-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išskirtinio grožio egzotiški paplūdimiai, kuriems suteiktas Mėlynosios vėliavos apdovanojimas

Mėlynosios vėliavos programa – tai viena iš Aplinkosauginio švietimo fondo programų, skirta savivaldybėms, kuriose plėtojamas turizmas. Geriausi paplūdimiai ir prieplaukos apdovanojami Mėlynąja vėliava – simboliu, jog savivaldybėms pavyko atitikti svarbius kriterijus, tokius kaip vandens kokybė, saugumas, aplinkosauginis švietimas, paslaugos ir kt. Paplūdimiai, siekiantys gauti Mėlynąją vėliavą, turi atitikti 33 kriterijus. Apdovanojimas įteikiamas vienam sezonui, o reikalavimai itin griežti – jei paplūdimys sezono metu nebeatitinka kriterijų, Mėlynoji vėliava nuleidžiama.
Dubajaus paplūdimiai, Jungtiniai Arabų Emyratai
Dubajaus paplūdimiai, Jungtiniai Arabų Emyratai / 123rf.com nuotr.

2019-aisias metais Mėlynąja vėliava apdovanotų paplūdimių žemėlapį galima išvysti oficialiame programos puslapyje. Tarp nugalėtojų puikuojasi ir penki paplūdimiai Lietuvoje: Nidos paplūdimys, Juodkrantės paplūdimys, I Smiltynės paplūdimys, II Melnragės paplūdimys ir Palangos Birutės parko paplūdimys. Ar šią vasarą planuojate bent viename iš jų apsilankyti?

Vis dėlto, jeigu savo atostogas svajojate praleisti tolimuose, egzotiniuose kraštuose, tačiau dar neišsirinkote, kur tiksliai norėtumėte pailsėti, siūlome paskaityti apie egzotinius paplūdimius, kurie savo išvaizda primena atviruką, o drauge ir atitinka visus Mėlynosios vėliavos programos kriterijus.

Camps Bay paplūdimys, Pietų Afrikos Respublika

Shutterstock.com nuotr./Camps Bay paplūdimys, Pietų Afrikos Respublika
Shutterstock.com nuotr./Camps Bay paplūdimys, Pietų Afrikos Respublika

Pietų Afrikos Respublikoje (PAR), netoli Gerosios vilties kyšulio, įsikūręs Keiptaunas – miestas, kuriame turistų netrūksta. Kupinas gyvybės, kultūrinės įvairovės, apsuptas nuostabios gamtos vaizdų – toks yra šis miestas. Jis gali pasigirti puikiais paplūdimiais, aukštos klasės viešbučiais, restoranais, įvairių pramogų gausa, taip pat didinguoju Stalo kalnu. Tai kalnas, kurio viršūnė plokščia. Savo forma jis primena stalą, dėl šios priežasties kalnui ir suteiktas Stalo kalno pavadinimas.

2019-aisiais Mėlynąja vėliava apdovanoti 46 PAR paplūdimiai. Vienas iš jų slepiasi Keiptauno priemiestyje Camps Bay. Pats priemiestis garsėja kaip prabangaus poilsio vieta. Čia pastatyta daug elegantiškų vilų, aukštos klasės viešbučių. Iš vienos pusės Camps Bay supa kalnai, iš kitos – Atlanto vandenynas. Pakrantė džiugina keliautojus baltutėlio smėlio juosta, o šalia paplūdimio gausu kavinukių ir restoranų. Beje, dažniausiai paplūdimyje pučia gana stiprus vėjas, dėl šios priežasties jis mėgstamas banglenčių sporto entuziastų.

Pero paplūdimys, Brazilija

Shutterstock.com nuotr./Pero paplūdimys, Brazilija
Shutterstock.com nuotr./Pero paplūdimys, Brazilija

Pabuvoję Afrikoje, persikelkime į Pietų Ameriką. O tiksliau – Braziliją. Ši šalis gali pasigirti septyniais Mėlynosios vėliavos apdovanojimą 2019-aisiais metais pelniusiais paplūdimiais. Vienas iš jų – Pero paplūdimys (Praia do Peró), nuo Rio de Žaneiro nutolęs kiek mažiau nei 100 km atstumu.

Oficialiai Pero paplūdimys priklauso Kabo Frijaus miestui (Cabo Frio). Šis miestas garsėja puikių paplūdimių gausa, dėl šios priežasties tiek patys brazilai, tiek svečiai iš užsienio čia noriai vyksta atostogauti. Nepaisant to, jog Kabo Frijaus mieste ir jo apylinkėse yra net devyni paplūdimiai, Mėlynosios vėliavos apdovanojimas atiteko tik vienam – Pero. Šis paplūdimys – vienintelis atitinkantis visus 33 Mėlynosios vėliavos programos kriterijus. Plati balto smėlio pakrantė, krištolo skaidrumo vėsokas vanduo bei bangos – toks yra šis paplūdimys. Poilsiautojai šį paplūdimį mėgsta ne tik dėl gražių pakrantės vaizdų, tačiau ir dėl švaros, aplinkui esančios paslaugų gausos. Beje, karštą dieną vėsus Atlanto vandenynas puikiai atgaivina. Tik reikia nepamiršti, jog poilsinis sezonas Brazilijoje tęsiasi nuo gruodžio iki kovo pabaigos.

Dubajaus paplūdimiai, Jungtiniai Arabų Emyratai

Shutterstock.com nuotr./Dubajaus paplūdimiai, Jungtiniai Arabų Emyratai
Shutterstock.com nuotr./Dubajaus paplūdimiai, Jungtiniai Arabų Emyratai

Didžiausias Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) miestas Dubajus – viena populiariausių kurortinių vietų ne tik visoje šalyje, tačiau ir Artimųjų Rytų regione. Tai be galo šiuolaikiškas miestas, turistus viliojantis aukštu aptarnavimo lygiu, paslaugų ir prekių gausa, preciziška tvarka, spindinčiais dangoraižiais bei naujausiomis technologijoms pagrįstu turizmu. O kartu ir saulėtu dangumi, šilta jūra ir nuostabiais paplūdimiais.

Beje, net penkiuose iš jų (Džumeiros (Jumayrah) pirmajame, Džumeiros antrajame, Džumeiros trečiajame, Umm Suqeim pirmajame ir Umm Suqeim antrajame) iškeltos Mėlynosios vėliavos – visi šie paplūdimiai atitinka 33 programos kriterijus. Purus smėliukas, dangaus žydrumo Persijos įlanka, palmių pavėsiai, aplinkui įsikūrusios kavinės bei restoranai, įvairios pramogos ir tolumoje spindintys vieni iš aukščiausių pasaulio dangoraižių – Dubajaus paplūdimiai sukuria tikrą egzotiškų atostogų idilę.

Playa Norte, Meksika

Shutterstock.com nuotr./Playa Norte, Meksika
Shutterstock.com nuotr./Playa Norte, Meksika

Isla Mucheresas (Isla Mujeres) – tai Meksikai priklausanti sala netoli Jukatano pusiasalio krantų. Ši sala – ypatingoje vietoje, ties Meksikos įlankos ir Karibų jūros sandūra. Isla Mucheresas – itin populiarus kurortas. Keliautojai į salą vyksta dėl atviruką primenančių paplūdimių, didelio viešbučių pasirinkimo, puikių jūrų gėrybių restoranų bei vandens pramogų: visai šalia salos driekiasi koralinis rifas, todėl populiarus tiek giluminis nardymas, tiek nardymas su vamzdeliu. Taip pat organizuojami plaukiojimai su delfinais, vėžlių stebėjimo turai.

Playa Norte, arba Šiaurinis paplūdimys, – bene labiausiai poilsiautojų pamėgtas salos kampelis. Jis, kaip ir dar du Isla Mucherese esantys paplūdimiai, atitinka visus Mėlynosios vėliavos apdovanojimo standartus. Klausiate, kodėl nusprendėme pristatyti būtent Playa Norte? Ogi dėl to, kad net patys meksikiečiai šį paplūdimį vadina vienu iš gražiausių visoje šalyje! Švelniai auksinis Playa Norte smėliukas tęsiasi 690 metrų, paplūdimyje gausu palmių pavėsių, o vanduo – turkio spalvos. Beje, ši salos pakrantė garsėja ir paplūdimio klubais: kavinukės, pramogos, pasirodymai, užsiėmimai vaikams – Playa Norte Mėlynąja vėliava apdovanotas tikrai ne be reikalo.

Sumos paplūdimys, Kobė, Japonija

Shutterstock.com nuotr./Sumos paplūdimys, Kobė, Japonija
Shutterstock.com nuotr./Sumos paplūdimys, Kobė, Japonija

Daugelis keliautojų, svajojančių apie egzotišką poilsį, savo atostogoms renkasi Pietryčių Azijos šalis. Tailandas, Indonezija, Vietnamas, Malaizija – tai valstybės, galinčios pasigirti išties pasakiško grožio paplūdimiais. Vis dėlto, šių šalių paplūdimiai, nepaisant to, jog yra labai gražūs, neatitinka visų 33 Mėlynosios vėliavos programos kriterijų. Tai nereiškia, jog šie paplūdimiai prasti – anaiptol, daugelis jų tituluojami kaip geriausi pasaulyje. Tačiau, šių šalių valdžia kiek mažiau rūpinasi aplinkosauginėmis nuostatomis, o tai itin svarbi Mėlynosios vėliavos programos sąlyga.

Apskritai, tiek Pietryčių Azijos, tiek Rytų Azijos regione yra vos dvi šalys, turinčios paplūdimių, kurie atitinka visus Mėlynosios vėliavos programos standartus. Tai – Pietų Korėja ir Japonija. Šiame straipsnyje nusprendėme pristatyti vieną iš keturių Japonijoje esančių Mėlynosios vėliavos paplūdimių – Sumos paplūdimį (Suma).

Sumos paplūdimys priklauso Kobės miestui, esančiam Honšiū (Honshū) saloje. Iš vienos pusės miestą supa kalnai, iš kitos – jūra. Kobės mieste gyvena maždaug 1,5 mln. gyventojų. Jis suskirstytas į devynis rajonus. Vienas iš šių rajonų – Suma – yra prie jūros. Šis rajonas garsėja savo paplūdimiais. Na, o būtent centrinis Sumos paplūdimys ir yra įvertinas Mėlynąja vėliava. Tai – labai tvarkingas smėlio paplūdimys. Sezono metu, kuris tęsiasi visą kalendorinę vasarą, čia netrūksta turistų ir įvairiausių jiems skirtų pramogų. Kadangi Kobės miestas – vienas iš pagrindinių Honšiū salos uostų, horizonte matyti daug laivų. Tačiau maudynių zona tvarkingai atskirta nuo laivų ir mažesnių valtelių trasų. Sumos paplūdimys atitinka visus saugumo, vandens kokybės, paslaugų sektoriaus bei aplinkosaugos kriterijus, tad ne veltui jame plevėsuoja Mėlynoji vėliava.

Complejo Playa Jardín,Tenerifė, Ispanija

Shutterstock.com nuotr./Complejo Playa Jardín ,Tenerifė, Ispanija
Shutterstock.com nuotr./Complejo Playa Jardín ,Tenerifė, Ispanija

Europa – žemynas, kuriame Mėlynąja vėliava apdovanotų paplūdimių yra daugiausia. Straipsnio įžangoje jums pažadėjome papasakoti apie egzotiškus paplūdimius, o mūsų žemyne viena iš egzotiškiausių salų neabejotinai yra Kanarų salynui priklausanti Tenerifė.

Tenerifė – vulkaninės kilmės sala, todėl jos kraštovaizdis labai unikalus. Čia galima išvysti didingą ugnikalnį, didžiules kalnų virtines, pušynus, bananų plantacijas, kanjonus, taip pat ir unikaliuosius juodojo smėlio paplūdimius. Net 11 iš jų apdovanoti Mėlynąja vėliava.

Complejo Playa Jardín – tai juodojo smėlio paplūdimys Tenerifės šiaurėje, kuris lyg magnetas traukia tiek vietinius gyventojus, tiek turistus. Žydras Atlanto vandenynas, bangos, tamsus smėliukas, pakrantėje augančios palmės, sutvarkyta aplinka, maitinimo įstaigų ir pramogų gausa, saugumo užtikrinimas, švara – Complejo Playa Jardín atitinka visus Mėlynosios vėliavos programos kriterijus. Beje, tai vienas iš nedaugelio pasaulio paplūdimių, kuriame vėliava pakabinta ištisus metus. Tenerifė – amžinojo pavasario sala, todėl sezonas čia niekada nesibaigia.

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius