-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lašiša širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai

Lašišą valgyti patariama žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Nustatyta, kad kuo daugiau omega-3 riebalų rūgščių yra pašare, kurį gauna žuvis auginimo procese žuvininkystės fermoje, tuo tokia žuvis naudingesnė širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms.
Lašiša nuo širdies ligų
Lašiša nuo širdies ligų / John Seb Barber, Flickr.com

Norvegijos mokslininkai atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 60 žmonių, sergančių širdies ligomis. Prieš prasidedant šešių savaičių mitybos eksperimentui, visiems pacientams buvo atlikti kraujo ir kiti reikalingi tyrimai. Baigus eksperimentą pokyčiams įvertinti vėl buvo pakartoti visi tyrimai.

Tyrime dalyvaujantys žmonės buvo suskirstyti į tris grupes po 20 narių. Į kiekvienos žmonių grupės mitybos racioną buvo įtraukta žuvininkystės fermoje išauginta lašiša, kuri buvo šeriama pašaru su padidintu, standartiniu arba baziniu kiekiu omega-3 riebalų rūgščių. Tyrimo laikotarpiu, kuris tęsėsi šešias savaites, kiekvienas iš tiriamųjų gavo po penkis patiekalus iš lašišos per savaitę (apie 700 g žuvies per savaitę).

Tyrimo rezultatai pasibaigus eksperimentui parodė, kad visų grupių tiriamųjų cholesterolio kiekis kraujyje buvo sumažėjęs. Grupės žmonių, kurie buvo maitinami lašiša šeriama pašaru su padidintu kiekiu omega-3 riebalų rūgščių, sveikatos rezultatai buvo geriausi, lyginant su kitomis grupėmis. Tačiau, netgi tos grupės žmonės, kurie valgė lašišą, šeriamą pašaru su baziniu kiekiu omega-3 riebalų rūgščių, gavo 15 kartų daugiau omega-3 riebalų rūgščių nei būtų gavę vartodami kitos rūšies mėsą. Žuvininkystės fermoje išaugintos lašišos pašare su padidintu kiekiu omega-3 riebalų rūgščių buvo100 proc. žuvų taukų, standartiniu – 50 proc. žuvų taukų ir 50 proc. rapsų aliejus, baziniu – tik augalinis aliejus.

Atliktas tyrimas patvirtino anksčiau skelbtą informaciją, kad riebalų rūgštys omega-3 patekusios į organizmą valgant riebią žuvį (pavyzdžiui, lašišą) teigiamai veikia žmogaus sveikatą. Norvegijos mokslininkų eksperimentas su pacientais, sergančiais širdies ligomis parodė, kad gydymo procese svarbu vartoti žuvį su dideliu kiekiu omega-3 riebalų rūgščių.

Lašiša yra saugus ir sveikas maistas, pasižymintis sočiu bei savitu skoniu.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius