Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 09 22

Vilnius taupys šviesą

Įkandin Kauno, kuriame gatvių apšvietimas įjungiamas tik 21.45 val. ir planuojama kai kuriose gatvėse tamsiu paros metu apskritai išjungti šviesą, taupyti ketina ir Vilniaus miestas. Tačiau galimybės kol kas tik svarstomos.
Baltasis tiltas naktį
Sostinės valdžia tikina, kad nepaisant taupymo apšvietimo kokybė mieste nenukentės. / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.
Temos: 2 Taupymas Švietimas

„Taupysime kaip ir visi, bet tai nereiškia, kad bus išjungtos ištisos gatvės“, – sakė meras Vilius Navickas ir užsiminė, kad gali būti „išjungta kas trečia, kas penkta lempa“.

Už miesto paslaugas ir ūkį atsakingas vicemeras Romas Adomavičiaus teigė, jog kol kas dar skaičiuojama, kaip elgtis. Tačiau neatmetama galimybė, kad galėtų būti išjungta ir kas antra Vilniaus gatvių lempa. Tiesa, sostinės valdžia tikina, kad apšvietimo kokybė mieste nenukentės.

Vicemeras atkreipė dėmesį, kad per metus Vilniaus apšvietimas kainuoja apie 5 mln. litų. Palyginti su milijardą siekiančiu sostinės biudžetu, šioje srityje labai daug nesutaupysi. Todėl, anot vicemero, svarbesnis tikslas – visos miesto apšvietimo sistemos modernizacija.

Pasak R.Adomavičiaus, atnaujinimo metu būtų diegiamos elektrą taupančios lempos, kompiuterizuojamas šviestuvų valdymas, „kad būtų galima išjungti ne visą gatvę, o vieną reikiamą lempą“. Tokiu būdu būtų galima efektyviau sustyguoti miesto apšvietimą ir gatvių žibintai nedegtų, kada nereikia.

Miesto apšvietimo sistemos modernizacija kainuotų 15 milijonų litų, tačiau ji esą atsipirktų per 4–5  metus. Atnaujinimo procesą savivaldybė norėtų organizuoti koncesijos būdu. Dar šiemet žadama skelbti konkursą norinčioms dalyvauti įmonėms.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius