-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokie būna apgamai?

Dažnai žmonės kreipiasi į dermatologus ar kosmetologus, norėdami pašalinti apgamus arba bent jau įsitikinti, ar netapo jie piktybiniais, nes didėjantis arba keičiantis spalvą apgamas gali byloti apie pavojingą ligą – melanomą, todėl specialistai kartais šalina ir nekenksmingus apgamus, dėl savo pacientų šventos ramybės. Tačiau pašalinti visų be išimties apgamų neįmanoma, nes jų ant žmogaus kūno gali būti labai daug.
Ar naikinti apgamus?
Ar naikinti apgamus? / Marc Levin, Flickr.com

Jei jums nerimą kelia apgamas ar dėmė, geriau kreipkitės į dermatologą konsultacijai, o ne į kosmetologą. Dermatologas atliks visas būtinas analizes, kad įsitikintų apgamo ne kenksmingumu.

Pats apgamas yra melanocitų kilmės ląstelių darinys. Jų spalva gana įvairi, nuo pilkos iki juodos ar tamsiai rudos. Juoda spalva nėra piktybinio apgamo požymis. Apskritai, daug apgamų yra kūno spalvos. Jų forma gali būti tokia pat skirtinga, kaip ir spalva: nuo mažo taškelio iki akivaizdžių iškilimų, paviršius gali būti tiek lygus, tiek ne. Ant kai kurių apgamų auga plaukeliai – tai taip pat nėra pavojų keliantis požymis.

Apgamai labiau linkę atsirasti ant saulės veikiamų odos plotų, rečiau – ant sėdmenų, vidinių rankų dalių ir kitų nuo saulės apsaugotų vietų. Todėl rekomenduojama nepiktnaudžiauti tiesioginiais saulės spinduliais ir naudotis apsaugos priemonėmis.

Naujagimiai apgamų arba visai neturi, arba turi jų labai mažai. Jie pradeda atsirasti nuo šešių mėnesių ir jų vis daugėja iki 20–25 metų. Vėliau naujų apgamų atsiranda mažai, o jau esami su amžiumi sensta ir išnyksta – ypač šis procesas sustiprėja po 50 metų amžiaus. O link 80 metų apgamai paprastai išnyksta, tačiau įvairios pigmentinės dėmės lieka (netgi atvirkščiai – senstant jų daugėja).

Gerybinio apgamo požymiai: vienoda spalva, aiški forma, apgamas nekeičia dydžio ir spalvos.

Požymiai, dėl kurių vertėtų sunerimti: apgamo padidėjimas, pasikeitusi spalva (apgamas net gali tapti raudonos, baltos ar melsvai juodos spalvos) ir bet kokie paviršiaus struktūros pokyčiai – sutrūkinėjimas, sluoksniavimasis, sustorėjimas, skysčio išskyrimas, kraujavimas. Bet ypač grėsmingas ženklas yra šviesių dėmių atsiradimas apgame.

Be to, gerybiniai apgamai paprastai auga lėčiau. Nors ir jie gali didėti ir pasidaryti iškilūs.

Jei labai ilgai tyrinėsite bet kokį apgamą, galų gale jis ims atrodyti įtartinas ir keliantis nerimą. Tokiu atveju, geriau kreipkitės į specialistus. Apgamus ant galvos, taip pat didesnius ir įtartinus turi šalinti tik gydytojas, o smulkius apgamėlius galite panaikinti namų sąlygomis, jei paprašysite gydytojo tam skirto tirpalo. Jie pašalinami prideginimo metodu.

Vietoje to, kad nerimautumėte dėl apgamų – išsitirkite juos, gyvensite ramiau.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius