-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Editos Nichols žygis: sudėtinga aklimatizacijos schema ir pirma naktis ant Everesto šlaito

Nors vis dar šiek tiek kosėdama, tačiau ryžtingai nusiteikusi Edita pradėjo kopti į Everestą. Aklimatizacijos dienos Bazinėje stovykloje pasibaigė – per jas moteris pasiruošė žygiui ir morališkai, ir fiziškai, ir dar kartą patikrino visą turimą įrangą.
Pasiruošusi žygiui
Pasiruošusi žygiui / E.Nichols nuotr.

„Everestas atrodo vis didesnis ir didesnis“, – šviežiausius įspūdžius nuo šlaito, kur praleis pirmąją naktį pakeliui į Aukštesnę bazinę stovyklą, pasakojo E.Nichols. Alpinistė žygio metu dalinasi palapinę su kita bendražyge moterimi Margaret. Palapinės draugėms jau tapo tradicija į miegmaišį pasiimti karšto vandens butelį – taip prieš miegą sušyla visas kūnas. 

Nuotykiai Bazinėje stovykloje

Puikiai praleidę laiką Bazinėje stovykloje, dar kartą patikrinę deguonies balionus ir kaukes, virves ir žiedus, kitą įrangą alpinistai pagaliau pradėjo kopti Šiauriniu Everesto šlaitu iš Tibeto pusės. Bet prieš tai, apie nuotykius įvykusius per savaitę aklimatizacijos Bazinėje stovykloje.

E.Nichols nuotr./Įrangos iabandymas
E.Nichols nuotr./Įrangos išbandymas
E.Nichols nuotr./Pepės masažo paslaugos nepigios
E.Nichols nuotr./Pepės masažo paslaugos nepigios

„Maitinimas Bazinėje stovykloje buvo stulbinantis – kiekvieną dieną vis kitoks maistas, o konservų, kuriuos valgo daugelis grupių mes beveik nematėme. Net ir namie taip gerai nesimaitinu“, – rašė Edita. Alpinistai atliko tradicinę Puja ceremoniją, prašydami Dievų pagalbos, kopiant į Everestą. Susipažino su šerpais ir dar kartą visi kartu atšventė žygio pradžią.

Beje, šerpai iškrėtė ir nemalonių alpinistams staigmenų – iškabino bendrose susitikimų palapinėse maldos vėliavėles ir paskelbė jas šventa vieta, kur negalima keiktis. Daugeliui komandos narių šis draudimas iš tiesų buvo sudėtingas – kaip gi poilsio vietos be „aštresnių ar riebesnių“ juokelių?! Žygio vadovas Philas šerpų išmįslą priėmė rimtai ir paskelbė vieno dolerio už keiksmažodį taisyklę.

Ir tądien tai buvo ne vienintelis nuotykis. Pas Philą vėliau atkeliavo svečias iš Monte Rosa grupės ir paprašė iškabinti skelbimus. Pasirodo tai masažistas Pepe, kuris norėjo pasiūlyti savo prabangias paslaugas Everesto papėdėje ir taip užsidirbti papildomą dolerį iš kitų grupių. Rytinės mankštos metu visi alpinistai smagiai iš to pasijuokė. Edita ir kita bendražygė Holly nusprendė, kad raumenis pratampys pačios.

E.Nichols nuotr./Bazinė stovykla ia toliau
E.Nichols nuotr./Bazinė stovykla iš toliau

Pasivaikščiojimas prie alpinistų memorialo

„Vieną rytą kartu su Holly iškeliavome truputi toliau už Bazinės stovyklos teritorijos, kur leidžiama šniukštinėti bei fotografuoti ir turistams. Kinai laikosi griežtų taisyklių ir į Bazinę stovyklą prašalaičių neįleidžia. 

Besimankštindamos nupėdinome prie žuvusiųjų pakeliui į Everestą memorialo. Ir tai tikrai sujaudino... Skaičiau apie daugelį iš šių alpinistų knygose. Sunkiai galėjau sulaikyti ašaras stovėdama ten. Daugelis jų tebuvo paprasti žmonės, tokie kaip aš ir kiti alpinistai mano grupėje, tenorintys įkopti į Everestą. Kai kurie buvo stiprūs, patyrę alpinistai norintys išbandyti įvairius naujus kopimo būdus. Stovėdama tiesiai prieš memorialą su puikiu vaizdų į Everestą, nė negalėjau įsivaizduoti geresnės vietos šių alpinistų atminimui įprasminti“, – apie emocijas šalia kalno rašė Edita.

E.Nichols nuotr./Prie memorialo
E.Nichols nuotr./Prie memorialo

„Pagaliau aš jaučiuosi gerai. Vakar išsimiegojau 20 valandų, nėra galvos skausmų, turiu apetitą. Aklimatizaciją Bazinėje stovykloje įvyko“, – po kelių dienų praleistų 5,5 km aukštyje, prieš pat tolimesnį kopimą, pasakojo Edita. 

Kopimas į ABC (Advanced Base Camp) – Aukštesnę bazinę stovyklą

Ramus ir sotus gyvenimas Bazinėje stovykloje baigėsi. Alpinistai susikrovę mantą pradėjo kopti į Aukštesnę bazinę stovyklą. Pakeliui grupė apsinakvojo laikinoje stovyklavietėje 5,800 metrų aukštyje. Nors stovyklavietė pakankamai purvina ir grupės vadovas net perspėjo pasisaugoti ir nepasigauti parazitų, kol visi ten nakvos (stovyklavietėje daug ištvermingų gyvūnų jakų – taip pat tempiančių į kalnus mantą – mėšlo), tačiau kitos išeities alpinistai neturi. Iš karto kopti į ABC būtų per daug pavojinga.

E.Nichols nuotr./Neaulius tempiantys jakai
E.Nichols nuotr./Nešulius tempiantys jakai
E.Nichols nuotr./Philas demostruoja deguonies panaudojimą
E.Nichols nuotr./Philas demostruoja deguonies panaudojimą

„Ir taip prieš žygio pradžią vadovas pademonstravo su espresso puodeliais, kas atsitinka su mūsų deguonies panaudojimu kopiant aukštyn. Verčiau nejuokauti – ypač šiauriniame Everesto šlaite, kur aklimatizacija dėl staigių aukščio skirtumų sunkesnė“, – rimtai žygio vadovo pastabas ir patarimus priima Edita.

Kiekvienas alpinistas turi po 6 balionus deguonies, kuriuos pradės naudoti šturmuojant pačią Everesto viršūnę. Visi alpinistai skirtingi, tad priklausomai nuo jėgų, kiekvienas balionus pradės naudoti skirtingu metu. Tačiau net ir šerpai turės pasinaudoti papildomu deguonimi. Šiaurinis Everesto šlaitas yra ypatingai šaltas ir techniškai sudėtingas, tad užkopti be papildomo deguonies iš esmės neįmanomas net ir stipriausiems alpinistams. 

„Pagrindinis planas – užkopti į Aukštesnę bazinę stovyklą ir apsistoti ten 5-8 dienoms. Pačioje ABC stovykloje praleisime tris naktis prieš kopdami aukščiau. Tačiau neviršysime 7,500 metrų virš jūros lygio. Geriausiu atveju, jei jausimės pakankamai gerai, pasieksime Šiaurinę perėją (7020 m.) ir grįšime atgal į ABC. Pailsėsime dieną ar dvi ir tada bandysime perėją pasiekti dar kartą. Pasiekti ją vieną ar du kartus ir tėra šio mūsų pirmo žygio tikslas. Nesiruošiame ten pasilikti ar nakvoti. Tai darysime tik prieš šturmuodami viršūnę“, – šio žygio planus trumpai aprašė lietuvių alpinistė.

Anot grupės vadovo Philo, nakvoti aukščiau nei 7000 m virš jūros lygio yra negerai vien dėl to, kad kiekvieną akimirką tame aukštyje prarandi vis daugiau jėgų. Iš esmės, ten galima apsistoti tik labai gerai aklimatizavusis ir turinti papildomo deguonies. 

Taigi, alpinistai antrą kartą pasiekę Šiaurinę perėję, leisis į ABC, tada dar dvi dienas pailsės ir trauks žemyn į Bazinę stovyklą. Pirmasis aklimatizacijos ratas bus įveiktas. Edita labai tikisi, kad štai šios aklimatizacijos ir užteks, ir jau sekantį kartą visa grupė sulaukusi palankaus orų lango galės bandyti pasiekti viršūnę.

Neskubėti ir išlikti ramiam

Panašu, kad pagrindinė „Altitude Junkies“ kompanijos ir jos vadovo Philo filosofija ir yra lėtas, ramus, tačiau užtikrintas prisitaikymas bei kopimas. Kai kitos grupės pučiant stipriam vėjui ir kandant šalčiui išėjo į ABC diena anksčiau, Edita su savo kolegomis liko Bazinėje stovykloje dar vienai dienai. Anot Philo, daugiausiai žmonių taip ir suserga aukščio liga, per greitai išsenka jėgos ir svajonė lieka neįgyvendinta – per didelis skubėjimas ir jėgų neįvertinimas kiša koją. 

E.Nichols nuotr./Everestas padengtas debesimis
E.Nichols nuotr./Everestas padengtas debesimis

Pasirodo, ir kitokios taisyklės galioja Bazinėje stovykloje. Alpinistų grupės be reikalo stengiasi tarpusavyje nebendrauti, kad neužsikrėstų virusais, infekcijomis nuo kitų atvykusių prie kalno. Iš esmės geriausi tavo draugai tampa – palapinė, miegmaišis ir grupės nariai. 

Dar vienas svarbus dalykas nuolat daryti tempimo pratimus, atlikti jogą – kad kraujas aktyviau „vaikščiotų“ per kūną. Philas, įkopęs į aukščiausią viršūnę daugelį kartų, tik įrodo, kad jo sugalvotas planas Everestui veikia gerai. 

Laukite žinių nuo Aukštesnės bazinės stovyklos.

Apie Editos žygį į Everestą dviem kalbom (lietuvių ir anglų) nuolat informuoja 15min.lt. Tuo tarpu lietuvės žygį galite paremti ir jūs. Jei norite daugiau sužinoti apie paramą, kurią galite suteikti šiai ekspedicijai ir skurdžiam Afrikos regionui Saheliui, spauskite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius