Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Organizmas praneša kokių vitaminų jam trūksta

Psichologai ir dvasiniai mokytojai dažnai kartoja: įsiklausykite į save, klausykite savo vidinio balso, kūno... Jie visiškai teisūs. Organizmas mums siunčia aiškius signalus ir ženklus, jei kažkas netvarkoje. Kai kurie iš signalų yra tokie konkretūs ir akivaizdus, kad sunku jų nepastebėti. Pabandykime juos iššifruoti.
Įsiklausykite, ko reikia jūsų organizmui
Įsiklausykite, ko reikia jūsų organizmui / Nickolai Kashirin, Flickr.com

Simptomas: įtrūkę lūpų kampučiai, sausos lūpos.

Dažnai šis simptomas paplitęs vegetarų tarpe, nes jų organizmas negauna pakankamai geležies, cinko, B grupės vitaminų. Taip pat ši problema kamuoja žmones, kurie valgo per mažai baltymų, o jie yra svarbūs stipriam imunitetui palaikyti.

Organizmui trūksta: geležies ir cinko, taip pat vitaminų, tokių kaip niacinas (B3), riboflavinas (B2) ir B12.

Į savo racioną reikia įtraukti: paukštieną, lašišą, tuną, kiaušinius, austres, moliuskus, saulėje džiovintus pomidorus, riešutus, ankštines daržoves. Geležies įsisavinimą sustiprins C vitaminas, kuris taip pat padeda kovoti su infekcijomis. Todėl nepakenks valgyti daugiau daržovių, o ypač brokolių, paprikos ir kopūstų.

Simptomas: plaukų slinkimas, veido paraudimas ir pleiskanojimas.

Tai signalas, kad nepakanka biotino. Mūsų organizmas gali apsirūpinti vitaminų atsargomis, tačiau ne visomis. Riebaluose tirpių vitaminų (A, D, E, K) galima prikaupti, tačiau vitamino B7 atsargų organizmas neprikaups, nes jis yra tirpus vandenyje.

Organizmui trūksta: biotino (B7), kuris yra svarbiausias vitaminas plaukams.

Į savo racioną reikia įtraukti: virtus kiaušinius, lašišą, avokadus, grybus, žiedinius kopūstus, soją, riešutus, avietes, bananus.

Iš savo raciono vertėtų išbraukti: žalius kiaušinius, dėl juose esančio avidino, kuris prisijungia biotiną ir šis negali rezorbuotis žarnyne.

Simptomas: spuogai (raudoni arba balti, kaip sergant akne) ant skruostų, rankų, šlaunų, sėdmenų.

Organizmas negauna beta karotino, medžiagos, iš kurios organizmas gamina A vitaminą. Taip pat šis simptomas byloja apie D vitamino deficitą.

Organizmui trūksta: nepakeičiamų riebalų rūgščių bei A ir D vitaminų.

Į savo racioną reikia įtraukti: lašišą, sardines, riešutus (graikinius, migdolus), linų sėklas. Vitamino A atsargas papildys žalumynai ir raudonos daržovės (morkos, raudonoji paprika). Kad D vitaminas būtų gerai įsisavinamas, reikalingi A ir K vitaminai.

Simptomas: nutirpimas, rankų ir kojų dilgčiojimas.

Problema susijusi su nervų galūnėmis, ji sukelia nerimo jausmą, depresiją, anemiją, nuovargį, hormonų pusiausvyros sutrikimus.

Organizmui trūksta: folio rūgšties (B9), B6, B12 vitaminų.

Į savo racioną reikia įtraukti: špinatus, šparagus, burokėlius, kiaušinius, aštuonkojus, midijas, moliuskus, austres, paukštieną.

Simptomas: raumenų mėšlungis, juntamas duriantis skausmas kojų pirštuose, blauzdose, kulkšnyse, nugaroje ir kojose.

Jei dažnai kamuoja mėšlungis, vadinasi, trūksta tam tikrų mineralinių medžiagų. Taip gali nutikti intensyvių treniruočių metu, nes stipriai prakaituojant organizmas netenka daugiau mineralų ir vandenyje tirpių B grupės vitaminų.

Organizmui trūksta: magnio, kalcio ir kalio.

Į savo racioną reikia įtraukti: bananus, migdolus, lazdyno riešutus, vyšnias, obuolius, greipfrutus, brokolius, kininius kopūstus, tamsias lapines daržoves, špinatus, kiaulpienes.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius