-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvės žygis į Everestą: komanda jau Kinijos pasienyje, laukiama leidimo įžengti į Tibetą ir judėti bazinės stovyklos link

Everestą šturmuoti susiruošusi lietuvė Edita Uksaitė Nichols su visa komanda jau paliko Nepalo sostinę Katmandu ir atvyko iki Kinijos pasienio. Tikimasi, kad sieną alpinistai kirsti ir pateikti į Tibetą galės jau trečiadienį.
Prieš išvykstant iš Katmandu: Edita su 15min.lt projekto „Be sienų“ nariais Berta ir Andriumi
Prieš išvykstant iš Katmandu: Edita su 15min.lt projekto „Be sienų“ nariais Berta ir Andriumi / Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr.
Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr./Iavykimas ia Katmandu
Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr./Išvykimas iš Katmandu

Į Everestą iškeliaujanti komanda pirmadienį jau atsisveikino su 15min.lt žurnalistais Berta, Andriumi ir Pauliumi, dalyvaujančiais projekte „Be sienų“. Žurnalistai Nepale susitiko su Edita ir skaitytojus apie jos žygį į aukščiausią pasaulio viršukalnę informavo tiesiai iš Katmandu.

„Mes pagaliau išvykstame į Tibetą! Šiandien (antradienį – red past.) vyksime iki Nepalo miesto Kodari ir ten praleisime naktį. Labai tikimės, kad jau trečiadienį Tibeto siena bus atidaryta“, – antradienį iš ryto pranešė Edita.

Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr./Edita priea pat iavykimą ia Katmandu
Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr./Edita prieš pat išvykimą iš Katmandu

Antradienį po pietų redakcija gavo patvirtinimą, kad visą „Altitude Junkies“ komanda, su kuria į Everestą kops ir lietuvė, atvyko į Kodari.

Kinijos sieną komanda tikėjosi kirsti savaitgalį. Tačiau, kaip paaiškėjo, kelionės pradžią teko kelioms dienoms atidėti.

„Buvome informuoti, kad įrangą gabenantys papildomi sunkvežimiai ir papildomi visureigiai, kurių mums prireikė, sienos kirsti negalės anksčiau balandžio 9-osios. Nedidelis užtrukimas čia, yra į naudą, kadangi per skrydį į Katmandu dingo vieno komandos nario bagažas“, – praėjusią savaitę informavo komandos vadovas britas Philas Cramptonas.

Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr./Kelias į Kodari
Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr./Kelias į Kodari

Antradienį Edita pranešė, kad dingęs komandos nario bagažas atsirado prieš pat išvykstant iš Nepalo sostinės Katmandu.

„Šioks toks vėlavimas (kas iš pradžių nelabai patiko) išvirto į gerą. Mes visi šį laiką praleidome gana naudingai, geriau pažinome vienas kitą, susipažinome su kitų komandų nariais. Šis vėlavimas ypač laimingas buvo vienam mūsų komandos nariui. Kaip tik vakar (pirmadienį – red. past.) atsirado jo pradingęs bagažas. Manau, dar viena diena čia ir jau būčiau pradėjusi nuobodžiauti. O dabar jau darosi įdomu!“, – prieš pat išvykdama Kinijos sienos link pranešė Edita.

Ekspedicija truks du mėnesius

Jei Editai pavyktų sėkmingai įkopti į Everestą, ji taptų pirmąja moterimi lietuve įveikiausia aukščiausią pasaulio viršukalnę. Iki šiol Everestą yra įveikę tik keturi lietuviai. Tai – Vladas Vitkauskas (įkopė 1993 m.), Saulius Vilius (įkopė 2003 m.), Aldas Baltutis (įkopė 2007 m.) ir Darius Vaičiulis (įkopė 2007 m.).

2011-ųjų pavasarį į Everestą bandė kopti pirmoji lietuvė moteris – Aldona Skėraitytė, tačiau susirgusi 7 000 m aukštyje, ji buvo priversta pasukti atgal.

Į viršūnę Edita kops su dešimties žmonių tarptautine komanda, pasivadinusia „Altitude Junkies“. Jai vadovauja patyręs britų alpinistas Philas Cramptonas, Everesto viršūnėje buvęs jau ne kartą. Jo vadovaujama moteris pernai rudenį kopė ir į Manaslu. Įkopusi į Manaslu (8 156 m), Edita tapo pirmąja moterimi lietuve net du kartus įveikusi 8 km viršijančius kalnus (2011 m. ji įkopė į 8 201 m aukščio Cho Oyu Himalajuose).

Į Everestą Edita kops kartu su Australijos, Danijos, JAV, Ispanijos ir Jungtinės Karalystės atstovais. Komandoje bus trys moterys – Edita, Margaret Watroba iš Australijos ir Holly Wright iš Jungtinės Karalystės.

Planuojama, kad visa ekspedicija truks apie du mėnesius. Kelionės trukmę gali koreguoti gamtinės sąlygos ir kiti nenumatyti veiksniai.

Everestą komanda šturmuos iš šiaurinės pusės.

Žygį skiria skurdžiam Afrikos regionui

Savo ambicingą planą pasiekti aukščiausią pasaulio kalną Edita skiria skurdžiam Afrikos regionui Saheliui. Pavadinusi jį „Everestas Saheliui 2013“ („Everest For Sahel 2013“), Edita tikisi ne tik atkreipti dėmesį į badaujančių šio regiono žmonių problemas, bet ir tikisi surinkti jiems lėšų.

Sahelis – tai regionas Vakarų Afrikoje, apimantis aštuonias valstybes. Maisto krizė kilo po to, kai dėl ypač nepalankių gamtinių sąlygų 2011 m. beveik neužderėjo derlius. Maisto atsargų mažėjimas sukėlė kainas. Daugybė šeimų susidūrė su pavojumi likti visai be maisto.

Pernai su Pasaulio maisto banko programa dirbdama Nigeryje ir iš arti pamačiusi kenčiančius žmones, Edita nusprendė, kad gali pabandyti jiems padėti, gali atkreipti dėmesį į jų problemas, gali bandyti surinkti pinigų jiems. Ji sako, kad pamačiusi, kaip šie žmonės kenčia, jos gyvenimas pasikeitė.

„Kelionei į Everestą skiriu savo sunkiai uždirbtus ar skolintus pinigus. Visas savo keliones finansuoju pati, kelionėms, taip pat ir šiai, skiriu tik savo asmeninius ar rėmėjų (šios kelionės išlaidas rėmėjai padengia vos 3 proc. – red. past.) pinigus. O visos paaukotos ar žygio metu surinktos lėšos, kurios skiriamos Sahelio žmonėms, patenka ne man, o į Pasaulio maisto banko sąskaitą“, – sako Edita.

Nešasi trispalvę

Edita Lietuvą paliko 1996 metais. Ji nuolat kraustėsi į vienos šalies į kitą. Gyveno Prancūzijoje, Kanadoje, JAV, Italijoje. Persikrausčiusi į Romą, ji pradėjo dalyvauti JT Pasaulio maisto programoje ir dalyvavo humanitarinėse misijose Haityje bei Nigeryje (Afrika).

Pastaruoju metu Edita gyvena Italijos sostinėje Romoje, daug laiko praleidžia Šveicarijoje.

Šiemet sukanka lygiai 60 metų nuo to momento, kai pirmieji žmonės pasiekė Everesto viršūnę. 1953 m. gegužės 29 d. pirmą kartą žmonijos istorijoje ant aukščiausio pasaulio kalno, užkopę pietiniu šlaitu, atsistojo alpinistas iš Naujosios Zelandijos Edmundas Hillarys ir šerpas Tenzingas Norgay.

Išskirtiniai šie metai ir Lietuvos alpinizmui. Prieš 20 metų, 1993 m. gegužės 10 d., Vladas Vitkauskas tapo ne tik pirmuoju lietuviu, įkopusiu į Everestą, bet ir pirmuoju trijų Baltijos šalių (Lietuvos, Latvijos ir Estijos) alpinistu, aukščiausioje planetos viršukalnėje išskleidusiu nacionalinę vėliavą. Edita sako, kad tai ją dar labiau įpareigoja.

VIDEO: Altitude Junkies ready to climb mountain Everest

Altitude Junkies ready to climb mountain Everest from Berta upe Tilmantaitė on Vimeo.

Nors Everesto viršūnę pasiekti susiruošusi Edita jau daug metų negyvena Lietuvoje, ji visuomet pabrėžia esanti lietuvė. Į kalnus ji visada nešasi ir lietuvišką trispalvę, kurią tikisi išskleisti ir ant „Pasaulio stogu“ vadinamo Everesto.

Apie Editos žygį į Everestą dviem kalbom (lietuvių ir anglų) nuolat informuoja 15min.lt. Tuo tarpu lietuvės žygį galite paremti ir jūs. Jei norite daugiau sužinoti apie paramą, kurią galite suteikti šiai ekspedicijai, spauskite čia.

Jei norite tiesiogiai paremti Editą, spauskite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius