-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Everestą kopiama ir be kojų. Kas buvo pirmasis?

Jau netrukus pirmoji lietuvė moteris Edita Uksaitė Nichols bandys įkopti į Everestą. Aukščiausios pasaulio viršūnės užkariavimu moteris nori atkreipti pasaulio dėmesį į skurdų Afrikos regioną – Sahelį. Everestas visuomet buvo ir yra didžiausias ir svarbiausias kiekvieno alpinisto siekis. Į jį kopiama įveikti save arba įrodyti sau ir pasauliui kokią nors svarbią tiesą. O ar žinojote, kad ir be kojų galima kopti į kalnus?
Markas Inglisas tapo pirmuoju žmogumi be kojų, įkopusiu į Everestą
Markas Inglisas tapo pirmuoju žmogumi be kojų, įkopusiu į Everestą / Markinglis.co.nz nuotr.
Markinglis.co.nz nuotr./Markas Inglisas tapo pirmuoju žmogumi be kojų, įkopusiu į Everestą
Markinglis.co.nz nuotr./Markas Inglisas tapo pirmuoju žmogumi be kojų, įkopusiu į Everestą

Štai 2006-ųjų gegužės 16-ąją Everesto viršukalnę pasiekė bekojis alpinistas iš Naujosios Zelandijos, kuris abi savo kojas prarado po nelaimingo atsitikimo kalnuose. Taip Markas Inglisas tapo pirmuoju žmogumi su abejomis amputuotomis galūnėmis, įkopusiu į Everesto viršukalnę. Tiesa, šio žygio metu alpinistas susilaužė vieną savo kojos protezą. Tačiau pats jį pataisė ir pakeitė detales atsarginėmis.

Abi kojos žemiau kelių Inglisui amputuotos 1982-aisias dėl nušalimo. Tuo metu jis drauge su savo kolega kopė į aukščiausią Naujosios Zelandijos viršukalnę – Kuko kalną. Oro sąlygos buvo prastos, alpinistai pakliuvo į gamtos spąstus ir praleido dvi savaites ledo urve, kuriame jie vos nežuvo. Kai juos pasiekė gelbėtojai, alpinistai jau buvo vos gyvi.

Tačiau ši nelaimė nepalaužė Ingliso, kuris toliau užsiėmė alpinizmu, tapo slidinėjimo instruktoriumi ir Sidnėjaus Parolimpinėse žaidynėse laimėjo sidabro medalį. 2004 m. alpinistas įkopė į 8 201 metrų aukščio Cho Oyu kalną Tibete, o 2006-aisiais įkopė į aukščiausią pasaulio viršukalnę Everestą - 8 850 m. Daugiau apie šią ekspediciją galima paskaityti čia.

Prieš kopdamas į aukščiausią pasaulio kalną Inglisas sakė, jog daro tai ne tam, kad taptų pirmuoju žmogumi be kojų, kuriam tai pavyko, bet tam, kad tai taptų jo paties didžiausiu pasiekimu alpinizme.

VIDEO: Pimasis žmogus be kojų, užkopęs į Everestą

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius