Meilės dienos proga žmonės kviečiami dovanoti kraujo

Krikščionybės žiniasklaidos tarnyba ir interneto tinklalapis tikiu.lt tęsia prieš kelis metus pradėtą tradiciją ir kviečia Šv.Valentino dienos proga tapti neatlygintinais kraujo donorais.
Valentino dienos proga žmonės kviečiami paaukoti kraujo.
Valentino dienos proga žmonės kviečiami paaukoti kraujo. / Krikščionybės žiniasklaidos tarnybos nuotr.

Viena iš dienų, kai dažniausiai linksniuojamas žodis meilė, tampa Šv. Valentino diena. Tad šią progą kviečiama panaudoti konkrečiai meilės išraiškai – kraujo donorystės propagavimui. „Nėra didesnės meilės, kaip gyvybę už draugus atiduoti“, – sakė Jėzus (Jn 15,13). Ir pats parodė pavyzdį: dovanojo gyvybę, savo kraują. Todėl visi norintieji kviečiami įsilieti į akciją: „Meilė – tai save dovanoti“.

Kai kuriuos nuo kraujo donorystės atbaido būgštavimai, kad tai kenkia sveikatai, bet neretai šios mintys tėra tik mitai – nepagrįstos baimės.

Kai kuriose Europos šalyse (pvz., Skandinavijoje) 98–100 proc. kraujo donacijų yra neatlygintinos, tuo tarpu Lietuvoje, nors ir daugėja neatlygintinų donacijų, didžioji dalis dar yra atlygintinos. Beje, praėjusiais metais ženkliai sumažėjo neatlygintinų donorų dėl sunkmečio, o kraujo centrus užplūdo norinčių duoti kraujo už atlygį. Jei 2008 m. jau per 30 proc. kraujo donorų davė neatlygintinai, tai praėjusiais – tik per 20 proc. visų davusiųjų.

Pagal Europos Sąjungos direktyvas, Lietuva taip pat turi sparčiai siekti, kad kraujo donorystė taptų neatlygintina. Kasdien apie 100–120 žmonių Lietuvoje prireikia kraujo. Poreikis tiesiog gyvybiškai svarbus, o donorystės reikšmės svarbos suvokimu atsiliekame nuo išsivysčiusių šalių.

Kad būtų patenkinti poreikiai, kiekvieną dieną tenka paimti iki 400 kraujo dozių, per mėnesį — apie 8500 dozių.

Kai kuriuos nuo kraujo donorystės atbaido būgštavimai, kad tai kenkia sveikatai, bet neretai šios mintys tėra tik mitai – nepagrįstos baimės. Kita vertus, jei dėl kraujo dovanojimo ir patiriami kai kurie sunkumai, nepatogumai – tai tebūna tikrosios meilės liudijimas.

Norintieji duoti kraujo ar sužinoti, kaip tam pasirengti, kokiose Lietuvos vietose jis imamas ir kada, raginami kreiptis į Lietuvos Kraujo centrus. Nei lašelis kraujo nenukris be reikalo – kažkas liks labai dėkingas!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius