Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar žinote, kiek lietuvių kopė į aukščiausią pasaulio viršukalnę?

Ar žinote, kada pirmasis lietuvis susiruošė į Everestą? O kiek jų pasiekė aukščiausią pasaulio viršukalnę? Ir kiek apskritai Lietuvos alpinistų bandė užkariauti Džomolungmą? Pirmoji lietuvių moteris – Edita Uksaitė Nichols – į aukščiausią pasaulio kalną kops jau netrukus, o kol kas „Pasaulis kišenėje“ siūlo pasekti lietuvių vyrų alpinistų takais: kas kopė ir kas užkopė į Everestą?
Everestas
Everestas / Wikimedia.org nuotr.

Pirmieji lietuvių alpinistai, pabuvoję Himalajuose ir iš tolo pamatę Everestą, buvo Dainius Makauskas, Rimantas Neverauskas ir Vilius Šaduikis, 1988 metų rudenį, TSRS antrosios rinktinės sudėtyje žvalgę kelią į Kančendžangą iš Sikimo pusės. Nuo tada buvo pradėta lietuvių ieškoti kelių Everesto link.

Didelę įtaką lietuviams darė Everesto įkopėjų, Lenkijos alpinistų, Vandos Rutkevič ir Ežio Kukučkos, apsilankymas Lietuvoje 1988-aisiais. Mintis užkariauti aukščiausią pasaulio viršūnę patiko Amerikos lietuviui – alpinistui Aleksui Bertuliui, kuris pakvietė Lietuvos alpinistus 1989-aisiais į JAV, Kaskadų kalnus Sietlo rajone. Po 1990 m. bendros ekspedicijos į Chan Tengri, kopimas į Everestą buvo įtrauktas į 1991 m. Pasaulio lietuvių žaidynių programą.

Vladas Vitkauskas
Vladas Vitkauskas

Jau 1991-aisiais įvyko žvalgybinė lietuvių ekspedicija į Everestą, į iki to laiko uždarytą šiaurinį kelią iš Tibeto pusės. Į bazinę stovyklą pakilo Aleksas Bertulis, Kęstutis Baleišis, Rimantas Skirmantas ir Vilius Šaduikis. O pirmoji pasaulio lietuvių ekspedicija į Himalajus buvo suorganizuota 1992-ųjų rudenį. Tuomet alpinistai V.Šaduikis ir Vladas Vitkauskas bandė įkopti į Everestą iš šiaurinės pusės, per Tibetą. Jie pasiekė 7800 m aukštį, tačiau pasiekti viršūnę vyrams sutrukdė labai blogos oro sąlygos.

Tačiau tikslo žymusis Lietuvos alpinistas V.Vitkauskas nepaleido ir jau po metų tapo pirmuoju lietuviu, įkopusiu į aukščiausią pasaulio viršukalnę (1993 m. gegužės 10 d.). Jis Everesto viršūnę pasiekė prisijungęs prie Nepalo moterų ekspedicijos.

Sauliaus Viliaus nuotr./Saulius Vilius
Sauliaus Viliaus nuotr./Saulius Vilius

Antrasis Everesto viršūnę pasiekęs (2003 m. gegužės 22 d.) lietuvis ir pirmasis, įkopęs iš šiaurinės Tibeto pusės, – Saulius Vilius. Jis kopė su Estijos alpinistų ekspedicija. Šią ekspediciją Viliusaskyrė lietuvių keliautojo ir antropologo Antano Poškos 100-ųjų gimimo metinių sukakčiai ir penkiasdešimtmečiui, kai į Everesto viršūnę buvo įkopta pirmą kartą.

Egidijaus Kipurio nuotr./Darius Vaičiulis viraūnėje
Egidijaus Kipurio nuotr./Darius Vaičiulis viršūnėje

2007 m. gegužės 15 d. Everesto aukštumas įveikė alpinistas Aldas Baltutis, o tų pačių metų gegužės 21-ąją – Darius Vaičiulis. O 2011-ųjų pavasarį į Everestą bandė kopti pirmoji lietuvė moteris – Aldona Skėraitytė, tačiau susirgusi 7 000 m aukštyje, ji buvo priversta pasukti atgal.

Iki 2007 m. pabaigos sėkmingai į Everestą užkopta 3 679 kartus ir jo viršūnę pasiekė 2 436 alpinistai. Tačiau net 216 alpinistai žuvo, bandydami užkopti ar nusielisti nuo aukščiausios pasaulio viršūnės. Į Everestą paprastai kopiama du kartus per metus, dažniausiai pavasarį, gegužę, prieš vasaros musonų pradžią ir kartais rudenį, spalio – lapkričio mėnesiais.

Kaip „Pasaulis kišenėje“ jau rašė anksčiau, šie metai Lietuvos alpinizmui – išskirtiniai. Prieš 20 metų, 1993 m. gegužės 10 d., Vladas Vitkauskas tapo ne tik pirmuoju lietuviu, įkopusiu į Everestą, bet ir pirmuoju trijų Baltijos šalių (Lietuvos, Latvijos ir Estijos) alpinistu, aukščiausioje planetos viršukalnėje išskleidusiu nacionalinę vėliavą. O Vienintelė moteris lietuvė jau du kartus įveikusi 8 km kalnus Edita Nichols savo kelionę į Everestą suplanavo nežinodama, kad jos kopimas sutaps su tokia svarbia Lietuvos alpinizmo data. Daugiau apie tai skaitykite čia.

Editos žygį į Everestą galite paremti ir jūs. Jei norite daugiau sužinoti apie paramą, kurią galite suteikti šiai ekspedicijai,spauskite čia.

Jei norite tiesiogiai paremti Editą, spauskite čia: http://intotheblu.wordpress.com/everest-2013/sponsorship/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius