Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

7 vietos, kuriose geriausia stebėti Šiaurės pašvaistę

„Atsibundu – tamsu, grįžtu po darbo – tamsu. Visai nematau dienos“ – pastaruoju metu tokių arba panašių skundų girdime tikrai nemažai. Ankstyvi vakarai kuria gana melancholišką nuotaiką. Norėdami jos išvengti žmonės puošia savo namus lemputėmis, ankstyvomis kalėdinėmis dekoracijomis, o šviesos stygių stengiasi kompensuoti skaniais pyragais, smagia draugija ar šilta arbata bei įdomiu filmu.
Šiaurės pašvaistė Suomijoje
Pašvaistė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiaurinėse valstybėse, kur diena trunka dar trumpiau nei pas mus, žmonės taip pat susiduria su melancholiškomis nuotaikomis. Tačiau jiems pralinksmėti padeda ne tik jaukūs vakarai su kakava ir draugais, o ir pati gamta, apdovanodama išskirtiniu reginiu – Šiaurės pašvaiste (lot. aurora borealis).

Lietuvoje išvysti šį reiškinį plika akimi – labai sudėtinga. Tačiau pasaulyje yra kampelių, kur įvairiaspalviu dangumi galima grožėtis kone kiekvieną rudens ar žiemos vakarą. Būtent apie šias vietas ir norime jums papasakoti.

Trumsė, Norvegija

Shutterstock.com nuotr./Trumsė, Norvegija
Shutterstock.com nuotr./Trumsė, Norvegija

Trumsė – septintasis pagal dydį Norvegijos miestas, įsikūręs šiaurinėje šalies dalyje. Jį supa pasakiško grožio kraštovaizdis: didingi kalnai, fjordai... Ir tai dar ne viskas: nuo spalio iki pat kovo vidurio, giedrais vakarais, Trumsės apylinkėse galima išvysti magišką dangų – žydri, geltoni, žali ir violetiniai spinduliai nakties tamsoje sukuria išties pribloškiančio grožio reginį.

Klausiate, kodėl išskiriame būtent Trumsės miestą ir jo apylinkes? Juk visoje šiaurinėje Norvegijoje nakties dangų puošia Šiaurės pašvaistė! Trumsė – tai miestas, galintis pasigirti puikiai išvystyta infrastruktūra – dienos metu čia galima mėgautis jaukiomis kavinukėmis, apsilankyti šiauriausiame žemėje botanikos sode, šiauriausioje alaus darykloje, užsukti į muziejus. Na o vakarai – idealus metus vykti už miesto ir grožėtis spalvingu nakties dangumi.

Jelounaifas, Kanada

Shutterstock.com nuotr./Jelounaifas, Kanada
Shutterstock.com nuotr./Jelounaifas, Kanada

Pabuvoję Norvegijos šiaurėje esančiame Trumsės miestelyje keliaukime į Šiaurės Ameriką. Kanada – tai šalis, kurioje gausu laukinės gamtos plotų. Čia negyvena nė vienas žmogus, tačiau karaliauja miškai, kalnai, ežerai, upės ir laukiniai gyvūnai. Dėl šios priežasties Kanada gali pasigirti vienu iš žemiausių šviesos taršos lygiu pasaulyje. Ką gi tai reiškia? O gi tai, jog dirbtinės šviesos netrukdo stebėti unikalaus reiškinio – Šiaurės pašvaistės.

Jelounaifas – tai miestas, įsikūręs šiaurinėje Kanadoje, Didžiojo Vergų ežero šiauriniame krante. Į jo apylinkes traukia nuotykių ir gražių vaizdų ištroškę keliautojai. Klausiate, kodėl? Netoli Jelounaifo įkurtas Auroros kaimelis – vieta, skirta stebėti Šiaurės pašvaistės nutviekstą dangų. Dienomis keliautojams siūloma vaikščioti po gamtą, išbandyti sniegamobilius, leistis į „haskių safarį“ (kelionė rogėmis, kurias tempia šunys). Na o vakarais – stebėti violetinius, žalius, raudonus ir geltonus lankus, kurie puošia ramų nakties dangų. Geriausias metas vykti į Auroros kaimelį – nuo rugpjūčio vidurio iki pat vėlyvo balandžio.

Abisko nacionalinis parkas, Švedija

Shutterstock.com nuotr./Abisko, Švedija
Shutterstock.com nuotr./Abisko, Švedija

Vėl grįžkime į Europą. Abisko nacionalinis parkas – saugomas gamtos kampelis, esantis šiaurinėje Švedijos dalyje, Skandinavijos kalnuose. 7500 hektarų teritorijoje vyrauja spygliuočių ir mišrieji miškai, tundra. Čia gyvena šiaurės elniai, vilkai, rudieji lokiai, briedžiai, baltosios lapės ir kt. Nacionaliniame parke keliautojams įrengti žygių maršrutai.

Abisko nacionaliniame parke ir jo apylinkėse nuo pat vėlyvo rugsėjo iki kovo puikiai matosi Šiaurės pašvaistė. Ideali vieta tiesiog sustingti, pakelti akis į dangų ir gėrėtis reginiu. Beje, gana netoli nuo Abisko nacionalinio parko, Jukasjervio mieste, slepiasi unikalusis Ledo viešbutis. Jis pastatytas tik iš sniego ir ledo. Ar išdrįstumėte tokioje vietoje nakvoti?

Ferbanksas, Aliaska, JAV

Shutterstock.com nuotr./Ferbanksas, JAV
Shutterstock.com nuotr./Ferbanksas, JAV

Aliaska – JAV valstija, esanti labai arti Šiaurės ašigalio. Dėl šios priežasties tai puiki vieta stebėti Šiaurės pašvaistę.

Ferbanksas – tai didžiausias centrinės Aliaskos dalies miestas. Jame gyvena maždaug 31 tūkst. gyventojų. Įdomu tai, jog Ferbankse plėtojamas turizmas: čia vyksta pasaulio eskimų ir indėnų olimpiados, šunų kinkinių lenktynės. Žinoma, didžiausia dalis keliautojų į Ferbanksą atvyksta norėdami pasigrožėti Šiaurės pašvaiste. Jiems siūlomos ekskursijos iš Ferbankso į Denalio nacionalinį parką. Šioje vietovėje spalvingoji magnetinė audra matyti geriausiai. Beje, įdomu tai, jog Šiaurės pašvaistę Aliaskoje galima regėti kone visus metus. Turizmo sezonas Ferbankse prasideda nuo rugpjūčio ir tęsiasi iki pat gegužės mėnesio.

Jokulsarlono lagūna, Islandija

Shutterstock.com nuotr./Jokulsarlono lagūna, Islandija
Shutterstock.com nuotr./Jokulsarlono lagūna, Islandija

Nors Islandija – Europos valstybė, kelionę į ją galima įvardinti kaip labai egzotišką: geizeriai, ugnikalniai, ledynai, fjordai, juodojo smėlio paplūdimiai, šniokščiantys kriokliai, karštieji baseinai – Islandijos gamtos grožis tikrai nepalieka abejingų. Be viso to, Islandijoje galima pasigrožėti ir magiškomis spalvomis nudažytu dangumi – Šiaurės pašvaiste.

Šį unikalų reiškinį galima matyti daugelyje Islandijos vietų nuo pat vėlyvo rugpjūčio iki kovo pabaigos. Visgi, norime papasakoti apie Jokulsarlono lagūną – juodojo smėlio pakrantę, kurioje lyg deimantai guli ledo luitai. Tikrai išskirtinio grožio vietovė! Naktimis šioje lagūnoje žmonių nėra labai daug, todėl galima mėgautis ramybe ir naktiniu dangumi, kuriame spindi spalvingoji Šiaurės pašvaistė.

Rovaniemis, Suomija

Shutterstock.com nuotr./Rovaniemis, Suomija
Shutterstock.com nuotr./Rovaniemis, Suomija

Visada svajojote aplankyti Kalėdų senelį? O taip pat norėtume pasigėrėti Šiaurės pašvaiste? Rovaniemis – tai šiauriausias Laplandijos administracinis ir ekonominis centras, šalia kurio įsikūręs Joulupukio kaimelis – būtent čia ir gyvena Kalėdų senelis. Įvairios parduotuvėlės, Kalėdų Senelio rezidencija, paštas, kavinukės, ledo arena – argi ne tikrų tikriausiais Kalėdų stebuklas?

Rovaniemio apylinkėse organizuojami ir turai rogėmis, kurias traukia šunų kinkiniai. Na ir žinoma, sutemus, šiame regione kuo aiškiausiai matyti Šiaurės pašvaistė. Ją išvysti galima nuo rugsėjo pabaigos iki pat vėlyvo kovo.

Kerngormso nacionalinis parkas, Škotija

Shutterstock.com nuotr./Cairngorms, Škotija
Shutterstock.com nuotr./Cairngorms, Škotija

Škotija – tikrai nėra ta šalis, kuri garsėja giedru dangumi. Daug dažniau ji siejama su lietumi, pilkuma ir vėjais. Vis dėlto net ir Škotijoje kartais džiugina vaiski giedra. Būtent tokiomis giedromis naktimis šioje šalyje galima išvysti Šiaurės pašvaistę.

Kerngormso nacionalinis parkas – tai Škotijos šiaurės rytuose esantis saugomas gamtos kampelis, kuriame gamta išties kerinčio grožio. Smailūs kalnai, margaspalviai slėniai, maži ežerai, tankūs miškai. Čia tikrai verta atvykti vasaros sezonu. Žiemos mėnesiais parke galima pamatyti ir įstabaus grožio Šiaurės pašvaistę. Visgi, priešingai nei kitose mūsų aptartose vietose, garantijos pamatyti nėra. Arba pasiseks, arba ne.

Kelionių akademija – ieškantiems pažintinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius