užmigti nėra paprasta. Tokiu atveju, ją reikia sumažinti. Tai padaryti gali padėti vaisiai ir daržovės. Pavyzdžiui, citrinos. Jų sulčių galima išspausti į vandenį (1 valg. šaukštas 1 stiklinei vandens), galima įdėti ir medaus. Šis gėrimas itin veiksmingas, savijauta pagerės jau po 30 min. Temperatūrą sumažinti padės ir ši procedūra: sumaišykite vandenį ir citrinos sultis (santykiu 1:1) ir šiuo skysčiu ištrinkite kūną.

Jei nemėgstate rūgšties, vietoje citrinos galite vartoti morkas. Sutarkuokite jas smulkia tarka ir išspauskite sultis. Gerkite jas pašildytas kas pusvalandį.

Temperatūrą sumažinti padeda actas ir spiritas. Vietoje spirito gailima naudoti ir degtinę. Marlę suvilgykite degtinėje ir ištrinkite kūną. Po to apsirenkite sausais ir švariais rūbais. Jei namuose neturite alkoholio, galite naudoti actą. Jei temperatūra yra apie 38,0 laipsnius, tuomet pakaks 3 proc. acto. Juo įtrinkite krūtinę ir kojas nuo pėdų iki kelių. Jei termometro skalė artėja link 40, tuomet jau reikės 6 arba 9 proc. acto. Iš jo padarykite kompresą: paimkite marlę ir suvilgykite acte. Dėkite jį ant kaktos, marlei atvėsus – pakeiskite kompresą. Po 20 min. savijauta pagerės, ligonis galės užmigti.

Jei sergant krečia drebulys, rekomenduojamas šiltas dušas (15 min.). O jei visai apleido jėgos, išgerkite aviečių arbatos. Po to užsimaukite vilnones kojines, šiltai įsisukite į antklodę. Kuo daugiau prakaituosite, tuo greičiau nukris temperatūra.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius