-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įdomūs faktai apie pasaulio šalių sostines: kurioje nėra nė vieno šviesoforo?

Žodį „sostinė“ tenka išgirsti kone kasdien – ir ne tik klausantis žinių ar šnekučiuojantis apie pagrindinius valstybių miestus, kuriuose įprastai reziduoja parlamentas ar monarchai. Taip pat, kalbant ir apie tam tikrus centrus, pavyzdžiui, „kultūros sostinė“, „mados sostinė“, „pramogų sostinė“ ir kita. Visgi šį kartą žodį „sostinė“ vartojame pirmine jo reikšme – svarbiausias valstybės miestas, kuriame įsikūrę aukščiausieji valdžios organai.
Butano sostinė Timpu
Butano sostinė Timpu / 123rf.com nuotr.

Šiame straipsnyje pristatysime ne bet kokias pasaulio šalių sostines, o tokias, kurios turi išties įdomių ypatybių, išskiriančių jas iš kitų! Susipažinkite.

Bankokas – ilgiausią pavadinimą turinti sostinė

Shutterstock.com nuotr./Bankokas
Shutterstock.com nuotr./Bankokas

Prisipažinkite, perskaitę antraštę kiek nustebote: Tailando sostinės Bankoko pavadinimas neatrodo toks ilgas, jog galėtų būti tituluojamas ilgiausią pavadinimą turinčia sostine. Visgi šis, mums įprastas Tailando sostinės vardas, nėra oficialus. Iš tiesų miesto pavadinimas toks: Krung Thep Maha Nakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Maha Dilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Maha Sathan Amon Phiman Awatan Sathit Sakka Thattiya Witsanu Kam Prasit. Pavadinimas kilęs iš sanskrito ir pali kalbų ir reiškia tai, jog šis miestas – angelų sostinė, Indros padovanotas ir visa ką kuriančio dievo pastatytas. Įdomu tai, jog patiems tajams daugelis žodžių šiais laikais nėra suprantami. Vaikai oficialaus pavadinimo mokomi mokyklose, tačiau šnekamojoje kalboje tikrasis sostinės vardas nėra naudojamas. Nenuostabu – juk tai labai apsunkintų kasdienybę! Patys tajai Bankoką vadiną Krung Thep – angelų sostinės – vardu. Tailando sostinė yra įtraukta į Guinnesso rekordų knygą kaip ilgiausią pavadinimą turinti pasaulio sostinė.

Kadangi jau užsiminėme apie Bankoką, norime pasakyti dar vieną įdomų faktą apie šį spalvingą miestą. 2018-aisiais Tailando sostinė tapo miestu, kurį aplankė daugiausiai užsienio turistų! Skaičius išties įspūdingas: beveik 22 milijonai. Jeigu dar nebuvote Bankoke, šis miestas tikrai turi ką pasiūlyti keliautojams.

Sostinė, kurioje nėra nė vieno šviesoforo

Shutterstock.com nuotr./Timpu
Shutterstock.com nuotr./Timpu

Himalajų kalnuose Pietinėje Azijoje esantis Butanas – tai valstybė, kuri apdovanota nepaprasto grožio gamta. Žaliuojantys slėniai, aštrios viršukalnės, tyras oras – nors keliautojai Butaną atranda dar gana nedrąsiai, pabuvoję šioje šalyje čia nori grįžti vėl ir vėl.

Butano sostinė Timpu – tai didžiausias šalies miestas, kuriame gyvena maždaug 115 tūkst. žmonių. Tai labai jauki sostinė, apsupta žaliuojančios gamtos. Ir vis dėlto Timpu iš kitų sostinių išsiskiria ne tik savo aura (nors tai išties unikalus miestas), bet ir eismu – Timpu gatvėse nėra nei vieno šviesoforo! Tiesa, vienas šviesoforas prieš kelerius metus buvo įrengtas, tačiau nepraėjus nei 24 valandoms buvo pašalintas. Kodėl? Miestiečiai nusprendė, jog bus patogiau, jei toje sankryžoje eismą reguliuos policininkas.

Aukščiausiai kalnuose įsikūrusi šalies sostinė

Shutterstock.com nuotr./Kitas
Shutterstock.com nuotr./Kitas

Ką tik aptartas Timpu – tai miestas, įsikūręs Himalajų kalnuose, maždaug 2 km aukštyje. Išties labai aukštai, tačiau Timpu miestui nepriklauso aukščiausios sostinės titulas. Juo pasigirti gali Ekvadoro sostinė Kitas. Šis miestas įsikūręs net 2,85 km aukštyje!

Vis dėlto, dėl aukščiausiai įsikūrusios sostinės neretai kyla nesutarimų. Bolivijos gyventojams atrodo, jog šio titulo nusipelnė La Pasas, esantis 3,64 km aukštyje. Tačiau yra vienas niuansas: La Pasas – tik praktinė Bolivijos sostinė. Oficialiai pagrindiniu šalies miestu laikoma Sukrė, įsikūrusi taip pat kalnuose, tačiau kiek žemiau – 2,75 km aukštyje. Kadangi šiame straipsnyje kalbame apie oficialiąsias sostines, garbę paliekame Kitui. Beje, prieš tai aptarta Butano sostinė Timpu taip pat patenka į penketuką.

Žemiausiai pasaulyje įsikūrusi šalies sostinė

Shutterstock.com nuotr./Baku
Shutterstock.com nuotr./Baku

Kadangi jau prakalbome apie aukščiausiai įsikūrusią sostinę, privalome paminėti ir tą, kuri yra žemiausiai. Šis titulas priklauso Baku – Azerbaidžano sostinei. Žemiausia Baku vieta – Kaspijos jūra, esanti 28 metrai žemiau jūros lygio. „Jūra žemiau jūros lygio“ – skamba kiek keistai, tiesa? Skubame priminti, jog Kaspijos jūra – iš tiesų ežeras, jūros vardą įgavęs dėl savo dydžio.

Vis dėlto, nereikėtų galvoti, jog visas Azerbaidžanas – žemai įsikūrusi šalis. Aukščiausia jos vieta – Bazardiuziu kalnas, kurio aukštis net 4,47 km. Taigi, aukščių amplitudė Azerbaidžane išties nemaža.

Singapūras – žaliausiais miestas

Shutterstock.com nuotr./Singapūras
Shutterstock.com nuotr./Singapūras

Miestas-valstybė – toks yra Singapūras. Ir tai dar ne viskas: kad ir kaip keistai skambėtų, Singapūras – ir šios valstybės sostinė! Todėl turime visišką teisę Singapūrą įtraukti į šį straipsnį. O jis gali pasigirti išties unikaliu faktu – tai žaliausia sostinė visame pasaulyje! Nepaisant to, jog Singapūras daugeliui asocijuojasi su spindinčiais dangoraižiais, futuristiškų formų pastatais ir šiuolaikišku miesto ritmu, jame yra išties be galo daug žaliųjų plotų. Remiantis MIT laboratorijos ir Pasaulinio ekonomikos forumo 2018-aisiais metais atlikto tyrimo duomenimis, net 29,3 proc. Singapūro teritorijos apsodinti augalais!

Singapūrą lenkia tik Tampos miestas JAV, Floridos valstijoje. Jis gali pasigirti teritorija, kurios net 36,1 proc. sudaro augalija. Visgi Tampa nėra šalies sostinė, todėl šį kartą žaliosios sostinės titulu mėgaujasi šiuolaikiškasis Singapūras.

Sostinė, galinti pasigirti didžiausiu dangoraižių skaičiumi

Shutterstock.com nuotr./Tokijas
Shutterstock.com nuotr./Tokijas

Japonijos sostinė Tokijas – miestas, žavintis savo savita kultūra. Šiame didmiestyje susipina ir senosios tradicijos, ir šiuolaikinio pasaulio atributai: kulkos greičiu skriejantys traukiniai, kylantys dangoraižiai, spindintys verslo centrai. O kur dar galybė prekybos centrų, kuriuose galima rasti nuo visose pasaulyje valstybėse atpažįstamų prekių iki tik japonams ir šiais kultūrai prijaučiantiems žmonėms suprantamų daiktų, maisto produktų ir kt.

Beje, būtent Tokijas yra pirmaujanti pasaulio sostinė pagal dangoraižių skaičių. Šiuo metu mieste stūkso net 149 dangoraižiai, kurių aukštis – daugiau nei 150 metrų. Visgi reikėtų pastebėti dar ir tai, jog Tokiją pagal dangoraižių skaičių lenkia keli miestai, kurie nėra savo šalių sostinės. Pirmoje sąrašo vietoje puikuojasi Honkongas (353 dangoraižiai), antroje – Niujorkas (273), trečioje – Dubajus (190), ketvirtoje – Šanchajus (157). Tokijas šiame sąraše – penktasis, tačiau Šendženo miestas Kinijoje nuo jo atsilieka tik vienu dangoraižiu.

Labiausiai apgyvendinta sostinė

Shutterstock.com nuotr./Pekinas
Shutterstock.com nuotr./Pekinas

Tikriausiai nė kiek nenustebsite, jog labiausiai pasaulyje apgyvendinta sostinė – Pekinas. Šį faktą įtraukėme todėl, kad vėliau norime aptarti mažiausiai apgyvendintą sostinę – skirtumas jus tikrai nustebins!

Taigi, Kinijos sostinėje ir jos apylinkėse gyvena maždaug 21,516 mln. žmonių! Ir tai net nėra miestas rekordininkas! Pirmoje vietoje – kitas Kinijos miestas Čongčingas. Jame ir apylinkėse gyvena 30,751 mln. žmonių. Antrojoje vietoje – Šanchajus. Šiame mieste ir jo apylinkėse gyvena daugiau nei 24 mln. žmonių.

Mažiausiai apgyvendinta sostinė

Shutterstock.com nuotr./Ngerulmudas
Shutterstock.com nuotr./Ngerulmudas

Palau salynas Ramiajame vandenyne – tai viena iš mažiausių ir jauniausių pasaulio šalių, susikūrusi 1994-aisiais. Tropiniai miškai, vaizdingos pakrantės, turkio spalvos vanduo, nedideli ežerai, krioklių gausa, floros ir faunos įvairovė – Palau keliautojus žavi žmogaus rankų nepaliestais laukinės gamtos plotais. Pastaraisiais metais šioje šalyje pradėtas plėtoti ekoturizmas.

2006 metais Palau sostine tapo Ngerulmudas – gyvenvietė Babeltuapo salos rytuose, Melekeoko valstijoje. Įdomu tai, jog tuometiniais duomenimis mieste gyveno vos 391 žmogus! Per pastaruosius metus šis skaičius kiek paaugo, tačiau Ngerulmudas mažiausiai apgyvendintos sostinės titulo tikrai neprarado, mat jos konkurentėje – Vatikane – gyvena virš 800 žmonių. Argi, žinant šiuos duomenis, juos nėra įdomu palyginti su Pekinu? Skirtumas šokiruojantis!

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius