-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulės vonios: įdegio poveikis sveikatai

Vasarą ilsimės prie jūros, mėgaujamės saule ir pasipuošiame bronziniu įdegiu. Tačiau ar nekenkia sveikatai saulės vonios?
Paplūdimys
Paplūdimys / Dennis Beidle, Flickr.com
Temos: 1 Saulė

Kuomet ilgai būname saulėje, mus veikia kenksmingi ultravioletiniai spinduliai, kurie sukelia odos paraudimą, o jos patamsėjimas – tai tik apsauginė reakcija, kuri kyla, kuomet padidėja pigmento melanino gamyba, kuris vėliau kaupiasi gilesniuose epidermio sluoksniuose.

Kuo naudingos saulės vonios?

Kuomet mėgaujamės saulės voniomis, padidėja hormono endorfino (laimės hormono) kiekis, kuris pagerina nuotaiką. Be to, ultravioletiniai spinduliai pagerina medžiagų apykaitos veiklą, dėl jų poveikio mažėja cholesterolio kiekis, organizmas gauna D vitamino (jis ypač reikalingas kaulams ir dantims), stiprėja imunitetas.

Ypač naudinga būti saulėje žmonėms, kurių oda riebi, nes ultravioletiniai spinduliai valo užsikimšusias riebalines liaukas, todėl normalizuojasi jų veikla. Tai padeda sumažinti spuogų atsiradimą, oda tampa gražesne.

Kuo kenksmingos saulės vonios?

Žmogaus, kuris piktnaudžiauja saulės voniomis oda tampa grubi, dėl sustorėjusio raginio sluoksnio, sausa, pleiskanojanti, paspartėja jos senėjimo procesas. Be to, ilgas buvimas saulėje gali sukelti odos nudegimus.

Taip pat neigiamai saulė veikia plaukus: jie tampa sausi, lūžinėjantys, ploni, praranda spalva.

O pati pavojingiausia ilgo buvimo saulėje pasekmė – odos vėžio rizika.

Taigi, dvi medalio pusės – įdegis turi ir teigiamą, ir neigiamą poveikį.

Kaip nekenkiant sveikatai mėgautis saule?

Šias paprastas taisykles žinome visi, tačiau daugelis apie jas pamirštame. Tačiau atminkite, kad nudegimas saulėje turi daug neigiamų pasekmių.

  • 1 taisyklė. Optimalus laikas mėgautis saulės voniomis nuo 9 iki 11 val. ryte ir nuo 16 iki 19 val. vakare. Likęs laikas netinkamas ilgam buvimui saulėje, tai pavojinga jūsų odai.
  • 2 taisyklė. Prieš pradedant degintis, būtina pasitepti odą apsauginiu kremu nuo saulės. Žmonėms, turintiems tamsią odą pakaks kremo, kurių SPF 5–10, o visiems likusiems tinkamiausias variantas bus kremas su ne mažiau nei 15 SPF. Veidui rinkitės kremą, kurio SPF 50.
  • 3 taisyklė. Ši taisyklė padės, jei nesilaikėte 1 ir 2 taisyklių. Tad ką daryti, jei nudegėte saulėje? Tokiu atveju, galite pasinaudoti medicinine priemone, patepti odą tepalu su Pantenoliu. Liaudies medicina pataria pasinaudoti grietine. Ji maloniai vėsina odą, o jos poveikis toks pat, kaip ir brangių pirktinių priemonių. Jei po ranka neturite nei tepalo su Pantenoliu, nei grietinės, tuomet pasinaudokite paprasčiausiu drėkinančiu kūno kremu, kurio visuomet turėkite einant į pliažą. Nudegimas saulėje sukelia organizmo dehidrataciją, todėl gerkite daug skysčių, ypač tinka žalioji arbata ir granatų sultys.
  • 4 taisyklė. Juoda spalva pritraukia saulės spindulius, balta – atstumia, tad karštą vasarą pirmenybę teikite baltiems rūbams. Nepamirškite galvos apdangalo, kad negautumėte saulės smūgio.

Prieš pradedant degintis pagalvokite: darote tai tam, kad leistumėte organizmui pailsėti ar tik dėl gražaus bronzinio įdegio? Atminkite, kad įdegis turi ir teigiamų, ir neigiamų pasekmių. Tad mėgaukitės saulės voniomis protingai!

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius