Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Produktai, kurie gali apsaugoti nuo vėžio

Susirgimų vėžiu priežasčių labai daug, tačiau viena iš jų yra neteisinga mityba. Ką gi reikia valgyti, kad apsaugotume savo organizmą nuo vėžio?
Pomidorai apsaugo ir nuo vėžio
Pomidorai apsaugo ir nuo vėžio / Corey Burger, Flickr.com
  • Kopūstai

Iš visų daržovių kopūstai yra turtingiausi specialiomis priešvėžinėmis medžiagomis, kurios neleidžia vystytis šiai ligai. Ypač naudingi Briuselio kopūstai ir brokoliai. Atlikti tyrimai parodė, kad pakanka net nedidelės brokolių porcijos (100 g per dieną), kad sumažinti prostatos ir plaučių vėžio riziką. O Briuselio kopūstai pasižymi anti-kancerogeninėmis savybėmis, taip pat juose yra didelis kiekis kalcio, natrio, fosforo ir geležies.

  • Svogūnas ir česnakas

Šios daržovės gali užkirsti kelią genų pažeidimams, kurie sukelia vėžinių susirgimų vystymąsi. Ypač veiksminga apsauga nuo žarnyno vėžio – česnakinė terapija. Geriausia česnakus vartoti šviežius, juos susmulkinti, palikti 10–15 min., po to suvalgyti.

  • Pomidorai

Dėl specialaus pigmento, kurio taip pat yra raudonose paprikose, pomidorai pasižymi priešvėžiniu poveikiu. Pomidorai naudingi ne tik švieži, bet ir kitokio pavidalo ar konsistencijos: pomidorų pasta, sultys, padažas, kečupas.

  • Mėlynės ir avietės

Mėlynės apsaugo organizmo ląsteles nuo pažeidimų, dėka jose esančio didelio antioksidantų kiekio. O tamsiai mėlynas pigmentas stiprina regėjimą ir apsaugo nuo akių ligų. Ir mėlynėse, ir avietėse yra elagino rūgšties, kuri svarbi vėžio prevencijai.

  • Žalioji arbata

Žalioji arbata yra vienas iš lyderių pagal antioksidantų ir anti-kancerogenų kiekį. Šis gėrimas mažina navikų atsiradimo riziką. Tyrimais įrodyta, kad žaliosios arbatos vartojimas (apie 5 puodeliai per dieną) sumažina krūties vėžio riziką. Tačiau šią arbatą reikia gerti teisingai: manoma, kad gėrimo pagardinimas pienu, arba tiksliau, bet kokiais pieno baltymais, sumažina antioksidantinį poveikį.

  • Prieskoniai

Pats mėgstamiausias indų prieskonis karis, pasirodo, ne tik padeda sulieknėti, tačiau ir neleidžia daugintis vėžinėms ląstelėms. Šis apsaugantis nuo vėžio poveikis yra į kario sudėtį įeinančios ciberžolės dėka, tiksliau dėl joje esančio kvapnaus komponento kurkumino.

  • Kartusis šokoladas

Kartusis šokoladas turtingas antioksidantais, o tai reiškia, kad apsaugo sveikas ląsteles nuo pažeidimų ir vėžio formavimosi. Šią savybę šokoladui suteikia kakavos pupelės, todėl reikia žiūrėti, kad jų šio skanumyno sudėtyje būtų kuo daugiau. Norint geresnės apsaugos, profilaktikai pirkite ne šiaip „juodą“ ar „kartųjį“ šokoladą, o tą, kuriame kakavos yra ne mažiau nei 65 procentai. Rekomenduojama šokolado dienos dozė – 30–40 g.

  • Kava

Atlikti tyrimai parodė, kad kasdien geriant gėrimus, kuriuose yra kofeino, sumažėja vėžio rizika. Vienas kavos puodelis rytais mažina prostatos vėžio riziką, o 3–4 puodeliai per parą sumažins šansus susirgti žarnyno vėžiu.

Tiesa, yra manoma, kad kava gali šiek tiek padidinti krūties ir plaučių vėžio riziką, tačiau mokslininkai tvirtina, kad susirgimų riziką padidina ne pats gėrimas, o su juo susiję vartojimo įpročiai – rūkymas, saldumynai.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius