-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sulčių nauda ir jų šalutinis poveikis

Kad ir koks naudingas produktas mūsų organizmui būtų, jis taip pat gali turėti ir šalutinį poveikį. Ne išimtis ir sultys. Jose gausu įvairių vitaminų, pasižymi teigiamu poveikiu organizmui, tačiau sergant tam tikromis ligomis, jų gėrimas gali būti net pavojingas sveikatai.
Pomidorų sultys
Pomidorų sultys / Breville USA, Flickr.com

Tos pačios sultys vieniems padeda, o kitiems gali net pakenkti. Pavyzdžiui, šviežiai išspaustos sultys iš populiarių daržovių – pomidorų, agurkų ir kopūstų – lengvai paruošiamos, yra skanios ir pasižymi didele nauda organizmui, tačiau esant kai kuriems susirgimams, jas vartoti yra pavojinga.

Pomidorų sultys. Jas naudinga gerti žmonėms, kuriuos kankina patinimai ir skysčių susilaikymas organizme. Pomidorų sultys padeda esant peršalimui, stiprina kapiliarus, yra gera profilaktinė priemonė aterosklerozei, mažina apetitą. Šiose sultyse gausu C vitamino ir kalio, todėl itin tinkamos nėščiosioms. Tačiau, labiausiai pomidorų sultys vertinamos dėl jose esančio likopeno, kuris itin efektyvus gydant onkologinius susirgimus. Profilaktiškai reikia išgerti 2 l sulčių arba suvalgyti 3 kg šviežių pomidorų kas dieną. Likopeno taip pat gausu arbūzuose, abrikosuose ir raudonuosiuose greipfrutuose.

Tačiau šios skanios, naudingos ir daugelio mėgiamos sultys nėra visiškai „nekaltas“ gėrimas, jos gali ir pakenkti. Žmonės, sergantys tulžies akmenlige turėtų riboti pomidorų sulčių vartojimą. Tokiu atveju, tik pasikonsultavus su gydytoju galima jas įtraukti į savo racioną.

Agurkų sultys. Stiprina širdies kraujagysles, reguliuoja spaudimą, stimuliuoja smegenų veiklą, gerina atmintį. Tačiau ir šių sulčių negalima gerti visiems. Jų reikia vengti žmonėms, sergantiems tulžies ir inkstų ligomis. Atminkite, kad grynų agurkų sulčių per dieną galima išgerti ne daugiau kaip 100 g. Jų poveikį sustiprina įvairūs kokteiliai, maišant jas su kitomis sultimis:

agurkų sultys (100 g) + morkų sultys (100 g);
agurkų sultys (100 g) + morkų sultys (50 g) + burokėlių sultys (50 g);
agurkų sultys (100 g) + juodųjų serbentų sultys (100 g);
agurkų sultys (100 g) + obuolių sultys (50 g) + greipfrutų sultys (50 g).

Agurkų sultys turtingos kaliu ir kalciu, kurie itin reikalingi, jei slenka plaukai, lūžinėja nagai. Šiomis sultimis galima valyti veido odą, jos veikia drėkinančiai ir maitinančiai. O karštu oru agurkų sulčių tonikas puikiai vėsina odą.

Kopūstų sultys. Jos itin naudingos peršalus, dėl didelio vitamino C kiekio. O jodas ir fitoncidai padeda įveikti anginą ir bronchitą. Mažai kaloringos kopūstų sultys tinkamos gerti norint sumažinti svorį, nes jos lėtina angliavandenių virtimą riebalais. Folinė rūgštis, amino rūgštys, mikroelementai ir U vitaminas – visa tai rasite kopūstų sultyse. Jos rekomenduojamos skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės profilaktikai, efektyvios gydant tuberkuliozę. Naudinga šias sultis gerti, jei kankina nemiga, norint sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, esant vidurių užkietėjimui.

Kopūstų sulčių negalima gerti žmonėms, kurie serga virškinamojo trakto ligomis, paūmėjus opaligei.

Šviežiai spaustas kopūstų sultis galima pagardinti citrinos sultimis arba medumi, tačiau įdėję druskos prarasite naudingas maistines medžiagas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius