Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti
05 15

Už taromatuose paaukotą užstatą – pirmasis „Šlamančių“ miškas

Lietuvos gyventojų aktyviai palaikoma iniciatyva „Keisk tarą į šlamančius“ pasiekė pirmą svarbų rezultatą – už paaukotas užstato lėšas išpirkti du miško sklypai Druskininkų savivaldybėje. Bendras sklypų plotas siekia per 6 hektarus ir kartu su anksčiau „Sengirės fondo“ išpirktais miškais formuoja didesnį masyvą, apsaugotą nuo kirtimų ir žmogaus veiklos.
Raigardo slėnis
Raigardo slėnis / USAD

„Raigardo slėnis yra viena įspūdingiausių Lietuvos vietų su labai turtinga gamta. Norėdami išsaugoti unikalią aplinką, nusprendėme pradėti būtent nuo čia – pirmasis Šlamančių miškas yra legendinio Raigardo slėnio apylinkėse, Druskininkų savivaldybėje. Prie miško išsaugojimo prisidėjo kiekvienas žmogus, paaukojęs užstatą taromate“, – sako Gintaras Varnas, VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) vadovas.

Prie miško išsaugojimo prisidėjo kiekvienas žmogus, paaukojęs užstatą taromate.

Miškams išpirkti panaudoti 26065 eurai, kuriuos Lietuvos žmonės paaukojo per taromatus – užstatą pavertę į šlamančius. G. Varnas pabrėžia, kad iniciatyva tęsiasi, tad už toliau kaupiamas lėšas bus išperkami kiti seno miško plotai. Nuo žmogaus įsikišimo apsaugotuose Šlamančių miškuose išliks natūralios sąlygos gyvuoti ištisoms ekosistemoms ir retoms rūšims.

Ne pelno siekiančios įstaigos USAD teigimu, nuo iniciatyvos pernai lapkričio viduryje iki šių metų gegužės gyventojai per taromatus paaukojo jau daugiau kaip 50 tūkst. eurų ir tai atvėrė galimybes žvalgytis miškų, kuriuos galima išpirkti. Lėšos kaupiasi toliau, nes kampanija tęsiasi, o žmonės gali nuolat prisidėti prie natūralios gamtos išsaugojimo.

„Sengirės fondo“ duomenimis, išpirktas miškas žaliuoja Raigardo kraštovaizdžio draustinyje ir yra Europos Bendrijos svarbos buveinė – vakarų taiga. Čia vyrauja senesnės nei 90 metų pušys, taip pat senos eglės, beržai ir juodalksniai. Nustatyta, kad kai kurių medžių amžius siekia net 140–150 metų. Miškas unikalus itin stačiais šlaitais, o nusileidus – gausus Nemuno senvagių ir upelių.

Preliminariais skaičiavimais, užstatas už vieną gėrimų skardinę ar butelį leidžia išpirkti tūkstantį kvadratinių centimetrų išsaugomo miško. Tad 10 užstato pakuočių – jau visas kvadratinis metras seno, brandaus miško.

Raigardo vietovardis Lietuvoje nuo seno žinomas dėl legendos apie prasmegusį miestą ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio paveikslo–triptiko. „Paaukoto užstato dėka Raigardo apylinkės taps vis geriau žinomos ir dėl savo senųjų miškų“, – įsitikinęs USAD vadovas G. Varnas.

USAD/Raigardo slėnis
USAD/Raigardo slėnis

Pirmasis miškas, išpirktas už per iniciatyvą „Keisk tarą į šlamančius“ surinktas lėšas, bus pavadintas Šlamančių mišku. Kampanijos iniciatoriai tikisi, kad aukojimui įgyjant pagreitį netrukus bus galima išpirkti bei suformuoti daugiau panašių miškų, kurių pavadinimas įprasmins visuomenės indėlį į vertingų gamtos kampelių išsaugojimą. USAD duomenimis, būtent vasaros mėnesiai yra laikotarpis, kai užstato pakuotės aktyviausiai keliauja į taromatus ir surinkimo vietas.

Ne pelno siekianti įstaiga USAD savo kampanija „Keisk tarą į šlamančius“ pernai lapkritį pakvietė visuomenę prisidėti ir išsaugoti pačios gamtos suformuotas sengires ir visą jose esančią gyvybę. Per pirmuosius kampanijos mėnesius daugybei žmonių Lietuvoje įsiminė specialiai šiai iniciatyvai sukurtas vaizdo klipas ir daina, kurią atlieka atlikėjas, rašytojas, menininkas Žygimantas Kudirka (Mesijus) ir choras „Ąžuoliukas“.

Apie VšĮ „Užstato sistemos administratorius“:

Užstato sistema Lietuvoje veikia nuo 2016 m. Jos veikla šalyje rūpinasi Lietuvos gėrimų gamintojų, importuotojų bei pardavėjų įsteigta ne pelno organizacija VšĮ „Užstato sistemos administratorius“. USAD kasmet surenka 9 iš 10 į rinką išleidžiamų gėrimų skardinių bei vienkartinių stiklinių ir plastikinių butelių. Iš viso per 2023 metus surinkta ir perdirbti perduota 685,7 mln. vienkartinių pakuočių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius