Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kompiuteris ir sveikata

Šiais laikais išsiversti be kompiuterio beveik neįmanoma. Jis ne tik palengvina daugelį darbų, atveria naujas galimybes, bet ir praplečia akiratį, jo dėka gyvenimas tampa įdomesnis. Tačiau nežiūrint visos naudos, kompiuterinės technologijos gali pakenkti mūsų sveikatai ir grožiui.
Nuovargis prie kompiuterio
Nuovargis prie kompiuterio / Marmeth Tallahassee, Flickr.com
Temos: 1 Stalas
Žmonės, daug laiko praleidžiantys prie kompiuterio pajunta šiuos nemalonius simptomus: pavargusios, paraudusios, sudirgusios akys, nugaros ir rankų skausmai, bendras nuovargis, galvos svaigimas ir pan. Nuo monitoriaus kenčia veido oda, ypač žiemą, kuomet oras itin sausas. Oda išsausėja, gali išsiplėsti poros, atsiranda tamsūs ratilai po akimis.

Nemalonaus šalutinio poveikio išvengti gali padėti darbo ir poilsio režimas, dirbant prie kompiuterio reikia nepamiršti poilsio pertraukėlių.

Saugokite akis. Kas pusvalandį padarykite mažas pertraukėlės, po 1–2 min. Atitraukite akis nuo monitoriaus, pažvelkite į tolį, pamirksėkite, nejudinant galvos pasukiokite akis į šalis, aukštyn–žemyn. Atlikite akių atpalaidavimą (palmingą) – užsimerkite, uždenkite akis šiltais delnais, kad nepatektų šviesa, atsipalaiduokite, atmerkite akis tamsoje (po uždengtais delnais), kelis kartus pamirksėkite.

Nugaros profilaktika. Kas valandą darykite 5–7 min. pertraukėles. Pakilkite nuo kompiuterio, pasirąžykite, pasivaikščiokite, keletą kartų giliai įkvėpkite ir iškvėpkite.

Kad oda nesausėtų. Nepamirškite gerti daug vandens. Patariama kas 2 val. išgerti arbatos. Ypač rekomenduojama žalioji arbata, ji turtinga antioksidantais. 2 puodeliai šios arbatos neutralizuoja žalingą kompiuterio spinduliavimą. Kad patalpoje oras nebūtų toks sausas, naudokite specialius drėkintuvus.

Dirbant prie kompiuterio odą reikia dažnai drėkinti. Galite išbandyti šias natūralias drėkinančias kaukes:

Kaukė iš linų sėmenų. Šią kaukę darykite 1–2 kartus per savaitę. 2 šaukštus linų sėmėnų užpilkite 0,5 l vandens ir užvirinkite. Kaukę atvėsinkite ir teptuku užtepkite ant veido. Uždenkite veidą šiltu kompresu. Po 30 min. kaukę nuplaukite šiltu vandeniu ir patepkite kremu.

Kaukė iš kivio. Tai puikiai tonizuojanti ir drėkinanti odą kaukė. 1 kivį perpjaukite, šaukšteliu išimkite minkštimą ir susmulkinkite, kad gautųsi košelė. Kaukę tepkite ant veido, palaikykite 10–15 min. Po to nuplaukite vėsiu vandeniu.

Kad darbas prie kompiuterio nevargintų, labai svarbi sėdėjimo padėtis ir darbinė aplinka. Kompiuterio stalas ir kėdė privalo atitikti ergonomikos reikalavimus, turi būti pritaikyti konkrečiam asmeniui.

Neigiamą kompiuterio poveikį akims, nervų sistemai bei odos būklei neutralizuoti gali padėti ir speciali mityba. Intensyviai dirbant prie kompiuterio būtina vartoti A vitamino, jis naudingas akims ir odai. Karotino (provitamino A) gausu oranžinėse daržovėse ir vaisiuose. Geriausia natūrali profilaktinė priemonė akims yra morkos ir mėlynės. Įtemptam smegenų darbui reikalingi B grupės vitaminai, tad būtinai į savo valgiaraštį įtraukite produktus, kuriuose yra šių vitaminų: žirniai, lęšiai, varškė, avižos, saulėgrąžos, riešutai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius