-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspūdingiausi gamtos kampeliai Šri Lankoje

Šri Lanka – tikras rojaus kampelis Indijos vandenyne. Nors ši šalis nedidelė, įdomybių joje tikrai nestinga: amžinai žaliuojančiuose atogrąžų miškuose gausu egzotinių augalų bei gyvūnų, vandenyno pakrantėse džiugina idiliški smėlio paplūdimiai, o arbatų ir prieskonių plantacijų grožis tiesiog atima kvapą. Šri Lanka gali didžiuotis ir turtingu kultūriniu palikimu – šimtmečius menančiomis šventyklomis ir senųjų miestų griuvėsiais. O šiuolaikiniai miestai alsuoja gyvybe ir energija.
Sigirija
Šri Lanka / 123rf.com

Svajojate aplankyti Šri Lanką? „Kelionių akademijos“ egzotinių kelionių ekspertai jums siūlo paskaityti apie dešimt šioje šalyje esančių gamtos kampelių, kuriuos tikrai verta pamatyti savo akimis.

1. Jalos nacionalinis parkas

Visada svajojote savo akimis išvysti laukinių dramblių kaimenę, beždžionėlių šeimyną ar ilgakojų flamingų būrį? Jei taip, viešėdami Šri Lankoje būtinai nuvykite į Jalos nacionalinį parką, esantį pietvakarinėje šalies dalyje. Ši saugoma gamtos teritorija turtinga skirtingomis ekosistemomis. Čia yra atogrąžų miškų, slėnių, brūzgynų, uolų, lagūnų ir kt. Tad nenuostabu, jog Jalos nacionaliniame parke gyvena daug skirtingų gyvūnų. Jau minėjome dramblius, beždžionėles bei flamingus. Tačiau, viešint šiame gamtos kampelyje, taip pat galima išvysti ir lokius, leopardus, buivolus, krokodilus, elnius, pelikanus bei daugelį kitų laukinių gyvūnų.

Jalos nacionaliniame parke turistams organizuojamos ekskursijos. Jų metu keliautojams siūloma važiuojant visureigiais stebėti gyvąją gamtą. Unikali patirtis! Tik nepamirškite pasiimti fotoaparato.

Shutterstock.com nuotr./Jalos nacionalinis parkas
Shutterstock.com nuotr./Jalos nacionalinis parkas

2. Vilpatu nacionalinis parkas

Vilpatu – pats didžiausias ir seniausias nacionalinis parkas Šri Lankoje, įkurtas dar 1905 – aisiais metais. Šis gamtos kampelis, esantis šalies šiaurės vakaruose, gali pasigirti tankiomis atogrąžų džiunglėmis, kuriose gausu įvairiausių gyvūnų: itin retų šri lankinių leopardų, dramblių, aksių, lokių, o taip pat ir povų, ibių, žabirų ir kt. Beje, šio nacionalinio parko pavadinimas „Wilpattu“ reiškia ežerų kraštą. Ir visai ne be reikalo, mat parko teritorijoje yra maždaug 60 ežerų – tad drambliai tikrai turi vietos maudynėms.

Shutterstock.com nuotr./Vilpatu nacionalinis parkas
Shutterstock.com nuotr./Vilpatu nacionalinis parkas

3. Adomo viršukalnė

Adomo viršukalnė (dar vadinama Drugelių kalnu bei Šventąja pėda) – vienas iš aukščiausių kalnų visoje Šri Lankoje. Tai gana mistiška vieta, apipinta įvairiausių mitų bei legendų. Pavyzdžiui, budistai tiki, jog kadaise Buda užkopė į šio kalno viršūnę ir paliko savo pėdos atspaudą. Hinduistai mano, jog pėdos atspaudą paliko ne Buda, o Šiva. Na, o katalikai bei musulmonai tiki, jog pėdos atspaudas priklauso Adomui, kuris, užkopęs į kalną, bandė išpirkti savo nuodėmę, už kurią buvo išvarytas iš rojaus.

Taigi, kaip jau tikriausiai supratote, Adomo kalnas – vienas iš didžiausių piligrimystės centrų visoje Šri Lankoje. Čia kasmet apsilanko tūkstančiai skirtingų konfesijų maldininkų. Net jei ir nesate religingas, aplankyti šią vietą vis tiek rekomenduojame. Nuo Adomo viršukalnės atsiveria pasakiška panorama, o jai gyvybės suteikia margaspalviai drugeliai, kurių čia skraido išties labai daug.

Shutterstock.com nuotr./Adomo viršukalnė
Shutterstock.com nuotr./Adomo viršukalnė

4. Sinharadžos miško draustinis

Sinharadžos miško draustinis – tai saugomi atogrąžų miškai, esantys pietinėje Šri Lankos dalyje. Šie miškai užima šiek tiek daugiau nei 88 kvadratinių kilometrų teritoriją.

Įdomu tai, jog net 60 proc. medžių, augančių Sinharadžos miško draustinyje, yra reti. Būtent dėl šios priežasties atogrąžų miškas įgavo draustinio statusą. Bet tai dar ne viskas. Ši teritorija gali pasigirti ir didele biologine įvairove: miškuose gyvena 48 laukinių paukščių rūšys, o 12 iš jų – endeminės, t. y. šie paukščiai atrandami tik šiame regione. Žinoma, draustinyje gyvena ir žinduoliai: miške galima sutikti 15 leopardų, 3 dramblius, šimtus langūrų ir kt. Visgi, priešingai nei Jalos nacionaliniame parke, apie kurį jau pasakojome, gyvūnus išvysti nėra taip paprasta, mat Sinharadžos miško draustinyje – daug gyvūnų slaptaviečių.

Shutterstock.com nuotr./Sinharadžos miško draustinis
Shutterstock.com nuotr./Sinharadžos miško draustinis

5. Minerijos nacionalinis parkas

Dar viena Šri Lankos vieta, kurioje galima išvysti laukinių dramblių šeimynėles – Minerijos nacionalinis parkas. Jo teritorija – sausojoje zonoje, o temperatūra visus metus svyruoja nuo 21 iki 34 laipsnių šilumos.

Kaip ir mūsų jau aptartame Jalos nacionaliniame parke, turistai čia vežiojami džipais. Tokiu būdu galima regėti laukinę gamtą iš labai arti. O ji – išties nepaprasta: krokodilai, tigriniai pitonai, beždžionėlės, elniai, įvairiausi drugeliai, leopardai, lokiai, pelikanai ir galybė kitokių gyvūnų. Įspūdžiai visam gyvenimui!

Shutterstock.com nuotr./Minerijos nacionalinis parkas
Shutterstock.com nuotr./Minerijos nacionalinis parkas

6. Mirisos paplūdimiai

Indijos vandenyno bangos, auksinis smėlis, aštrūs uolų skardžiai, palmių pavėsiai – tokį pasakišką vaizdą galima išvysti viešint Šri Lankos pietinėje dalyje esančiame Mirisos miestelyje. Šį kurortą itin pamėgę tiek vietiniai Šri Lankos gyventojai, tiek turistai, mat paplūdimiai čia tikrai atimantys žadą. Žinoma, Mirisos miestelio verslininkai naudojasi šiuo gamtos suteiktu privalumu, todėl turistams siūlo ne tik pasimėgauti gražiais vaizdais, tačiau ir pramogas bei paslaugas.

Miestelyje gausu ajurvedos masažo salonų, viešbučių, restoranų, barų ir kt. Organizuojami turai laivais, kurių metu plaukiama apžiūrėti delfinų ar net banginių. O taip pat siūloma nardyti ar išsinuomoti banglentę. Tikrai vertas dėmesio kurortas!

Shutterstock.com nuotr./Mirisos pakrantė
Shutterstock.com nuotr./Mirisos pakrantė

7. Hortono lygumų nacionalinis parkas

Jeigu pasiūlytume nuvykti į pasaulio kraštą, tikriausiai, galvotumėte, jog nebesuvokiame, ką šnekame. Tačiau pasaulio kraštas iš tiesų egzistuoja ir jis yra... Šri Lankos Hortono lygumų nacionaliniame parke. Pasaulio kraštas (arba Pasaulio pabaiga) – tai 1,2 km aukščio uola, nuo kurios atsiveria neįtikėtina panorama – tolumoje besidriekiantys slėniai ir miškai. Tai – viena iš populiariausių Hortono lygumų nacionalinio parko vietų.

Tačiau įdomybių čia yra tikrai kur kas daugiau: atogrąžų augalija, apdžiūvę medžiai, kriokliai, pievos, upokšniai – tikrai yra kur akis paganyti. Beje, Hortono lygumų nacionalinis parkas yra vienintelis visoje šalyje, kuriame turistams leidžiama vaikščioti vieniems.

Shutterstock.com nuotr./Hortono lygumų nacionalinis parkas
Shutterstock.com nuotr./Hortono lygumų nacionalinis parkas

8. Uda Valavės nacionalinis parkas

Tikriausiai jau supratote, kad Šri Lankoje nacionalinių parkų iš tiesų nemažai. Jų šioje šalyje net 26! Žinoma, apie visus pasakoti neketiname, todėl atrinkome tik pačius įspūdingiausius. Vienas iš jų – Uda Valavės (Udawalawe) nacionalinis parkas, esantis Šri Lankos pietinėje dalyje. Šiame parke turistams taip pat siūlomi safariai, kurių metu, važiuojant visureigiais, galima stebėti egzotinius gyvūnus. Tikrai verta dėmesio pramoga.

Shutterstock.com nuotr./Uda Valavės nacionalinis parkas
Shutterstock.com nuotr./Uda Valavės nacionalinis parkas

9. Bundalos nacionalinis parkas

Bundalos nacionalinis parkas kiek kitoks nei prieš tai aptarti nacionaliniai parkai Šri Lankoje. Klausiate, kodėl? Ogi dėl to, jog tai – tarptautiniu mastu svarbi migruojančių vandens paukščių žiemojimo vieta. Suskaičiuota, jog šiame parke gyvena net 197 skirtingų paukščių rūšys, iš kurių – net 58 migruojančių! Žinoma, čia gausu ir kitokių gyvūnų. Parko teritorijoje gyvena net 52 rūšys drugelių, 32 rūšys žinduolių, 48 rūšys reptilijų ir kt. Visgi, šią vietą rekomenduojame aplankyti tiems, kurie žavisi sparnuočiais.

Shutterstock.com nuotr./Bundalos nacionalinis parkas
Shutterstock.com nuotr./Bundalos nacionalinis parkas

10. Bambarakandos krioklys

Ar atsimenate patį aukščiausią krioklį, kurį esate matę? Jei taip, palyginkite jį su Bambarakanda – aukščiausiu kriokliu visoje Šri Lankoje. Šio krioklio aukštis – 263 metrai. Bambarakanda gražiausiai atrodo kovo ir balandžio mėnesiais. Šiuo periodu lietaus tikimybė nedidelė, tačiau vandens srovė pakankamai stipri, tad vaizdas iš tiesų pasakiškas. Rekomenduojame aplankyti!

Shutterstock.com nuotr./Bambarakandos krioklys
Shutterstock.com nuotr./Bambarakandos krioklys

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Šri Lanką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius