Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dviračių kultūra: kasmet vis daugiau renginių

Per pastaruosius kelerius metus Lietuvoje ne tik plėtojosi dviračių infrastruktūra, tačiau ir padaugėjo dviratininkams skirtų renginių – nuo vietinių, sutraukiančių iki šimto šios transporto priemonės gerbėjų, iki masinių švenčių su tūkstančiais dalyvių. Jūsų dėmesiui – kelių iniciatyvų, puoselėjančių saugaus važiavimo dviračiu idėją, pristatymas.
Kasmet vis daugiau renginių dviračių entuziastams
Kasmet vis daugiau renginių dviračių entuziastams
Temos: 1 Dviratis

„Velomaratonas“ (Vilnius)

Jau ne pirmus metus vykstantį „Velomaratoną“ galima vadinti masiškiausiu dviračių renginiu Lietuvoje. Taip yra dėl to, kad jame suteikta galimybė praktiškai visiems – sportininkams ir mėgėjams, suaugusiems ir vaikams. 

Reikalavimai, kuriuos organizatoriai kelia dalyviams nesunkiai įvykdomi: reikia turėti techniškai tvarkingą dviratį, renginio metu dėvėti šalmą, laikytis saugaus važiavimo principų ir iš anksto užsiregistruoti.

2012 m. „Velomaratonas“ vyko rugpjūčio 25 d., tai buvo trečiasis toks renginys, sutraukęs dvigubai daugiau dalyvių, nei metus prieš tai – net 7500. Jame dalyvavo ne tik į Vilnių atvykę kitų miestų gyventojai, bet ir nemažai svečių iš užsienio. „Iki šiol Lietuva tikrai nebuvo mačiusi tiek daug dviratininkų vienoje vietoje. Gal netrukus galėsime vadintis ne tik krepšinio, bet ir dviračių šalimi“, – iškart po renginio yra sakęs vienas iš jo organizatorių Benediktas Vanagas.

Luko Balandžio nuotr./Renginio akimirka
Luko Balandžio nuotr./Renginio akimirka

Organizatoriai: VšĮ „Nacionalinis automobilių klubas“, UAB „Pitlane“.
Renginio tikslai: Puoselėti tokiomis vertybėmis, kaip ekologija, saugumas, sveikata ir šeima paremtą iniciatyvą, kuria siekiama stiprinti dviračių kultūrą Lietuvoje, formuojant naują ir išskirtinę tradiciją.
Kas gali dalyvauti: Įvairaus amžiaus dviračių gerbėjai (nepilnamečiams būtinas raštiškas tėvų ar globėjų sutikimas).
Planai: 2013 m. Velomaratonas Vilniuje vyks rugpjūčio 25 d., sekmadienį. Kaip ir šiemet, „Velomaratonas“ sutaps su daugiadienių dviračių plento lenktynių „Baltic Chain Tour 2012“ etapu. Plačiau: www.velomaratonas.lt

Kasmet vis daugiau renginių dviračių entuziastams
Kasmet vis daugiau renginių dviračių entuziastams

„Kritinė masė“ (įvairūs Lietuvos ir viso pasaulio miestai)

„Kritinė masė“ (angl. „Critical Mass“) – visame pasaulyje paskutinį mėnesio penktadienį vykstanti akcija. Jos metu žmonės dviračiais ar kitu savaieigiu transportu važinėjasi miestų gatvėmis. Pirmasis toks važiavimas įvyko 1992 m. rugsėjo 25 d. San Franciske (JAV). Šiuo metu šie važiavimai vyksta daugiau kaip 300 pasaulio miestų.  

„Kritinė masė“ oficialiai neturi nei vadovų, nei jokių varžymosi elementų, nei keliamų tikslų. Tiksliau, pagrindinis deklaruojamas tikslas vis tik yra: susitikti kartą per mėnesį ir džiaugtis važiavimo saugumu. Šie važiavimai įdomūs ir tuo, jog dažniausiai neturi jokio aiškiai iš anksto suplanuoto ir bendrai pasitvirtinto maršruto – didelė dalis dviratininkų seka paskui važiuojančius būrio priekyje. Tiesa, pastaraisiais metais, kai šie važiavimai tapo vis masiškesni, maršrutas apgalvojamas pasirenkant populiariausius kelius.  Į Lietuvą “Kritinė masė” atkeliavo 2005 m. gegužę, pirmasis važiavimas įvyko Vilniuje. Nuo 2006 m. pavasario „Kritinės masės“ žygiai prasidėjo ir Kaune, 2008 m. kovą Klaipėdoje, rugpjūtį – Panevėžyje, 2009 m. gegužę – Šiauliuose.

Kritinės Masės organizatorių nuotr./Kritinės masės akimirka Kėdainiuose
„Kritinės Masės“ organizatorių nuotr./„Kritinės masės“ akimirka Kėdainiuose

Organizatoriai: Nėra, tad kartais ši iniciatyva vadinama “organizuotu atsitiktinumu”.
Renginio tikslai: Susitikti su bendraminčiais ir džiaugtis važiavimo dviračiu galimybe, propaguoti dviratį, kaip alternatyvą kitokiam transportui.
Kas gali dalyvauti: Įvairaus amžiaus dviračių gerbėjai.
Plačiau: http://criticalmass.wikia.com/wiki/List_of_rides (šiame interneto puslapyje puslapyje jūs rasite pasaulio miestų, kuriuose vyksta Kritinės masės važiavimai, sąrašą).

Akcija „Pirmoji taisyklė – suagumas“ (įvairūs Lietuvos miestai)

Tai socialinė kampanija, vykusi praėjusiais metais ir kvietusi dviratininkus pasirūpinti savo ir aplinkinių saugumu gatvėse ir keliuose. Ši akcija buvo organizuota „Kritinės masės“ važiavimo metu, joje dalyvavo ne vienas žinomas žmogus – pavyzdžiui, renginyje Panevėžyje dalyvavo ir pasaulio dviračių treko čempionė Simona Krupeckaitė, tapusi šio projekto ambasadore. Ši akcija vyko ne tik dviračių sportui svarbiame mieste Panevėžyje, bet ir Kėdainiuose, Marijampolėje, Šiauliuose, Kaune, Klaipėdoje bei Vilniuje.  Organizatoriai dalyviams dalino atšvaitų ir bukletus su svarbia eismo saugumo informacija.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Vilniaus Dviratininkai
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Vilniaus Dviratininkai


Iniciatorius: LR Susisiekimo ministerija.
Akcijos tikslai: Supažindinti visuomenę su eismo saugumo reikalavimais, kita aktualia informacija.
Kas galėjo dalyvauti: Įvairaus amžiaus dviratininkai, besilaikantys saugaus važiavimo principų.

Europos judrioji savaitė (Europos šalių miestai)

Tai įvairiose Europos šalyse rugsėjo mėnesį (paprastai – rugsėjo 16 – 22 d.) vykstanti visuomenės informavimo akcija, prasidėjusi 2002 metais, kurios metu siekiama paskatinti gyventojus naudotis visuomeniniu transportu, važiuoti dviračiais ir vaikščioti, taip pat paremti šias transporto rūšis ir investuoti į naują būtiną infrastruktūrą. Akcijos kulminacija tampa Diena be automobilio.

Europos judriosios savaitės metu didžiausias dėmėsys skiriamas tokioms priemonėms, kurios skatina vietoje lengvųjų automobilių naudoti alternatyvias transporto ir keliavimo formas, skleidžia informaciją ir informuoja miestų gyventojus apie ilgalaikes problemas, susijusias su judėjimu miestuose, ir riziką, susijusią su tarša, o taip pat parodo miestą kitoje šviesoje, visų pirma sumažinus motorinių transporto priemonių eismą.

Judrioji savaitė
Europos judrioji savaitė

Iniciatorius: Europos komisija
Renginio tikslai: skleisti visuomenei žinią apie poreikį kovoti su tarša, atsirandančia dėl intensyvėjančio motorinių transporto priemonių eismo miestuose.  
Kas gali dalyvauti:  dalyvauti akcijose gali visi norintys miestai ir miesteliai. Pagrindinis reikalavimas – užsiregistruoti tarptautiniame Europos judriosios savaitės tinklalapyje ir  ir apie norą dalyvauti pranešti paskirtam nacionaliniam koordinatoriui. Plačiau: www.mobilityweek.eu

Norintieji daugiau sužinoti apie Lietuvoje vyksiančius dviratininkų renginius informacijos turėtų ieškoti šiose svetainėse: www.mtb.lt, www.plentas.lt, www.kaunomaratonas.lt, www.s-sportas.lt/n/informacija, www.tengris.lt.

2012 m. įvykusių dviračių renginių sąrašą ir nuorodas į platesnę informaciją apie kiekvieną jų rasite čia: http://www.mtb.lt/index.php/pageid/199

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius