Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip mokyti važiuoti dviračiu: techniniai įgūdžiai ir saugumo pamokos – neatsiejami

Daugelis suaugusiųjų iki šiol prisimena tą puikų jausmą, kai vaikystėje savarankiškai, be niekieno pagalbos apsuko pirmąjį ratą dviračiu. Dalis vaikų ir paauglių dviračiu išmoksta važiuoti kone savaime, o kitiems reikia nemažai pastangų ir pagalbos.
Vaikas
Vaikas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Dviratis

Patarimais, kaip padėti vaikui susidraugauti su dviračiu, kada verta pradėti kalbėti apie saugumą dalijosi Kauno Algio Žikevičiaus saugaus vaiko mokyklos mokytoja metodininkė Zita Kuprienė.

Pradžia – triračiu ar paspirtuku

Iniacityvos išmokyti mažylį važiuoti dviračiu dažniausiai imasi tėvai ar kiti artimi giminaičiai. Tai nesunku, tačiau reikia vadovautis keliais patarimais. Pradėti važiuoti triratuku gali jau ir dvimetis, tik svarbu, kad sėdėdamas jis nebūtų nei susikūprinęs, nei įsitempęs. Paprastai mokymas važiuoti triratuku neužtrunka ilgai – svarbu, kad vaikas suprastų principą, jog dviratis juda tik minant pedalus. Pasak Z.Kuprienės, vaikui augant triratukas darosi nuobodus, tada pats metas pereiti prie kito etapo – mokytis važiuoti dviračiu. Anot pedagogės, svarbiausia, kad transporto priemonė būtų techniškai tvarkinga ir pritaikyta vaiko ūgiui.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Mergaitė su paspirtuku
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Mergaitė su paspirtuku

Vaiko pažintis su dviračiu gali prasidėti ir nuo mažo dviračio tipo konstrukcijos paspirtuko, turinčio vairą, balnelį ir ratus, bet be pavarų ir pedalų. Apžergęs tokį dviratuką vaikas siekia kojomis žemę ir gali jomis spirtis. Po kurio laiko įsidrąsinęs jis ima važiuoti vis greičiau, atsispiria vis aktyviau, kelia kojas ir taip ima mokytis laikyti pusiausvyrą. Tada netrukus bus galima pereiti prie dviračio su pedalais.

Svarbu gera nuotaika

Nesvarbu, ar mokote važiuoti dviračiu dvimetį, ar penkiametį, svarbu, kad tą darytumėt, kai ir jis pats, ir jūs esate geros nuotaikos. Pamoką reikėtų nutraukti vos tik vaikas pavargo ir ėmė irzti. Z.Kuprienė patarė tokias pamokas rengti tik saugiose aikštelėse, kiemuose su kieta danga, būtinai uždėkite vaikui šalmą, o jei norite – ir kitas apsaugas (antkelius, antalkūnius). 

BFL nuotr. /Vaikas su dviračiu
BFL nuotr. /Vaikas su dviračiu

Pirmiausia pamokykite vaiką vestis dviratį – tegul jis pajunta, kaip svarbu, kad ši transporto priemonė būtų teisingai valdoma. Tada pereikite prie teisingo užsėdimo – vaikas pajus, kaip svarbu dviračio vairuotojui išlaikyti pusiausvyrą. Jei vaikas sėdi ant dviračio stabiliai, moka išlaikyti pusiausvyrą, jis jau gali bandyti važiuoti – tiesa, pradžioje galite jam padėti prilaikydami už sėdynės ar padėdami reguliuoti vairą. Išmokykite vaiką netekus pusiausvyros, atsistoti ant tos kojos, į kurią pusę krenta dviratis – priešingu atveju jis kris su dviračiu visu svoriu.

Paklausta, ką daryti tėvams, matantiems, jog jų vaikui niekaip nepavyksta suvaldyti dviračio, pradėti juo taisyklingai važiuoti, Z.Kuprienė patarė pasitelkti kantrybę, nes daugiausiai priklauso nuo vaiko užsispyrimo, tikslo siekimo. O jei beviltiškai nesiseka, galbūt šį procesą verta atidėti vėlesniam laikui, kol tai rūpės pačiam vaikui.

Fotolia nuotr./Vaikas su dviračiu
Fotolia nuotr./Vaikas su dviračiu

Paaiškinkite taisykles

Jau mokant vaiką techninių įgūdžių būtinai perpėkite, jog negalima važinėtis keliuose, automobilių perpildytose stovėjimo aikštelėse, o pereiti gatvę galima tik nulipus nuo dviračio ir vedant jį šalia. Geriausia, jei kartu garsiai paskaitysite Kelių eismo taisykles, orientuotas į dviračių eismą. Gyvai pademonstruokite jaunajam dviratininkui, kaip rodyti posūkius ranka, tinkamai naudotis skambučiu. O taip pat nepamirškite nupirkti vaikui visas saugumui reikalingas priemones – šalmą, atšvaitus. Šios priemonės leis išvengti skaudžių traumų.

Suaugusiųjų mokymui – specialios programos

Dviračiu vaikystėje neišmokę važiuoti suaugusieji, vėliau sumanę įgyti šiuos įgūdžius, paprastai mokosi savarankiškai. Kauno Algio Žikevičiaus saugaus vaiko mokyklos mokytoja metodininkė Zita Kuprienė teigė sunkiai įsivaizduojanti, kaip būtų galima pagelbėti išmokti suaugusiam žmogui, išskyrus pagrindinių važiavimo principų paaiškinimą. Tačiau kai kuriuose pasaulio miestuose egzistuoja specialios programos, orientuotos į suaugusiųjų mokymus važiuoti dviračiu. 

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Dviratininkas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Dviratininkas

Štai tik pora pavyzdžių: Tilburgas (Olandija)  Moterų imigrančių centras veikiantis Tilburge, daugiau kaip dvidešimt metų siūlo išmokti važiuoti dviračiu dviračiu moteris imigrantes. Šiuose kursuose vienu metu dalyvauja 10-12 žmonių, jie trunka 10 savaičių, (kassavaitę  skiriama po 1 valandą). Pamokos suskirstytos į kelias dalis: važiavimo dviračiu, teorinę ir socialinę. Kursai baigiasi baigiamuoju egzaminu ir jį išlaikiusieji gauna sertifikatą. Vankuveris (Kanada)  Šiame mieste sukurta programa, nukreipta į suaugusius žmones,  orientuota į suaugusiuosius. Paprastai tai yra žmonės, kurie norėtų aktyviau pritaikyti dviratį savo gyvenime, bet, tarkime, yra juo važiavę labai seniai, aučiasi praradę įgūdžius. Vienos dienos programą sudaro eismo teorija, dviračio vairavimo praktika, ir lėtas grupinis dviejų valandų važiavimas keliu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius