Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 07

Popieriaus rūšiavimas ir perdirbimas – svarbiausios gairės

Kiekvieną dieną buityje neišvengiamai susiduriame su vienos ar kitos rūšies atliekomis. Popierius – viena iš atliekų, kurio rūšiavimui skirti konteineriai prisipildo greičiausiai. Nenuostabu – popieriniai gaminiai buityje itin dažni, tačiau pastebima, kad dažnai į popieriaus ir kartono konteinerius metamos atliekos, kurios neturėtų ten būti.
Šiukšlių rūšiavimas
Šiukšlių rūšiavimas / 123RF.com nuotr.

Kaip išvengti dažnai pasitaikančių popieriaus rūšiavimo klaidų ir ką svarbiausia reikėtų žinoti apie popieriaus perdirbimo procesą, šiandien ir aptarsime.

Trumpai apie popieriaus virtimą kitais gaminiais

„Gamtos ateities“ viešinimo ir marketingo vadovės Dianos Ramanauskaitės teigimu, tinkamai išrūšiuodami popieriaus ir kartono atliekas padidiname jų perdirbimo galimybes į naujus gaminius, panaudojant kaip žaliavą gofruoto kartono gamybai, kartoninei pakuotei, kartoniniam koriniui užpildui, tualetiniui popieriui, popieriniams rankšluosčiams, servetėlėms ir nosinaitėms.

Asmeninio archyvo nuotr./Diana Ramanauskaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Diana Ramanauskaitė

Popieriaus perdirbimas prisideda prie miškų kirtimo mažinimo – viena perdirbto popieriaus tona išsaugo iki 17 medžių, tausoja kitus gamtinius išteklius. Taip pat perdirbtas popierius teršia aplinką 73 % mažiau nei gaminamas iš pirminių žaliavų. Iš namų surinktos popierinių pakuočių atliekos, pagal šalyje nustatytą tvarką, yra vežamos į antrinių žaliavų perrūšiavimo bazę. Ten, naudojant rūšiavimo įrenginius, grupuojamos, tada supresuojamos ir atiduodamos perdirbimo įmonėms. Po šio pakartotinio rūšiavimo netinkamos perdirbti atliekos naudojamos energijai gaminti.

Pagrindinės rekomendacijos rūšiuojant popierių

„Gamtos ateities“ viešinimo ir marketingo vadovė sako, kad netinkamas pakuočių atliekų rūšiavimas, išmetant jas į ne jų surinkimui skirtus rūšiavimo konteinerius, gerokai apsunkina procesą. Kuo teisingiau gyventojai rūšiuos popieriaus atliekas jau pirmajame jų surinkimo etape, į šalia namų pastatytus specialius konteinerius, tuo daugiau jo bus galima panaudoti dar kartą.

Kaip žinoma, popieriaus pluoštą įmanoma perdirbti iki septynių kartų. Netinkamos atliekos yra deginamos ir naudojamos energijai gaminti. Skaičiuojama, kad gaminant pakuotes iš perdirbto popieriaus pluošto reikia iki 40 procentų mažiau energijos nei pakuotėms, kuriamoms iš pirminės žaliavos. Statistiniai duomenys rodo, kad šiandien pasaulyje surenkama ir antrinėmis žaliavomis tampa tik vidutiniškai pusė popieriaus ir kartono atliekų – iš 85 mln. t perdirbama apie 44 mln. t, tad tobulėti dar turime kur.

Šiandien pasaulyje surenkama ir antrinėmis žaliavomis tampa tik vidutiniškai pusė popieriaus ir kartono atliekų.

Rūšiuojant popieriaus atliekas vertėtų atminti, kad išsineštinio maisto kartoninės dėžutės nėra netinkamos perdirbti. Turbūt dažniausiai taip nutinka su picų, mėsainių dėžutėmis, kuriose likę maisto: riebalai užteršia pakuotę ir padaro ją nebetinkamą perdirbti. Jei suvalgius maistą dėžutė lieka švari, tada galima ją mesti į popieriui skirtą konteinerį. Jei, visgi, yra ištepta, nuplėškite viršutinę dėžutės dalį (tik švarią) ir meskite ją į rūšiavimo konteinerį, o apatinę – į mišrių atliekų konteinerį.

Būtina įsidėmėti, kad išrūšiuotos popieriaus atliekos privalo būti švarios, neužterštos kitomis medžiagomis, sausos. Dėl šios priežasties perdirbti netinka ir popierius, tapetai, užteršti tepalais, dažais, alyva, betonu ar kitomis statybinėmis medžiagomis.

D. Ramanauskaitė tikina, kad svarbu prisiminti, kad išmetant įvairius prirašytus sąsiuvinius sąvaržėlių išsegti nereikia; ant popieriaus ir kartoninių dėžių gali būti palikta lipni juostelė. Vokai, iš vidaus dengti burbuline plėvele, priskiriami kombinuotoms pakuotėms – juos meskite į plastiko atliekoms skirtą konteinerį. Arba jei atskirsite medžiagas, tada popierių – į popieriui skirtą konteinerį, plastiką – į plastiko atliekoms skirtą konteinerį.

Pirkinių kvitus / čekius meskite į mišrių komunalinių atliekų, ne rūšiavimo, konteinerius. Visų pirma, tai nėra pakuotės. Antra, daliai kasos juostų pagaminti naudojamas termopopierius – jis nėra perdirbamas.

Išrūšiuotos popieriaus atliekos privalo būti švarios, neužterštos kitomis medžiagomis, sausos.

Nors plastikas sudaro mažą saldainių popierėlių pakuotė dalį, jų negalima perdirbti kartu su popierinių pakuočių atliekomis. Šias pakuotes, pagamintas iš plastiku dengto popieriaus ir turinčias slidžią vidinę pusę, priskiriame kombinuotoms pakuotėms, tad jas reikia mesti į plastikui skirtą atliekų rūšiavimo konteinerį.

Taip pat visada reikėtų įvertinti prieš išmetant popieriaus atliekas, ar tikrai rankose laikote švarų popierių, ar popierių su galimomis priemaišomis. Paprastas pavyzdys – knyga kietu viršeliu.

Turbūt jums kyla klausimų: „kodėl, jei knygos viršelis yra kartoninis, jis yra neperdirbamas? Kodėl reikia jį atskirti ir mesti į mišrių atliekų konteinerį?“. Vis dėlto, tokius kietus viršelius perdirbti yra gana sudėtinga: neretai jie yra laminuoti, impregnuoti, klijuoti, tad dėl perdirbimo sunkumų juos naudingiau sudeginti išgaunant energiją. Todėl jei knygos turi kietą viršelį, rekomenduojame jį atskirti ir mesti į mišrių (komunalinių) atliekų konteinerį.

D. Ramanauskaitės teigimu, niekam nėra paslaptis, kad ypač senyvo amžiaus žmonės yra linkę atliekas deginti krosnyse, bet ne visų knygų viršeliai tiktų būti taip sunaikinti dėl aukščiau išvardintų priežasčių ir esančių cheminių, galimai kenksmingų, priemaišų. Degant šioms medžiagoms susidaro įvairūs kancerogeniniai, aplinkai ir žmonių sveikatai neigiamą poveikį turintys, junginiai.

Atminkite, kad neištuštintos nuo maisto likučių pakuotės, neišimti pakuočių įdėklai, kaip, pavyzdžiui, polietileno plėvelė ar putų polistirolas – užteršia rūšiuojamųjų atliekų srautą. Gali būti ir taip, kad tokios atliekos nebus surinktos tvarkytojų – gausite žinutę apie tai, kad šias atliekas būtina tvarkingai perrūšiuoti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Makulatūra
Luko Balandžio / 15min nuotr./Makulatūra

Lyg popierius – bet ne popierius

Kokios atliekos, intuityviai priskiriamos popieriui, visgi netinkamos rūšiuoti ir mesti į šių atliekų konteinerį? Dažniausiai pasitaikanti klaida: į popieriaus-kartono atliekoms skirtus konteinerius metamas tualetinis popierius, popieriniai rankšluosčiai, servetėlės, kepimo popierius. Išvardytos atliekos yra neperdirbamos, jos turi būti rūšiuojamos kartu su mišriomis atliekomis.

Taip pat į popieriaus atliekoms skirtus konteinerius negalima mesti:

  • supelijusio, drėgno popieriaus, kartono,
  • riebalais ir / ar maisto likučiais užteršto popieriaus ir kartono,
  • kalkinio popieriaus,
  • laminuoto popieriaus,
  • popieriaus, dengto plastiku, folija.

Popieriaus perdirbimas vienintelėje Lietuvos medienos pramonės įmonėje ir svarbūs patarimai gyventojams

Popierius Lietuvoje yra itin vertinga žaliava. Mūsų šalyje popierių sėkmingai perdirba ,,Grigeo“ – vienintelė Lietuvoje ir viena didžiausių popieriaus ir medienos pramonės įmonių grupių Baltijos šalyse.

„Grigeo Group“ vadovas Tomas Jozonis teigia, kad popieriaus perdirbimas yra ypač svarbi žiedinės ekonomikos dalis. Jo metu surinktos antrinės popieriaus žaliavos yra apdorojamos ir perdirbamos į naujus popieriaus produktus.

„Grigeo“ nuotr./Tomas Jozonis
„Grigeo“ nuotr./Tomas Jozonis

,,Popieriaus perdirbimo procesą mūsų įmonių grupėje galima suskirstyti į 4 pagrindines dalis. Pirmiausiai – plaušinimas ir valymas. Makulatūra yra susmulkinama ir sumaišoma su apyvartiniu vandeniu. Tokiu būdu gaunama plaušo ir vandens masė. Taip pat ši plaušo ir vandens masė yra valoma ir pašalinamos priemaišos (pvz., makulatūros ryšulių surišimo metalinės vielos, plastiko ir kt. atliekos).

Antra – formavimas ir presavimas: išvalyta makulatūros masė tolygiai paskirstoma ant tinklo ir naudojant besisukančius presavimo velenus, iš popieriaus juostos pašalinama didžioji dalis vandens, kuris grįžta atgal į procesą kaip apyvartinis vanduo.

Trečia – džiovinimas: likęs popieriuje vanduo yra išgarinamas naudojant aukštą temperatūrą. Na, ir ketvirta – vyniojimas ir pjaustymas: perdirbtas popierius pagal poreikį supjaustomas ir suvyniojamas pagal galutinio produkto specifikacijas. Šiame procese naudojama pati pažangiausia ir naujausia technologija, kuri taupo energetinius resursus, tausoja gamtos išteklius, užtikrina aukštą produkto kokybę, leidžia lygiavertiškai konkuruoti su kitais Europos gamintojais“, – pasakoja T. Jozonis.

Daugeliui įdomu, kuo dažniausiai virsta perdirbtas popierius. T. Jozonis teigia, kad „Grigeo Group“ įmonių grupėje perdirbtas popierius virsta žaliava gofruoto kartono gamybai, kartoniniu koriniu užpildu (kuris naudojamas kaip medžio drožlės plokštės pakaitalas baldų, automobilių pramonėje, durų gamyboje) bei higieniniu popieriumi. Toks popieriaus perdirbimas yra esminė dalis siekiant tvarios ateities, nes jis padeda mažinti neigiamą poveikį aplinkai, taupo išteklius ir skatina ekonominę bei socialinę naudą.

,,Popieriaus perdirbimas ne tik padeda sumažinti atliekų kiekį, bet ir skatina tvarumą visame gamybos ir cikle. „Grigeo Group“ įmonių grupė skiria didelį dėmesį aplinkosaugai. Ši sritis mus strategiškai svarbi, todėl esame išsikėlę tikslus ir vykdome nuolatinę stebėseną, investicijas, susijusius su ŠESD intensyvumo mažinimu bei energetinio efektyvumo didinimu. Taip pat vykdome mūsų veikloje susidarančių atliekų, kurios nukreipiamos į šalinimą mažinimo procesus“, – sako „Grigeo Group“ vadovas

123RF.com nuotr./Tualetinis popierius
123RF.com nuotr./Tualetinis popierius

T. Jozonio teigimu, įmonių grupė nuolat ieško inovacijų, kurios leistų sumažinti daromą poveikį aplinkai. ,,Vienas iš didžiausių šiuo metu vykdomų projektų – anaerobionio bioreaktoriaus įdiegimas ir paleidimas. Tai viena inovatyviausių gamybinių nuotekų valymo technologijų, kuri plačiai naudojama popieriaus perdirbime. Šių procesų metu ne tik pagerinsime nuotekų išvalymo kokybę, bet bus gaminamos ir biodujos, kurios leis dalinai pakeisti naudojamų gamtinių dujų kiekį, sumažinti ŠESD emisijas. Taip pat įsidiegėme saulės elektrines, kurios leis dalį reikalingos elektros energijos pasigaminti patiems.

Didžioji dalis (daugiau nei 75%) reikalingos šiluminės energijos jau ne vienerius metus yra pasigaminama deginant biokurą, kuris pakeitė naudotas gamtines dujas, tai leidžia sumažinti iškastinio kuro naudojimą, mažinant ŠESD emisijas“, – pasakoja T. Jozonis.

Vis tik, kad žaliavos perdirbimo procesas būtų sklandus, kiekvienam iš mūsų svarbu atidžiai žvelgti į popieriaus sunaudojimą, laikytis tvarumo standartų. „Grigeo Group“ vadovas turi ir tikslių patarimų, į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis popierinius produktus ir įvadina, kodėl svarbu rūšiuoti popieriaus atliekas.

,,Kadangi didžiausias kiekis makulatūros yra surenkamas iš gamintojų ir importuotojų, mūsų patarimas produktų dizainą kuriantiems žmonėms būtų naudoti kuo mažiau kombinuotos pakuotės, o spausdinant knygas mažinti intensyviai dažyto ryškių spalvų popieriaus bei perteklinio knygų, žurnalų pakavimo, aptraukiant juos plėvele. Dažnai tai, kas yra gražu iš rinkodarinės pusės, nėra tvaru, tad skatintume žmones būti sąmoningais renkantis produktus.

Na, o kasdieniniame gyvenime pagrindinis patarimas – pradėti rūšiuoti, jei dar to nedarote. Lietuvoje popierius perdirbėjas yra, poreikis išrūšiuotoms popieriaus atliekoms yra didelis, tačiau jos perdirbėją pasieks tik tuomet, jei bus atskirtos nuo maisto ar kitų biologinių atliekų. Taigi popierių meskite tik į tam skirtus konteinerius – tik tokiu būdu atskirtas jis tikrai pasieks perdirbėją, tad kiekvieno žmogaus indėlis yra labai svarbus“, – užbaigia T. Jozonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje