Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mėlynių gydomosios savybės

Mėlynė – ne tik skani ir maistinga uoga, bet ir per ilgus amžius liaudies medicinos patikrinta gydomoji priemonė. Gydomosiomis savybėmis pasižymi tiek šviežios uogos, tiek ir džiovintos. Naudingi ir mėlynių lapai. Iš jų ruošiama arbata, kuri padeda sergant šlapimo pūslės ligomis.
Mėlynės
Mėlynės / Maryam Aljahdali, Flickr.com
Temos: 1 Mėlynės

Sunokusios uogos būna tamsiai mėlynos spalvos. Valgomos ne tik šviežios uogos, iš jų verdamos uogienės, kompotai, spaudžiamos sultys, daromas vynas ir pan. Uogos yra mažai kaloringos, todėl jas mėgti turėtų norintys sulieknėti.

Mėlynes galima vadinti „jauninančiomis“ uogomis, jose esantys antioksidantai lėtina organizmo senėjimo procesus. Šių uogų gydomosios savybės yra vertinamos ne tik liaudies medicinos žinovų, bet ir mokslininkų. Mėlynėse yra trijų rūšių cukraus: gliukozės, fruktozės ir sacharozės, kurie bendrai sudaro 10 proc. 100 g uogų. Jose taip pat yra pektinų, rauginių medžiagų, pigmentų, citrinos, obuolių ir pieno rūgščių, eterinių aliejų, vitaminų (C, B1, B2, P, PP), mineralinių elementų (geležies, mangano, kalio, natrio, kalcio, magnio, fosforo ir kt.).

Užšaldytos mėlynės išsaugo savo gydomąsias savybes. Tai gera alternatyva džiovinimui. Tokiu būdu apsirūpinsite šių uogų atsargomis iki sekančio sezono. O mėlynių lapelius susidžiovinkite ir laikykite medžiaginiuose maišeliuose arba popierinėse dėžutėse.

Mėlynių gydomosios savybės vertinamos ir pripažįstamos ne tik liaudies medicinoje, bet ir šiuolaikiniame moksle:

  • Mėlynės padeda organizme gaminti labai svarbią medžiagą – melatoniną, kurio dažnai trūksta normaliai imunines sistemos veiklai palaikyti. Melatoninas būtinas antivėžiniuose procesuose, šalina iš kraujo laisvuosius radikalus, taip pat padeda palaikyti bendrą organizmo tonusą.
  • Mėlynės tuo pačiu metu normalizuoja ir viduriavimą, ir vidurių užkietėjimą, teigiamai veikia virškinimo trakto darbą, skatina opų gijimą. Nuo šių negalavimų padeda ir uogos, ir nuoviras iš lapų. Be to, mėlynės yra gera ląsteliena, kuri padeda šalinti įvairius toksinus ir nereikalingas medžiagas iš žarnyno, taip pagerina jo darbą.
  • Mėlynės yra natūralus antibiotikas. Uogos, arbata iš jų uogienės, lapų nuoviras padeda stiprinti imunitetą, tinka vartoti sergant gripu, peršalimo ligomis. Šis natūralus antibiotikas neturi kontraindikacijų ar šalutinio poveikio.
  • Mėlynes rekomenduojama valgyti diabetikams, nes padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje. Rekomenduojama vartoti ir arbatą iš mėlynių lapų (50 g šviežių lapų užvirinti litre vandens).
  • Nuo seno buvo žinoma: kas valgo mėlynes, geriau mato naktyje. Šios uogos gerina regėjimą padeda pavargusioms akims. Daugelis regėjimui gerinti skirtų preparatų yra pagaminti mėlynių pagrindu. Akims naudingos tiek šviežios, tiek džiovintos uogos.
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius